Rosberg tükörsima győzelme

A világbajnoki összetettben vezető német Nico Rosberg (Mercedes) győzelmével zárult a 13. Forma–1-es Kínai Nagydíj.

A világbajnoki összetettben vezető német Nico Rosberg (Mercedes) győzelmével zárult a 13. Forma–1-es Kínai Nagydíj. A dobogó második fokára a négyszeres világ-bajnok Sebastian Vettel (Ferrari) állhatott fel, a harmadik pozícióban az orosz Danyil Kvjat (Red Bull) zárt.

Kínában, egy versenyhétvége kihagyása után, ismét autóba ülhetett ausztráliai balesete után Fernando Alonso, aki több vizsgálaton is átesett, mielőtt a Nemzetközi Automobil-szövetség zöld utat adott számára az indulásra.

A száguldó cirkusz harmadik állomásán sokak örömére visszatért a tavalyi időmérős formátum. A kvalifikáció ideje alatt lógott az eső lába, de a csapadékot hozó felhők elkerülték a pályát. Ám ennek ellenére akadtak vízátfolyások a célegyenesben, az egyik meg is tréfálta Pascal Wehrleint, akinek esélye sem volt megfogni a Manort a szuperlágy gumikon. Kétszer is piros zászlóval szakították meg az időmérő edzést: előbb Wehrlein balesete miatt, majd Hülkenberg Force Indiájának kereke gurult el. Amikor már úgy tűnt, hogy Räikkönen az élen zárhat, jött Rosberg, aki több mint fél másodperccel verte finn riválisát, megszerezve ezzel 23. rajtelsőségét. Sőt a Ferrarik elé, amelyek hibáztak utolsó mért körükön, befért a Red Bull-os Ricciardo is. A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton technikai meghibásodás miatt nem teljesített mért kört, így az utolsó helyről várhatta az 56 körös futamot.

Az ausztrál Ricciardo szenzációs rajtot fogott, elment Rosberg mellett. Az első féktávon a két Ferrari ütközését Räikkönen első légterelője bánta. Vettel a későbbiekben elnézést kért csapattársától és Kvjatra neheztelt a baleset miatt, holott az orosz csupán szemfüles volt, és a belső íven elment az olasz istálló mindkét autója mellett. Hamilton a darálóban szintén elvesztette első vezetőszárnyát.

Ricciardo szárnyálása nem volt hosszú életű, a harmadik körben egy defekt miatt kerékcserére kényszerült, de a Red Bull ennek ellenére örülhetett, mert Kvjat ott autózott az élmezőnyben. A törmelékek miatt beküldött biztonsági autó a háromszoros világbajnok, Hamilton kezére játszott, ezzel gyorsan lépegetett előre a mezőnyben. Vettel a „viharverte” Ferrarival menetelt a verseny alatt, a futam végén azt is elárulta, nem is észlelte, hogy sérült vezetőszárnnyal fejezte be a versenyt. Egy alkalommal annyira igyekezett, hogy a boxutca bevezető szakaszán két vetélytársát is megelőzte.

A pontszerző helyekért óriási csaták folytak, állandó pozícióváltások zajlottak. Rosberg azonban senkitől sem zavartatva aratta pályafutása 17. futamgyőzelmét, sorozatban hatodik alkalommal győzött, idén mindhárom futamon az első pozícióban intették le. A második helyen a négyszeres világbajnok Vettel zárt, a dobogóra még Kvjat állhatott fel. Az utolsó rajtkockából induló Hamilton öt kerékcseréje ellenére a hetedik helyig menetelt. Pontszerzőként ért célba még: Ricciardo, Räikkönen, Massa, Hamilton, Verstappen, Sainz és Bottas. A futam érdekessége volt, hogy mind a 22 autó célba ért, ami utoljára a 2015-ös Japán Nagydíjon fordult elő.

„Hallottam, hogy hátul elég érdekes csaták voltak. Sok akció, előzés. Ezt jó hallani. Én semmit sem láttam ebből az élen. Fogalmam sem volt, mi zajlik mögöttem. Végig arra koncentráltam, hogy tartsam a távolságot a másodikhoz képest, illetve az elején Danyilra. Különleges verseny volt, hiszen a beállítások és a gumik is kitűnően működtek. Végig nyomtam, miközben arra figyeltem, hogy kizárjam a nem kívánatos eseményeket, mint amilyen a defekt is” – nyilatkozott a futamot követően az idén fantasztikus mérleggel rendelkező Rosberg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?