RÖVIDEN

Orosz légibázis Kirgizisztánban
Biskek. Orosz légitámaszpontot avatott fel Vlagyimir Putyin elnök tegnap a kirgizisztáni Kantban. Ez az első újonnan létrehozott külföldi orosz katonai létesítmény az egykori Szovjetunió felbomlása óta.

Orosz légibázis Kirgizisztánban

Biskek. Orosz légitámaszpontot avatott fel Vlagyimir Putyin elnök tegnap a kirgizisztáni Kantban. Ez az első újonnan létrehozott külföldi orosz katonai létesítmény az egykori Szovjetunió felbomlása óta. Putyin az ünnepélyes avatáson emlékeztetett a terrorista veszélyre, és hangoztatta, hogy a támaszpont felépítése hozzájárulhat a térségbeli biztonság erősítéséhez. A Biskektől 25 kilométerre fekvő kanti támaszponton 20 orosz vadászgép, illetve helikopterek állomásoznak majd, amelyeket félezer orosz katona szolgál ki. Elsődleges feladatuk légi támogatást nyújtani a szovjet idők óta a közép-ázsiai térségben állomásozó orosz katonai alakulatoknak. Aszkar Akajev kirgiz államfő hangsúlyozta, a nyugati szövetségesek közép-ázsiai katonai jelenléte ellenére továbbra is Oroszország számít a legfontosabb nagyhatalomnak, amely igyekszik megszilárdítani térségbeli befolyását. (MTI)

Elengedték Agim Cekut

Pristina. A szlovén hatóságok tegnap hajnalban szabadon engedték Agim Ceku egykori koszovói albán gerillavezért. Ezt a Koszovói Védelmi Hadtest (TMK) szóvivője mondta a Reutersnak. Ceku jelenleg a polgári védelemmel foglalkozó TMK parancsnoka, korábban viszont annak elődje, a feloszlatott szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezérkari főnöke volt. Cekut szerdán a ljubljanai repülőtéren tartóztatták le a szerbia-montenegrói hatóságok által kezdeményezett Interpol-körözés alapján. A koszovói fővárosban szerda este haragos albánok százai demonstráltak, követelve a szerbek elleni gerillaháború népszerű alakjának azonnali szabadon bocsátását. (MTI)

Államcsínyre szólított fel

Belgrád. Dragan Markovics, az Szerb Egység Pártjának frakcióvezetője a parlamentben felhívta a szerb rendőröket, hogy ma államcsínyt hajtsanak végre, és szálljanak meg minden állami intézményt. Kormánypárti politikusok a polgárháborúra való felhívásként értékelték a kirohanást, s követelték a képviselő megbüntetését. A szerb belügy szerdán közölte, hogy Belgrád központjában ma nyilvános tömeggyűlést tartanak a rendőrök Sreten Lukics országos rendőrfőkapitány iránti szolidaritásból. Zoran Zsivkovics kormányfő támogatásáról biztosította a rendőri tüntetést. Lukics, illetve három másik rendőr- és hadseregtábornok ellen hétfőn vádat emelt a hágai törvényszék a koszovói válság idején elkövetett háborús bűntettek miatt. Belgrádot hideg zuhanyként érték a vádemelések. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?