Vasárnap újra indul a Forma-1

Melbourne. Hosszú hónapokig tartó várakozás után újra indul a Forma-1. A Melbourne-i Albert Parkban már minden készen áll a kezdéshez, a végeredményt azonban lehetetlen megjósolni

Barrichello nyerte az első időmérő edzést Internet-felvételA szabálymódosítások, nyilatkozatok gondoskodtak róla, hogy a két szezon között is gyorsan teljen az idő. A legfontosabb újítások az időmérő edzésekre vonatkoztak. Az új évtől már csak egy esélyük van a pilótáknak az edzésen, hogy minél jobb rajtpozíciót harcoljanak ki. A szombati selejtező után, pedig már tilos lesz bármilyen módosítást végezni az autókon, beleértve a gumicserét és az üzemanyag felvételt is. Megváltozott a verseny pontozása is. A 2003-as szezontól, már az első nyolc versenyző kap pontot az eddigi hat helyett. Szintén újdonság, hogy a gumigyártó cégek mostantól bármelyik versenyzőre egyéni gumikat tervezhetnek, bár ezt egyenlőre még nem egyikük sem használta ki, állítólag túlságosan költséges.

A sok változtatás azzal jár, hogy valószínű, Ausztráliában még nem kapunk valós képet az autók, versenyzők igazi erejéről. A csapatok nagy része a tavalyi géppel indul, az új fejlesztéseket csak a későbbi futamokon vetik be.

Melbourne-ben az Albert Parki pálya 5303 méter hosszú, a versenytáv 307,7 kilométer, ami 58 kört jelent. Sok rövid egyenesével, lassú és gyors kanyarkombinációjával, főleg a technikás versenyzők kedvelik.

A mérnökök számára a legnagyobb gondot, a nagy meleg miatt, a motor és fékek hűtése jelenti. A siker kulcsát, akárcsak tavaly, most is a gumik adhatják, hisz a pálya, a hétvége alatt sokat változik, a meteorológusok pedig mindkét napra esőt is jósolnak

Legnagyobb eséllyel az ötszörös világbajnok, Michael Schumacher indulhat neki a versenynek, ő a legutóbbi három alkalommal győzni tudott Melbourne-ben.

A pénteki időmérő edzésen Barrichello volt a leggyorsabb, megelőzve a fiatal Raikkönent, aki a szakértők szerint Schumi legnagyobb ellenfele lehet ebben az évben. És végül mindenképpen megfontolandó a mondás, miszerint, aki Ausztráliában győz, az a világbajnokságot is megnyeri. (sd)

MENETREND

Március. 9: Ausztrália, (Melbourne). Március. 23: Malajzia, (Sepang). Áprílis. 6: Brazília, (Integralos). Áprílis. 20: San Marino, (Imola). Május. 4: Spanyolország, (Catalunya). Május. 18: Ausztria, (Zeltweg). Június. 1: Monaco, (Monte Carlo). Június. 15: Kanada, (Montreal). Június. 29: Európa, (Nurburgring). Július. 6: Franciaország, (Magny-Cours). Július. 20: Anglia, (Silverstone). Augusztus. 3: Németország, (Hockenheim). Augusztus. 24: Magyarország, (Hungaroring). Szeptember. 14: Olaszország, (Monza). Szeptember. 28: USA, (Indianapolis). Október. 12: Japán, (Suzuka).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?