RÖVIDEN

Schuster: a sajtó olyan, mint a nő
Pozsony. – A sajtó olyan, mint a nő, nehéz vele élni, de nélküle nem lehet mondta tegnap Rudolf Schuster. A köztársasági elnök újévi fogadáson látta vendégül a sajtó képviselőit.

Schuster: a sajtó olyan, mint a nő

Pozsony. – A sajtó olyan, mint a nő, nehéz vele élni, de nélküle nem lehet mondta tegnap Rudolf Schuster. A köztársasági elnök újévi fogadáson látta vendégül a sajtó képviselőit. Elmondta, a médiának is komoly része van abban, hogy az ország a NATO és az EU ajtaja előtt áll, s felkérte az újságírókat, népszerűsítsék ők is az EU-népszavazást. (SITA)

Litván EU-népszavazás május 11-én

Vilnius. A litván parlament csaknem egyhangúlag fogadta el, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló népszavazását idén május 11-én tartsák meg. Véglegesen februárban dönt az időpontról, de ez a mostani eredmény ismeretében gyakorlatilag formaság lesz. „Ez a dátum teljes egészében megfelel, mivel a többi tagjelölt ország is többé-kevésbé ugyanebben az időpontban tartja az EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazást” - jelentette ki Algirdas Brazauskas miniszterelnök. Egy decemberi felmérés szerint a litvánok 68 százaléka támogatja az EU-csatlakozást, 18 százalék ellenzi. (MTI)

Kubai disszidens Szlovákiában

Pozsony. Pavol Hrušovský tegnap fogadta Oswald Payát, a leghíresebb kubai disszidenst. A Nobel-békedíjra is jelölt Paya a szlovákiai változásokat a kubaiak számára példaértékűnek nevezte. Kubában mintegy háromszáz politikai fogoly van, de több ezer embert zaklatnak a rendszer különböző szervei politikai nézeteik miatt. Tavaly decemberben Paya az Európa Parlament békedíját is megkapta. (TASR)

Dubovcová Lipšic csapatában

Pozsony. Készül a büntető törvénykönyv módosítása, dolgoznak a polgári perrendtartás módosító tervezetén és megreformálják a bíróságokat, azaz sürgetik a bírói menedzsment bevezetését mindenhol – összegezte első száz napját Daniel Lipšic. Az igazságügyi miniszter szerint az első három hónap alatt sikerült feltérképeznie a terepet és elkezdődött a beharangozott reformok megvalósítása, amihez – állítja – kiváló csapatot sikerült felállítania. Lipšic legközelebbi munkatársai közé tartozik például Jana Dubovcová besztercebányai bírónő, aki először alkalmazta a bírói menedzsmentet és korrupcióellenes intézkedéseiről ismert. (sza)

Štefan Harabin bírócserét kér

Kassa. Štefan Harabin több pontban is megtámadta azt az Alkotmánybíróságon lévő beadványt, melyben Sergej Kohut az ő kinevezését akarja megsemmisíttetni. A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint korábbi ellenjelöltje beadványa nem volt jogos, ezért az Alkotmánybíróságnak nem kellett volna elfogadni. Nem ért egyet a bíróság azon döntésével sem, hogy egyelőre leblokkolták az ő kinevezését. Egyebek mellett ezért is arra kéri a bíróság elnökét, cserélje ki az ő ügyét tárgyaló bírákat, mert szerinte részrehajlók. (TASR)

Többmilliós támogatás a főiskolának

Pozsony. Japán 14,4 millió koronás támogatásban részesíti a pozsonyi Iparművészeti Főiskolát. A pénzt audiovizuális eszközök vásárlására kell költenie a főiskolának. Japán az elmúlt években több szlovákiai oktatási és kulturális intézményt is támogatott, egyebek mellet a poszsonyi Commenius Egyetemet, a Szlovák Nemzeti Színházat, az Egyetemi Könyvtárat. (SITA)

Először veszteséges a McDonald’s

Washington. Az amerikai McDonald’s gyorsétterem-lánc történetében először számolt be negyedéves veszteségről a decemberrel végződött három hónapban, így további étterem-bezárásokat jelentett be. A társaság nettó vesztesége 343,8 millió dollár. A McDonald’s novemberben bejelentette, hogy bezárja 175 – főként Európában és Ázsiában működő – éttermét, a bezárások várható költsége 435 millió dollár. A társaság tegnap további 517 étterem bezárásáról is döntött. (origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?