Tomislav Maric váltja Radványit a DAC-nál

<p>Dunaszerdahely. Menesztették posztjáról Radványi Miklóst, a DAC élvonalbeli labdarúgócsapatának vezetőedzőjét. A tréner a szombati vágsellyei edzőmérkőzésen ült utoljára a sárga-kékek kispadján. Utódja a németországi horvát Tomislav Maric lesz.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

Szombat délutántól már nem Radványi Miklós a DAC vezetőedzője.

„Ilyen az edzősors”

„Pénteken este felhívott Végh Tibor klubelnök, és vacsorára invitált Világi Oszkár klubtulajdonossal. A tulajdonos azt mondta, nagyon sokat gondolkodott, és végül az edzőváltás mellett döntött. Világi fair módon viselkedett, más pozíciókra ajánlott nekem munkát, és azt is megígérte, hogy a szezon végéig szóló szerződésem értelmében minden járandóságomat megkapom. Ilyen az edzősors, én úgy érzem, bizonyítottam. Csak az bánt, hogy ezt a döntést nem közölték már az őszi szezon végén, hiszen már zajlik a téli alapozás. A játékosokat is sokkolta a hír, amikor elbúcsúztam tőlük” – mondta lapunknak Radványi Miklós.

Döntetlen Vágsellyén

Radványi utolsó meccse a vágsellyei Duslo otthonában játszott szombat délelőtti edzőmérkőzés volt, amely 300 néző – főleg DAC-szurkolók – előtt 1:1-es eredménnyel ért véget. A vágsellyeiek Gešnábel góljával vezettek, Ujlaky az első félidő hajrájában egyenlített. A szünet után nagy fölényben futballozott a félidőben kilenc embert cserélő DAC, a hazaiak gyors kontrák után veszélyeztettek, de az eredmény nem változott.

A DAC összeállítása az első félidőben Polaček–Štepanovský, Majerník, Szépe, Šnirc–Ujlaky, Ľupták, Kristo, Brašeň– Jurčo, Szarka összeállításban játszott, a szünet után a Pernecký–Štepanovský, Tóth, Kwin, Šnirc–Mészáros, Ľupták, Horváth, Brašeň (73. Csóka)– Černák, Sabler összetételű gárda lépett pályára.

Kurta-furcsa értékelés

Furcsa volt, hogy Radványi a meccs után rendkívül röviden értékelte meccset lapunknak: „Ahhoz képest, hogy ez volt az első edzőmeccsünk, nem volt rossz összecsapás. Kétfázisú edzéseket tartunk, látszott, hogy fáradtak a játékosok. A szünet után a fiatalok kaptak lehetőséget, akik jól fociztak, kár, hogy nem sikerült nyernünk. Ami a balkáni próbajátékosokat illeti, Sesar és Ljubicic nem mutatkozik rosszul, de megsérültek. A többiek viszont nem ütik meg a kívánt szintet” – szögezte le Radványi, aki akkor már tudta, hogy ez volt az utolsó meccse a DAC-nál, de a játékosokkal és a szakmai stábbal csak ezután közölte a hírt. Segítője, Jozef Olejník is befejezte a klubnál, viszont Martin Rusňák erőnléti edző és a kapusokkal foglalkozó Martin Matlák a szakmai stáb tagja marad.

Michalík a DAC-ba tart

Megtudtuk, hogy Penksa kapus mától podbrezovái tesztelésen vesz részt, és várhatóan a legutóbb a Kajrat Almatiban futballozó Ľubomír Michalík hamarosan aláír a DAC-hoz. Turňa, Straka, valamint Szabó Ottó sérülés miatt hagyta ki az első edzőmeccset.

Maric lesz az új edző

Szombat délután a DAC labdarúgóklub sajtóhírben közölte, hogy mától a németországi horvát Tomislav Maric lesz a csapat vezetőedzője. A szakvezető asszisztense a Hajduk Split egykori játékosa, Dean Racunica lesz. Ezzel már három horvát szakember is szerepel a DAC struktúráiban – Aljosa Asanovic sportigazgató ősztől dolgozik a klubnál.

Értesüléseink szerint elképzelhető, hogy a klub alkalmazásában levő hazai trénerrel is bővül majd az edzői stáb.

A kilencszeres horvát válogatott Tomislav Maric 1973. január 28-án született a németországi Heilbronnban. Játékosként a Karlsruhe, a Stuttgart, a Wolfsburg, a Borussia Mönchengladbach és a japán Urawa Reds csapatában játszott. Aktív pályafutását 2007-ben a Hoffemheinben fejezte be, ezután a klub másodedzője lett. Később a stuttgarti ifjúsági csapat menedzsere volt, 2013-ban pedig a Stuttgart másodedzőjeként tevékenykedett.

Asszisztense, Dean Racunica 1969. december 5-én a horvát Sibenikben született. Játékosként megfordult a Casino Salzburg, a Hapoel Tel Aviv és a kínai Chongqing Lifan csapatánál, pályafutását nevelőegyüttesénél, a Hajduk Splitnél fejezte be. Legutóbb a horvát NK Primorac Stobrec menedzsere volt.

Nagyobb ambíciók

A DAC a bentmaradás sikeres kivívása után a Fortuna Liga aktuális idényének visszafogott célokkal vágott neki, a bajnokság középmezőnyét célozta meg. Az őszi szezonban a csapat játéka elmaradt a tavaszi euforikus és heroikus teljesítménytől, és a gárda csak a kilencedik helyen telel. Az őszi szezon végén éppen ezért többen rebesgették, hogy edzőváltás lesz, de miután a téli felkészülést Radványi kezdte, a klubvezetés mostani lépése mindenkit váratlanul ért.

„Radványi Miklós nagyszerű edző, segített Dunaszerdahely számára megőrizni az első ligát, szakmai tudását nagyra értékelem – idézte Világi Oszkár klubtulajdonost a DAC közleménye. – Nevét örökre beírta a dunaszerdahelyi labdarúgás történelmébe, a klub struktúráiban továbbra is számolunk vele. Az edzőváltás mögött ezért nem kell más okot keresni, mint a klub nagyobb ambícióinak követését. A jövőben már nem akarunk a kiesés ellen harcolni, a bajnokságban szeretnénk megcélozni a magasabb pozíciókat, majd fokozatosan kijutni az európai kupaporondra, ott stabilan és eredményesen szerepelni. A DAC szurkolói eddig tanúbizonyságot tettek türelmükről, ezért végre sikeres időszakot érdemelnek.”

Bundesligás tapasztalatok

„Tomislav Maric gazdag tapasztalatokkal rendelkezik a német futball terén, ami ma uralja a világot – hangsúlyozta a közleményben Világi. – Nemcsak edzőként számolunk vele, hanem azt szeretnénk, ha tudásával segítené a klub struktúrájának és kultúrájának kiépítését is. Azért döntöttünk a mostani edzőváltás mellett, mert a téli felkészülés alatt az edzőnek több ideje van, hogy összeszokjon a csapattal, mint a rövid nyári szünetben. A következő 2015/16-os szezonnak nagyobb ambíciókkal szeretnénk nekivágni, azért is, mert a bajnokság esetleges átszervezése miatt lehetséges, hogy három csapat fog kiesni.”

Az új edzőpáros első mérkőzése a holnapi (11.00) idegenbeli előkészületi meccs lesz a II. ligás szenci SFM ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?