Spanyol győzelem, orosz dilemma, cseh bánat

BŐD TITANILLAA spanyol Javier Fernandez megvédte Európa-bajnoki címét a budapesti műkorcsolya- és jégtánc-Eb-n, de a korcsolyavilág most inkább azzal foglalkozik, mit kezdenek az oroszok a kialakult helyzettel.

BŐD TITANILLA

A spanyol Javier Fernandez megvédte Európa-bajnoki címét a budapesti műkorcsolya- és jégtánc-Eb-n, de a korcsolyavilág most inkább azzal foglalkozik, mit kezdenek az oroszok a kialakult helyzettel. A magyar fővárosban ugyanis a férfiversenyben Szergej Voronov lett a második, Konsztantyin Mensov pedig a harmadik – a „Pljucsenko vagy Kovtun“ kérdés ezáltal még tovább bonyolódott.

Viva Javi!

Utoljára nyolc éve sikerült férfiversenyzőnek megvédenie a kontinensbajnoki címét – akkor Jevgenyij Pljuscsenko állhatott két egymást követő évben is a dobogó tetejére. A spanyol Javier Fernandez a nagy előd örökébe lépett, de Budapesten nem korcsolyázott tökéletesen, bár mindhárom négyfordulatosát megugrotta. „Egyik sem volt azonban olyan, amilyennek elképzeltük” – jegyezte meg Brian Orser, Fernandez kanadai edzője. Így hát a spanyol kontinensbajnoknak nem lesz nagyon ideje ünnepelni. Amikor a verseny utáni sajtótájékoztatón megkérdezték tőle, hazamegy-e néhány napra Madridba az Eb után, vagy rögtön visszatér Kanadába, ahol edz, Javi először azt felelte, még nem tudja – de elég volt Brian Orser egy pillantása, és máris korrigált: „Nem, nem, Brian szemén látom, hogy ne is gondoljak erre, azonnal Torontóba utazunk, és az olimpiára fókuszálunk!”

Ki menjen Szocsiba?

Az olimpiára fókuszálnak az oroszok is, csak még azt nem tudják, melyikük indulhat végül Szocsiban. Az unalomig ismételt történet ugyebár úgy kezdődött, hogy Makszim Kovtun csak a 17. lett a tavalyi vb-n, így csak egy szocsi kvótát szerzett a házigazdának. Az országos bajnokságot Kovtun nyerte, a visszatérő „kiborg” Pljuscsenko (a számtalan sérülés és operáció után testében titánnal, platinával és ki tudja még mivel) csak 2. lett. Az Eb-t Pljuscsenko kihagyta, Budapesten így Kovtun mellett Voronov és Mensov versenyzett. Kovtun nem bírta el a nyomást, 5. lett, Voronov és Mensov azonban nagyszerű kűrt futott (mindkettőjüknek két négyfordulatos toeloop és két tripla axel volt a szabadprogramjában). Mindketten pályafutásuk első kontinensbajnoki érmét szerezték, és az orosz döntéshozóknak egy csapásra nem két, hanem négy versenyző közül kell választaniuk.

Pljuscsenkónak még részt kell vennie egy felmérőn, ahol megnézik, milyen formában van, s elvileg január 23-án megszületik a döntés.

A lobbi azonban már folyik.

„Ha Jevgenyij nem lesz ott az olimpián, a japán turisták nem fognak eljönni Szocsiba!” – nyilatkozta Alekszej Misin, Pljuscsenko edzője, eléggé figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy a japánoknak is lesz éremesélyes korcsolyázójuk Szocsiban, nem is egy.

„Biztos vagyok benne, hogy Zsenya az utolsó pillanatig harcolni fog” – mondta Konsztantyin Mensov is, aki egyébként nem sok támogatást kap hazája szövetségétől, tavaly kiharcolta az Eb-indulás jogát, végül azonban mégsem őt küldték Zágrábba.

„Teljesen normális, hogy mindenki ott akar lenni az olimpián. Ez minden sportoló álma, az enyém is, Kosztyáé is” – tette hozzá Szergej Voronov, aki nagyon szeretne eljutni Szocsiba. „De a döntés nem a mi kezünkben van” – hangsúlyozta szinte egyszerre mindkét orosz érmes.

Az orosz sportminiszter is megszólalt az ügyben. „Nem egyszerű a dolgunk, de saját magunkat hoztuk ilyen helyzetbe. Minden rendben lesz, olyan döntést hozunk majd, amelyet a versenyzők is megértenek és elfogadnak” – nyilatkozta a Budapesten tartózkodó Vitalij Mutko.

Březina ötödször negyedik

„Minden rendben – mondta a kűr után Michal Březina is. – Tulajdonképpen hozzászoktam már ehhez a helyzethez. Lehet, hogy ha visszaérek a szállodába, összetörök valamit, de tényleg minden oké.”

A cseh korcsolyázónak ez volt az ötödik negyedik helye nagy világversenyről, de sosem volt még ilyen szoros a különbség közte és a bronzérmes között: 0,26 pont. „Ha nem duplázom le a rittbergert, vagy ha a két utolsó forgásomból legalább az egyikre megkaptam volna a négyes nehézségi szintet, akkor most a dobogón állnék” – nyilatkozta Březina, miközben a jégen Javier Fernandez éppen megkapta az aranyát.

A rövidprogram után Tomáš Verner is reménykedett egy éremben, a kűrben azonban megint összeomlott. Nem volt ez olyan totális összeomlás, mint egy éve Zágrábban, aztán a kanadai világbajnokságon (és korábban is egynéhány versenyen), de ahhoz épp elég volt, hogy Verner a harmadikról lecsússzon a hetedik helyre. „Fejben szétestem. Nagyon koncentráltam arra, nehogy elrontsam az első két ugrást, de talán pont ezért hibáztam” – kereste Verner az okokat a kűr után.

Egy korszak vége

A tíz évvel ezelőtti budapesti bajnok, Brian Joubert a nyolcadik helyen végzett. Vernerhez hasonlóan a francia versenyzőnek is ez az utolsó Európa-bajnoksága. Joubert nem futott rossz kűrt, de a rövidprogramban elkövetett hibái után csak egy négyfordulatossal nem tudott sokkal előbbre lépni a kilencedik helyről. A közönség így is imádta – a folyosón lépni is alig tudott az autogramra és közös fényképre áhítozó rajongóktól.

A lehetőséget mindenki ki akarta használni, Joubert-t és Vernert is már csak Szocsiban látjuk versenyezni. Tíz–tizenegy éve, pályafutásuk hajnalán senki nem sejtette, hogy ilyen sokáig meghatározó egyéniségei lesznek az európai műkorcsolyázásnak. Az olimpia után végérvényesen lezárul egy korszak, de gyakorlatilag már elkezdődött az új: a spanyol király uralkodása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?