Túl nagy falatnak számít az USA

A férfi teniszezők nem hivatalos csapat-világbajnokságának számító Davis Kupában a hétvégén rendezték a Világcsoport 1. fordulóját. Szlovákiának nem volt esélye az Egyesült Államokkal szemben, sima, 5:0 arányú vereséget szenvedett.

Ladislav Švarcot Miloš Mečíř kapitány már csak akkor küldte pályára, amikor az USA–Szlovákia kupamérkőzés kimenetele eldőltTASR-felvétel Bár a labda a teniszben is gömbölyű, azonban csodák nincsenek. Szlovákia 5:0-ra kikapott az Egyesült Államoktól a Davis Kupa elitjének számító Világcsoport nyitófordulójában, és csakúgy mint tavaly, ősszel most is küzdenie kell a bentmaradásért. A sima vereség ellenére Oklahoma Cityben Miloš Mečíř legénysége mégsem töltötte be a pofozógép szerepét: a tétre menő első három találkozón Krošlákék mindannyiszor egy-egy szettet megnyertek, ami komoly fegyverténynek számít a kupa 31-szeres bajnoka ellen. Szlovákia legjobbjai, Dominik Hrbatý és Karol Kučera sérülés miatt nem indulhattak, ezért Mečíř csupán a második vonalat képviselő teniszezőket küldhette pályára. A mindig bizakodó szlovák szövetségi kapitány, aki a kupamérkőzések előtt többnyire 50:50 százalékra becsüli az esélyeket, most nem hitegette magát, mindössze annyit mondott: „Az ellenfél kiválóságaival szemben Krošlák és Beck megmutathatják, hogy mi rejlik bennük. Sikernek számít minden elnyert játék, minden győztes szett.” A szerénység indokolt volt; az erőviszonyok reális ábrázolásának kedvéért érdemes megjegyezni: a nyitómeccsen minden idők legjobb játékosa, a 13-szoros Grand Slam-bajnok Pete Sampras ellen az a 19 éves Karol Beck lépett pályára, aki mindössze a világranglista 268. helyén szerénykedik, ami még csak arra sem jogosítja fel, hogy az ATP-sorozatba tartozó viadalokon induljon. Az egyelőre a challenger versenyeken edződő Beck, akinek ez volt az első Davis Kupa-találkozója, ennek dacára négyszettes csatát vívott a legendás Samprasszel, ami valóban dicséretes dolog. A valamivel tapasztaltabb Ján Krošlák, aki az Entry-lista 269. helyezettje, gyakorlatilag szintén valós esély nélkül vágott neki az idegenbeli megpróbáltatásnak: korábban Samprastől háromszor, a napjaink teniszsportja üstökösének számító és máris az abszolút élvonalban szereplő Roddicktól pedig egyszer kapott ki. A végül 5:0-ra végződött párharc után most arra kell összpontosítani, hogy a bentmaradásért vívandó mérkőzésen Kučera és Hrbatý rendelkezésre álljon, és az 1998 óta a Világcsoportban szereplő Szlovákia ne essen ki az abszolút élmezőnyből.

A többi találkozó közül a legkiélezettebb küzdelem a Nagy-Britannia–Svédország, az Oroszország– Svájc és a Spanyolország–Marokkó összecsapásokon folyt. A britek hiába élvezték a hazai pálya előnyét, a vendéglátók közül egyedüliként nem tudtak élni vele, pedig Henman és Rusedski a maximumot nyújtotta. Moszkvában csak az utolsó összecsapás hozta meg Oroszország továbblépését, csakúgy mint Zaragozában, ahol Ferreroéknak az utolsó pillanatig viaskodniuk kellett Araziékkal. A kupában az utóbbi évek egyik főszereplője, Ausztrália simán elvérzett Buenos Airesben, ahová erősségeik (Rafter, Philippoussis, Hewitt) nélkül utaztak. Az Ivanisevicset felvonultató Horvátországnak sem okozott gondot a vezéregyéniség nélküli német válogatott, míg Ostravában a Jiří Novák vezette cseh válogatott két év szünet után végre újra a Davis Kupa negyeddöntőjében érezheti magát, miután a Gustavo Kuerten nélkül kiálló Brazíliát különösebb erőfeszítések nélkül legyőzte.

A negyeddöntő párosítása: Franciaország–Csehország, Spanyolország–USA, Horvátország–Argentína és Oroszország–Svédország.

Spanyolország–Marokkó 3:2, a sorsdöntő pontért: Alex Corretja–Karim Alami 6:3, 6:0, Alami feladta.

USA–Szlovákia 5:0, az utolsó összecsapás: Andy Roddick–Karol Beck 6:4, 7:6.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?