Rómára figyel a futballvilág (Somogyi Tibor fotóival)

Róma |

<p>Árnyékban harminchárom, napon negyven Celsius fok - Róma rekkenő hőséggel fogadta tegnap a BL-döntőre érkezőket. A Manchester United edzése fél hétkor kezdődött, de közvetlenül előtte még alig lézengett valaki a Stadio Olimpico ciprusfái alatt.</p>

Az olasz fővárosba hetvenezer szurkoló készül, s várhatóan mintegy tízezren belépő nélkül érkeznek. Hamis jegyeket már eddig is foglalt le a római rendőrség, amely az UEFA illetékeseivel együtt nem győzi hangsúlyozni: a BL-döntő helyszínére csak fényképes igazolvánnyal lehet bejutni: a belépőn és a személyin szereplő névnek egyeznie kell. Az UEFA nem tervezi kivetítők felállítását sem. „Rómából nem lesz háborús övezet“ - ez a szervezők szlogenje.

Alkoholtilalom

Ennek megfelelően már napokkal korábban jó tanácsokkal láttak el mindenkit, aki az örök város felé vette az irányt. Lehetőleg ne utazzunk taxival, és ne gyalog közelítsük meg a stadiont. Messziről kerüljük a zsebtolvajok, rablók és helyi késelők vadászterületének számító Duca D'Aosta hidat és a Campo de Fiori piacteret, és eszünkbe se jusson 41-es busszal utazni a Termini pályaudvarról. Szeszes ital fogyasztása engedélyezett ugyan, de az árusítása tilos - kedd délután 17 órától csütörtök reggel 6 óráig alkoholtilalom van érvényben.

Messi kontra Ronaldo

Közben a szakírók Messi és Cristiano Ronaldo csatáját harangozzák be. A Times összehasonlította a két játékos idei statisztikáit (bajnokság és BL), s ezek alapján a ballábas Messi került ki győztesként. A Barcelona argentin támadója több gólt lőtt idén, mint Ronaldo (31:22), több gólpasszt adott, többet és pontosabban passzolt, többet és sikeresebben cselezett, s a 16-oson belül nagyobb hatékonysággal használta ki a helyzeteit. Cristiano Ronaldo mellett szól az, hogy jobban lő távolról (főként a szabadrúgásai életveszélyesek), jobban fejel, és több keresztlabdát ad.

ManUtd: lesz gól?
A Barcelona a 2006-os, Arsenal elleni BL-döntő óta nyolcszor játszott angol ellenféllel, s csupán egyszer győzött. AManchester United spanyolokkal szembeni mérlege még rosszabb: a Vörös Ördögök utóbbi hét meccsükön csak egyetlen gólt rúgtak spanyol ellenfélnek - igaz, azzal éppen a Barcelonát ejtették ki a tavalyi elődöntőben: 2008/09 ManUnited-Villarreal 0:0 2008/09 Villarreal-ManUnited 0:0 2007/08 ManUnited-Barcelona 1:0 2007/08 Barcelona-ManUnited 0:0 2005/06 ManUnited-Villarreal 0:0 2005/06 Villarreal-ManUnited 0:0 2002/03 Deportivo-ManUtd 2:0

Sérültek, hiányzók

A Barcelona védelméből hárman is hiányoznak majd: Márquez sérülés, Abidal és Dani Alvés eltiltás miatt nem léphet pályára. A másik oldalon csak Fletcher hiányzik, bár José Mourinho szerint ez nem elhanyagolható veszteség. „Fletcher fontosabb, mint gondolnánk: ő az, aki a középpályán megeszi az ellenfelet“ - írta a Telegraphban közölt elemzésében Mourinho. Nagy kérdés, hogy teljesen felépült-e Thierry Henry, a Barcelona francia csatára, aki a Real Madrid elleni El Clásicón sérült meg - s aki korábban, még az Arsenal játékosaként 18 mérkőzésen

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ

Barcelona-ManUnited Május 27., szerda, 20:45 Róma, Stadio Olimpico
Játékvezető: Massimo Busacca (svájci)
Ki a favorit?
A döntőnek nincs esélyese - a William Hill brit fogadóiroda szerint ugyanis az 1:1-es döntetlen a legvalószínűbb eredmény. Gólszerzésre Cristiano Ronaldót tartják a legesélyesebbnek a bukmékerek, őt Rooney és Eto'o követi. A legvalószínűtlenebb esemény az lenne, ha Gary Neville két gólt lőne - ez 201-szeres pénzt fizet.

100 millió néző

Az olaszokat egy nappal az „álomdöntő“ előtt saját focijuk foglalkoztatta. A La Gazetta dello Sport keddi számának fő témája Paolo Maldini visszavonulása volt, s csak 15 oldalnyi itáliai futball után kapott helyet a lapban a BL-döntő. A ma esti találkozót összesen 230 televíziós társaság közvetíti, s becslések szerint a világon mintegy 100 millióan látják majd.

ANGOL-SPANYOL KUPADÖNTŐK
Korábban kilenc angol-spanyol döntő volt a nemzetközi kupákban, összesítésben az angolok vezetnek 5-4-re.
1963, KEK Tottenham-Atlético 5-1
1971, KEK Chelsea-Real Madrid 2-1 (ismételt mérkőzésen, az 1-1-es döntetlen után)
1980, KEK Valencia-Arsenal 0-0 (tizenegyesekkel 5-4)
1981, BEK Liverpool-Real Madrid 1-0
1991, KEK ManUnited-Barcelona 2-1
1995, KEK Zaragoza-Arsenal 2-1
2001, UEFA Liverpool-Alavés 5-4
2006, UEFA Sevilla-Middlesbrough 4-0
2006, BL Barcelona-Arsenal 2-1

Várható kezdőcsapatok

Barcelona (4-3-3): Valdés -Puyol, Touré, Piqué, Keita -Xavi, Busquets, Iniesta -Messi, Eto'o, Henry.
ManUtd (4-2-3-1): Van der Sar - O'Shea, Vidics, Ferdinand, Evra - Carrick, Anderson - Ronaldo, Giggs, Park -Rooney.

(SOMOGYI TIBOR felvételei)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?