Változik a védekezés szerepe

November elejétől Peter Kováčik, a somorjai BK mestere lett a mélypontra süllyedt szlovák női kosárlabda-válogatott vezetőedője. A negyvennyolc éves szakember Marián Matyáš, Tibor Vasiľko, Natália Hejková és Ľubomír Doušek után kilencvenhárom óta az ötödik ebben a szerepkörben. Egy klubedzés előtt beszélgettünk.

„Szeretnénk megnyerni a csoportot”Somogyi Tibor felvétele Januárban már egyszer az edzői tanács javasolta erre a posztra, később a kiválasztott Matyáš vezetőedző felajánlotta a társedzői teendőket, melyekről akkor lemondott. A válogatott sikertelen Eb-szereplése után azonban már önre esett a szövetség választása. Hogyan látja: valóban most érkezett el Peter Kováčik ideje, vagy netán valamiképpen meglepte az októberben felkínált lehetőség?

Nem is. A franciaországi Eb-n nem ért el jó eredményeket a csapat, jóval magasabban kellett volna végeznie. Megszólításomat egyben elégtételnek, munkám elismerésének véltem. Hiába szorítottam az Eb-n a csapatnak, szakmailag nem segíthettem. Végül is örülök, hogy a válogatott élére kerültem. Aki az ilyen ajánlatra nemet válaszol, az nem mond igazat. Edzőként ez a csúcsok csúcsa. Örülök, hogy most én értem fel rá.Tehát elérkezett az ön ideje is...

Szerintem erre már januárban megérett a helyzet. Azóta a válogatott körül még több bonyodalom alakult ki: elég mélyre zuhantunk, selejtezőket kell játszanunk, jövőre nem indulhatunk világversenyen. Ugyanakkor elegendő idő kínálkozik a változtatásra. Segítőtársammal, Ladislav Štajgerrel erre törekszünk majd, s idővel kiderül, milyen eredményesen.November elseje helyett már október közepei kinevezése után munkához látott, hiszen rohamosan közeleg a novemberi selejtezők sora a 2003-as Eb-re. Fehéroroszország, Jugoszlávia és Lettország lesznek az ellenfelek. E mérkőzések előtt miből erednek a legnagyobb kételyei?

Nem vagyok félős típus. Főleg a sportban bízom önmagam és társaim képességeiben. Egyetlen kételyem, hogy a kiválasztott és a válogatottságot vállaló játékosok valamennyien megérkezzenek, s mindnyájan egészségesek legyenek. A többi már ránk tartozik. Két csapat jut tovább, ezért szeretnénk minél hamarabb, már az idei három mérkőzésen dűlőre vinni a dolgot. Rengeteg szervezési kérdés megoldása várt rám már októberben, olyanok is, amelyeket az előző időszakban elhanyagoltak, ezért megragadtam az alkalmat s belevágtam. Csoportunk nem a legnehezebb, de könnyűnek sem nevezhető. Mindenképpen a legnagyobb ellenfél a legutóbbi Eb ötödik helyezettje, Jugoszlávia lesz. Fehéroroszországról keveset tudunk, Lettország tűnik a leggyengébbnek, de egyik szovjet utódállam se lebecsülendő, mindenhol jól kosaraznak. Szeretnénk megnyerni a csoportot, akárcsak november 24-én a jugoszláviai találkozót, amely a csoport végeredménye szempontjából kulcsfontosságúnak ígérkezik. Úgy érzem, erre képes a csapat. Keretében tapasztalt és fiatalabb játékosok is feltűntek, köztük a nagy visszatérő Bieliková, a sérüléséből felépült Kováčová, neje, Kováčiková és sorolhatnám. Sikerült a legjobb szlovák játékosokat beválogatnia?

Harmincnégy kosarasból maradtak kiválasztottjaim. Meggyőződésem, hogy a 24-es keretbe a legjobbak kerültek, senkit sem hagytunk ki. Számomra a teljesítmény és nem a név a mérvadó. Az idei Eb-selejtezőkre a pillanatnyilag legjobb kosarasainkat szeretnénk nevezni, és itt hangsúlyoznám a pillanatnyi szó fontosságát. Az eredmények alakulásától függően jövőre már változhat a keret.Egyszeriben három széken találta magát, mert a női válogatott mellett Štajger edző társa a kispadon a 20 éven aluliaknál is. Ezzel a csapattal jövőre indulnak az Eb-n. Emellett maradt a somorjai I. ligás együttes szakvezetője. A válogatottak körüli teendői jövőre könnyen összehangolhatók, mert a tétmérkőzések különböző idő-pontokra esnek, de mi lesz a somorjaiakkal? Klubcsapata u-gyanis már régen – ha egyáltalán valamikor előfordult – nem kezdett ilyen gyengén a bajnokságban: öt mérkőzés – öt vereség.

A válogatott novemberi műsora alatt Pogány Tibor klubelnök és a diákokat felkészítő Justin Sedlák helyettesítenek majd, folytatva a korábbi edzésmunkát. Utána már a bajnokság végéig gond nélkül együtt dolgozhatunk. Minden évben rosszul kezd a somorjai csapat, mert keretünk összetétele sokáig bizonytalan, az idén ráadásul jelentős fiatalítás történt. A bajnok Ružomberok elleni meccs kivételével valamennyit megnyerhettük volna. Aránylag kevesen vagyunk, a fiataloknak minél több tétmérkőzésre van szükségük. Nem történt tragédia, nincs pánikhangulat. Inkább azt mondanám, hogy támogatni kell a fiatalokat, arra próbálom rászoktatni őket, hogy az I. liga igazán nehéz bajnokság. Még messze vagyunk a végétől, hiszen minden ellenfelünkkel négyszer találkozunk, így javítási alkalom lesz bőven. Remélem, a decemberi folytatásban már jobban játszik majd a csapat, állandósul az összetétele. Pokstaller Beáta visszatérése is sokat jelent. Másfelől nagyon fontosnak tartom, hogy a válogatott edzője klubszinten is behatóan figyelje a bajnokságot, pontosan ismerje a játékosok felkészültségét. Ezen a ponton a klub és a válogatott érdekei kiegészítik egymást. Szerintem az ellenkezője lenne a rossz. Nem tagadom, akadtak hangok, miszerint a válogatottat profi edzőnek kellene irányítania, de érveim meghallgatása után a szövetségben ezt elvetették. Edzői filozófiája a jól megszervezett védekezést részesíti előnyben. Milyen utat választ a válogatottnál: maradéktalanul bevezeti a saját játékstílusát vagy bizonyos engedményeket is tesz majd, hogy a tapasztalt légiósok más elemekkel is gazdagíthassák a csapat játékát?

Láttam az Eb-n, hogy a védekezés a jelenlegi kosárlabda alfája és omegája. Megítélésem szerint mindegyik játékosnak nagyon jól kell tudni ezt a tevékenységet. Hasonló a nézete Ladislav Štajgernek is. Meg akarjuk változtatni a védekezés szerepét a csapat játékában, ebben nagy tartalékot látok. Korszerű felfogásban kívánjuk megszervezni a védőmunkát, ennek megvannak a saját elvei, nincs mit változtatni rajta. Támadásvezetésben a leegyszerűsítés útját választjuk, és ebben szeretnénk kihasználni légiósaink gazdag tapasztalatait. A korábbinál lényegesen gyorsabb, ellentámadásokra épülő kosárlabdát akarunk játszani, minél inkább mellőzve a fokozatos támadásvezetést. A Ružomberok sajátos utat tör a szlovák kosárlabdában. Mit kíván tenni azért, hogy a kétszeres Euroliga-győztessel folytatott együttműködés gyümölcsöt hozzon a válogatottnál is?

Már eddig is nagyon sokat tettem, hiszen kétszer találkoztam a klub képviselőivel. Elődeimmel szemben helyzeti előnyben vagyok, mert jó a kapcsolatom a liptóiakkal, nincsenek régi, rendezetlen ügyeink. Lezártnak tekintjük a múltat. Két hasznos találkozónkon megbeszéltük az együttműködési játékszabályokat, melyekben a válogatott élvez elsőbbséget. Nagy előrelépésnek tartom, hogy – ha szerződésben rögzítik – hajlandók elengedni a játékosaikat a válogatottba. Most már a szövetség vezetésén a sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?