Szlovákia Magyarországgal is összefoghat a hoki-vb-ért

magyar.szlovák.hoki

Közös sajtótájékoztatót tartott kedden Dušan Keketi turisztikai és sportminiszter és Miroslav Lažo, a Szlovák Jégkorongszövetség (SZĽH) főtitkára. Szóba került a múlt hétvégi olimpiai selejtező és a 2029-es hoki-vb is.

Keketi elsőként gratulált a főtitkárnak és egyben a játékosoknak, az edzőknek, a szakmai stáb többi tagjának és a szurkolóknak is ahhoz, hogy a kazahokat, az osztrákokat és a magyarokat megelőzve sikerült kijutnia a szlovák jégkorong-válogatottnak a 2026-os milánói téli olimpiára. „Remélem, hogy ez az eredmény motiválólag fog hatni azokra a sportolókra, akik még a kvótaszerzés előtt állnak” – mondta a miniszter.

A főtitkár sem fukarkodott a dicséretekkel és kiemelte, hogy a pozsonyi selejtezőtornán a látogatottsággal is maximálisan elégedettek voltak. A nemzeti csapatban hosszú idő után először voltak ott az orosz kontinentális jégkorongligában (KHL) szereplő szlovák játékosok, azonban az nem derült ki egészen biztosan, hogy a jövőben mi lesz Martin Gernát, Mário Grman és Adam Liška sorsa. „Erről a témáról nem szeretnék újra beszélni. Boldogok vagyunk, hogy kijuottunk. Minden behívott megmutatta, hogy itt a helye. A célunk a siker, hogy a legjobb csapatot tudjuk összeállítani, amely a legjobb eredményeket képes elérni. Ehhez fogjuk magunkat tartani” – nyilatkozta a főtitkár.

A 2029-es jégkorong-világbajnokság rendezéséért Szlovákia mellett Magyarország és Nagy-Britannia is harcba szállhat. A sportág népszerűsége, minősége és múltja egyértelműen a szlovák rendezés mellett szól, azonban az IIHF előírásainak jelenleg csak a pozsonyi Ondrej Nepela-jégcsarnok felel meg, miközben az SZĽH szeretné, ha 2011-hez és 2019-hez hasonlóan Kassa is rendezne mérkőzéseket. „Szlovákia kormánya a programjában közölte, hogy támogatni fogja a neves sport-események rendezését és az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket. Rendkívül intenzíven kommunikálunk a jégkorongszövetséggel és minden lehetőségre igyekszünk felkészülni a 2029-es torna megrendezése érdekében. Bízom benne, hogy sikeres lesz a pályázatunk – jelentette ki Keketi, aki a főtitkárral együtt nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy egy új multifunkciós sportcsarnok épüljön az országban. – Nem építhetünk fel egy új arénát euromilliókért csak azért, hogy egy tornát megrendezhessünk benne. Szükséges, hogy többféle sportágnak és kulturális rendezvénynek is az otthonául szolgálhasson. Meg kell találnunk azt a fenntartót, amely képes megosztozni ezen felelősségen a várossal” – tette hozzá a turisztikai és sportminiszter.

Egyelőre az sem zárható ki, hogy egy másik országgal közösen lenne házigazda Szlovákia. Jelen állás szerint Csehország, Magyarország és Olaszország is a potenciális társrendezők közé tartozik. „A csehek mérsékelt érdeklődést mutattak, Brünnben addigra már készen kéne lennie az arénának. Hallottunk már érdeklődést az olaszok és a magyarok részéről is, ám ők nem stabil résztvevői az A csoportos világbajnokságnak” – beszélt a lehetőségekről Lažo.

TASR

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?