Szieben: átverés volt!

Budapest. Meglepő dokumentumokkal állt elő dr. Szieben László, a liga igazgatója, aki szerint az ATV a labdarúgó mérkőzések közvetítése alatt az MTV mindkét csatornájánál jobb nézettségi mutatókat „prezentált”.

Átlagban 130 ezer tévénéző látta a Ferencváros–Pécs mérkőzést. tc.hu-felvételA hétvégi futballközvetítések nézettségének mérését azok után rendelte meg a Magyar Labdarúgóliga (MLL), hogy kiderült: a Magyar ATV-re kell átvinni a Magyar Televízióból (MTV) száműzött futballprogramot. Szieben László a múlt kedden még tett egy kísérletet az MTV Közalapítvány kuratórium elnökségének meggyőzésére, de mivel próbálkozása nem járt eredménnyel, a Football Duó Kft. egyik napról a másikra a Magyar ATV-t választotta partneréül. A megállapodás villámgyors megkötésére azért is szükség volt, mert a Magyar Labdarúgóliga (MLL) júliusban úgy kötött évi nettó 300 millió forintos névszponzori szerződést a Dreher Sörgyárak Rt.-vel, hogy az Arany Ászok Liga meccsei képernyőn lesznek a közszolgálati televízióban. Most pedig igyekszik megnyugtatni szponzorát, hogy a Magyar ATV adásai legalább olyan széles közönséghez eljutnak, mint a közszolgálati tv kettes csatornájának műsorai.

Nos, az AGB Hungary által mért adatok szerint a vasárnapi Ferencváros–Pécsi MFC összecsapás nézettsége az 1,8 százalék (95 239 néző) és 3,3 százalék (176 787 néző) között ingadozott a teljes népesség körében. A hasonló időben az m2-n (tehát azon a csatornán, ahol korábban a bajnoki meccseket látni lehetett) sugárzott produkciónak, a Nap-nyugtának a nézettsége a teljes lakosság körében 0,6 százalék (33 349 néző) és 1,7 százalék (91 340 néző) között volt.

„A számok nem hazudnak – mondta a liga igazgatója, Szieben László. – Ha a Fradi–Pécs iránti érdekl#dés duplája az azonos időben mutatott Nap-nyugta nézettségének, mindenki döntse el maga, tartható-e az az elmúlt napokban többször elhangzott kritika, hogy a magyar futballközvetítések jogának nincs értéke a tv-s piacon... Bevallom, az a rossz érzés van bennem, hogy vagy valaki „átverte” a kuratórium döntéshozó tagjait, vagy tájékozatlanok voltak az adatokat illetően. A labdarúgás nézettsége gyakorlatilag jól kalkulálható. Két példa: MTK–ZTE (m2), 191 000 néző., FTC–MTK (m2), 230 000 néző. Továbbra is lesz foci a tévében, még nem tudni, hogy hol, mert több csatornával is tárgyalunk, de az ATV nézői mindenképpen láthatnak majd futballt. Ők ugyanis segédkezet nyújtottak nekünk, és ezt nem felejtjük el.”

Támadni a futballpályán kell – ezekkel a szavakkal kommentálta Gyárfás Tamás, a Nap Tv producere Szieben László állításait, miszerint a magyar focinak igenis nagyobb a nézettsége, mint az m2-n azonos időben mutatott Nap-nyugtának. „A Nap-nyugta a reggeli Nap-kelte összefoglalója. Mit gondol, a Ferencváros–Pécs, még inkább a Balaton FC–Újpest összecsapást kétszer egy nap önszántából hány ember nézné végig? – kérdezett vissza Gyárfás. – A Nemzeti Sportban megjelent számok a kábelen elért nézőkről szólnak. Erre azonban – nyilván véletlenül – senki sem hívta fel a figyelmet. Ebből lehet a félreértés. Ahogy mondani szokták, az alma keveredett a körtével. Nap-keltét reggel ezúttal is több mint két és félszer többen nézték, mint a Ferencváros meccsét, és körülbelül négyszer annyian, mint a Siófok–Újpest rangadót. Pedig azokat délután játszották.” (NS, nb1.hu, mti)

Jogtalan volt az MLL lépése

Budapest. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tegnap kiadott állásfoglalásában felhívta a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) figyelmét arra, hogy az a határozata sérti az országos televíziók és az állampolgárok jogos érdekeit, amely szerint ezek a műsorszolgáltatók nem tudósíthatnak profi labdarúgó-mérkőzésekről. Az ORTT egyben fel is szólította a ligát a döntés visszavonására. „Az állampolgároknak jogos érdeke fűződik ahhoz, hogy a nyilvános eseményeken történtekről tájékozódjanak, a műsorszolgáltatóknak pedig ahhoz, hogy ezekről tájékoztassanak” – szól az ORTT állásfoglalása. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?