Rövidített formában mégis folytatódik a II. labdarúgóliga

Kováčik

A Szlovák Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának döntése értelmében rövidített formában folytatódik a II. liga. A másodosztály hat csapata egy ötfordulós rájátszásban vehet részt, a győztes osztályozót játszhat a Fortuna Ligában való szereplésért az élvonal utolsó helyezettjével.

Ez a döntés azért is érdekes, mert a múlt héten a II. ligát irányító bizottság megszavazta a szezon idő előtti befejezését, és ezt a javaslatot rögtön fel is terjesztette a Szlovák Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága elé. 

Utóbbi azonban elutasította ezt, miután tegnap 14 tagból 10 a folytatás mellett szavazott, hárman voltak ellene és egy tartózkodott.

Esélyt kap a bajnok

A döntés szerint hat csapat részvételével folytatódik a II. liga, amelynek győztese osztályozót játszik a Fortuna Ligáért. Szerettük volna, ha Szlovákiában újra futballt láthatunk, és esélyt akartunk adni a másodosztály győztesének, hogy megküzdhessen a feljutásért

– részletezte a döntést Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke.

A rájátszás tabellájának kialakításánál a 15. forduló utáni állást veszik alapul, valamint hozzászámolják azokat a meccseket is, amelyeket a rájátszásban résztvevő csapatok a 16-17-18. fordulók során már lejátszottak egymás ellen. 
A döntés értelmében a másodosztály hat csapata kap esélyt a feljutásra: a Banská Bystrica, a Dubnica, a Skalica, a Poprad, a Žilina B és a Podbrezová versenyezhet az osztályozóért. Érdekesség, hogy a zsolnaiak B csapata annak ellenére szerepelhet a rájátszásban, hogy a szabályok szerint semmiképp sem juthat fel az élvonalba, felszámolás alatt áll a klub, ráadásul még licencet sem kaptak a következő bajnoki szezonra.

A rájátszás első fordulójára a Fortuna Ligához hasonlóan június 13-án kerülhet sor, amikor Skalica–Poprad és Banská Bystrica–Podbrezová mérkőzésekre kerül sor. Várhatóan a további fordulókat is a Fortuna Liga rájátszásával egyidőben rendezik meg.
A 16 csapatos másodosztály további 10 csapata (köztük a somorjai ŠTK és a komáromi KFC) számára véget ér a szezon.

Sokan már nem edzenek

A II. liga küzdelmeit március 9-én, az első tavaszi forduló után függesztették fel a koronavírus-járvány miatt. Amikor a Fortuna Liga folytatásáról döntöttek, egyúttal azt is kijelentették, hogy a II. ligából senki sem juthat fel és eshet ki. Az éllovas Banská Bystrica élesen kritizálta ezt a döntést és jogi lépéseket helyezett kilátásba. A besztercebányaiak mögött három ponttal lemaradó Dubnica, valamint a harmadik helyezett Skalica is elégedetlen volt a döntéssel, mivel mindkét klubnak feljutási ambíciói voltak.

Május végén már több másodosztályú csapat is befejezettnek tekintette a szezont és abbahagyta az edzéseket, egyes csapatok azután sem kezdték újra a gyakorlást, hogy az enyhítések azt lehetővé tették. 

Kilép a Petržalka?

A II. ligát irányító bizottság egyúttal megszavazta, hogy június 26-ig lehet nevezni a 2020/21-es bajnoki szezonra, de több klub indulása is kérdésessé válhat: sajtóhírek szerint az FC Petržalka jövőre csak a III. ligába kíván benevezni, míg a poprádiakkal kapcsolatban komoly anyagi problémákat emlegettek az elmúlt időszakban. 

A napokban a pozsonyi III. ligát is befejezettnek nyilvánították, ezzel hivatalosan véget ért minden alacsonyabb osztályú felnőttbajnokság, valamint a női- és utánpótlás-bajnokságok is Szlovákiában. A döntésnek köszönhetően az új szezon a szokásos időpontban, augusztus első felében jó eséllyel mindenhol elkezdődhet.

(lz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?