Új puskával a riói dobogóra

Teljes erőbedobással készül az olimpiára, tisztviselői fel-adatait a háttérbe szorította, de a Szlovák Olimpiai Bizott-ság alapítványának egyik nagyköveti posztját azért el-vállalta. Danka Barteková, a londoni olimpia bronzérmes sportlövője Rióban is elfo-gadná a 3.

Teljes erőbedobással készül az olimpiára, tisztviselői fel-adatait a háttérbe szorította, de a Szlovák Olimpiai Bizott-ság alapítványának egyik nagyköveti posztját azért el-vállalta. Danka Barteková, a londoni olimpia bronzérmes sportlövője Rióban is elfo-gadná a 3. helyet skeetben.

A 31 éves sportlövő az alapítvány pályázati lehetőségeit bemutató sajtótájékoztató után mosolyogva és készséggel vállalta a sokadik interjúadást is.

A Világkupa 2016-os kiírását egy negyedik hellyel kezdte márciusban a ciprusi Nikóziában. Elégedett ezzel?

Igen. Egyrészt nagyon elégedett vagyok, mert a döntőbe jutottam, ami azt jelzi, hogy a lőfegyverem lecserélése – ami tavaly decemberben történt meg – jó lépésnek mutatkozik. Nagyon sok edzés és munka is van mögöttem. Másrészt az eredmény, a negyedik hely nem egy szuper érmes helyezés, de ott van a környékén, és remélem, ez már annak az előjele, hogy egyre feljebb és feljebb léphetek. Jelenleg a riói Vk-viadalra készülök, ahova pénteken repülök. Ott már bízom benne, hogy jobb helyen végzek.

Miben más az új puskája?

Új technológia alkalmazásával készült. Ugyanazon cég új típusú lőfegyveréről van szó. Jobb a stabilitása, jóval kisebb a visszarúgása, ami azt jelenti, hogy jóval stabilabban ül az ember vállán, más az egyensúlyi érzete. Ez utóbbi némileg kihívás volt számomra, de kényelmesebb így a lövés. Emellett más a puska csőfurata, ami azt jelenti, hogy jobb a lövedék szóródása.

Hosszabb ideje gondolkodott a váltáson, vagy volt valamilyen töréspont, amikor azt mondta, jobb lesz cserélni?

Kicsit merész ezt az olimpiai szezon előtt meglépni. Először egy hétig a régi és az új fegyverrel is lőttem párhuzamosan, hogy biztos lehessek a választásban. Decemberben az edzőtáborban volt az a hét, amikor döntenem kellett, de ezután a hét nap után már egyszerűen nem térhettem vissza a régi puskához, annyira összenőttem az újjal. Azóta már csak azzal edzek.

Mi lett a sorsa a régi fegyverének?

Nekem a hazai szövetségtől van a puskám. Továbbra is otthon van nálam, arra az esetre, ha bármi történne az újjal. Még biztos lövök vele párat, hogy felidézzem, milyen stílusban kellett használni, ami ahhoz is hozzá fog járulni, hogy egészen biztosan érezzem magam az újjal. Minimum az olimpiáig nálam lesz a régi puska, aztán visszaadom a szövetségnek, hogy használhassa egy junior.

Vagy esetleg kiállíthatják egy múzeumban, mondjuk az olimpiai érmeseket bemutató tárlaton...

Na, ez már a szövetségen múlik. (nevetés)

Említette, hogy Rio a következő úti cél. Sportolóként először látogatja meg az augusztusi olimpia helyszínét?

Igen, először fogom letesztelni, milyen az ötkarikás lőtér, milyen paraméterek jellemzik, és ez alapján fogom eldönteni, milyen módon edzek tovább. Legfőképpen azt, hogy hol fogok készülni, mert nagyon sok függ attól, mi van a lőtér mögött, hogyan süt a nap, mennyire fúj a szél, melyik égtáj felé néz a lőtér, szóval egy, a rióihoz nagyon hasonló lőteret fogok keresni, lehetőleg Szlovákiához minél közelebbi helyszínen.

Az előny vagy hátrány, hogy az olimpia előtt még Európa-bajnokságot is rendeznek?

Nekem nagy előny, mert több csúcspontja is van az évemnek, és így le fogom tudni mérni rajtuk, hol is tartok a legfontosabbnak számító olimpia előtt. Nekem az az ideális, ha jó eredmények vannak mögöttem, mert ez a magabiztosságomon tükröződik.

Az Infostrada statisztikusai szerint ezzel nem lesz gond, mert a jóslatuk alapján bronzérmet fog szerezni Rióban...

Azzal fogok az olimpiára utazni, hogy nem akarok célokat kitűzni magam elé, csak mindent meg akarok tenni a jó eredményért, ami tőlem telik. Ha abban a pillanatban ez a bronzérmet fogja jelenteni, minden további nélkül elfogadom. Ha olyan helyzetben leszek, hogy még javíthatok is rajta, meg fogom próbálni, ha pedig olyan formában leszek, ami ehhez nem elég, akkor abban bízok, hogy egy kis szerencsével még így is dobogós lehetek.

Lesznek feladatai a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagjaként is?

A közelmúltban a Szlovák Olimpiai Bizottsággal és a nemzetközi szervezettel kapcsolatos aktivitásaimat is a minimálisra korlátoztam. Igazoltan hiányzom, mert rettentően nehéz összeegyeztetni ezzel a kemény felkészülést. A NOB-nál néha részt veszek egy-egy videokonferencia-beszélgetésen, hogy tudjam, mi történik, és ne veszítsem el teljesen a fonalat. A legégetőbb projektekkel foglalkozom, de a többivel csak az olimpia után fogok, hogy Rióban ki tudjam magamból hozni azt, amit a nyilvánosság vár tőlem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?