Robben repült, Hollandia fordított

<p>A sírból hozta vissza a továbbjutást a holland válogatott Mexikó ellen: a 88. percig a közép-amerikaiak vezettek, de az Oranje még a rendes játékidőben fordított. Louis van Gaal zsenialitása mellett ehhez kellett egy tizenegyes is.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Kegyetlen a sors a mexikóiakhoz: az El Trí zsinórban hatodszor jutott be egy vb-n a legjobb tizenhat közé, és hatodszor búcsúzott. Pedig ezúttal karnyújtásnyira volt a legjobb nyolc közé jutás, miután a nem túl meggyőző hollandok ellen Dos Santos a 48. percben megszerezte a vezetést, s az előnyt – az ismét remeklő Ochoának köszönhetően – egészen a 88. percig őrizte is a mexikói válogatott. Ekkor azonban Sneijder – akinek ez volt a 15. vb-meccse, amivel holland csúcstartó – egy nagyszerűen helyezett lövéssel egyenlített, majd Robben tört be a tizenhatosba, Márquez rálépett a cipője hegyére, a holland játékos látványosan nagyot repült, a bíró pedig lefújta a tizenegyest. A büntetőhöz a csereként beállt Klaas-Jan Huntelaar állt oda, és könyörtelenül be is vágta – Hollandia hat perc alatt fordított, s bejutott a legjobb nyolc közé a világbajnokságon.

Robben, a műugró

Arjen Robben ezen a meccsen is sokszor a földre került, s ehhez nem mindig volt köze az ellenfélnek. A mexikói Márquez szerint Robben az öltözőfolyosón azt mondta neki: „Amit a bíró lefújt, az nem volt tizenegyes, de a korábbi párharcok közül az egyik biztosan az volt.”

Egy műesést maga a holland játékos is elismert: „A meccs végi szabálytalanság tizenegyes volt, de elismerem, az első félidőben egyszer feldobtam magam. Nem kellett volna ezt tennem, ez borzasztó dolog” – nyilatkozta Robben a mérkőzés után. Őszinteségét akár eltiltással is díjazhatta volna a FIFA, de a nemzetközi szövetség tegnap közölte, nem fog fegyelmi eljárást indítani az ügyben, „a bírók dolga, hogyan vezetik a meccset”.

A holland szélső mozdulata ugyanúgy megihlette az internet népét, mint Robin van Persie parádés fejese a spanyolok ellen. A különféle mémeken Robbent műugróként vagy Oscar-díjas színészként is ábrázolják.

Huntelaar, a nyerőember

Robin van Persie a holland válogatott egyik kulcsembere, akiben még akkor is benne van a gól lehetősége, amikor éppen nem megy neki a játék. A narancssárgák szurkolói csak csóválták a fejüket, amikor Van Gaal a 76. percben lecserélte a csatárt, s beállította azt a Klaas-Jan Huntelaart, aki korábban egy percet sem játszott a vb-n (még akkor sem, amikor Van Persie eltiltás miatt kihagyta a chileiek elleni mérkőzést). „Sokkal roszszabb lett volna, ha nem nyúlok bele a meccsbe, és nem próbálok változtatni” – mondta már a mérkőzés után Van Gaal, akinek eddig nagyon bejönnek a húzásai a vb-n, a 12 holland gólból négyet a csereemberek lőttek.

A tizenegyes lefújása és elvégzése között csaknem két perc telt el, Huntelaar ezalatt végig a labdát pattogtatta. „Mindenki ki akart zökkenteni, s azzal, hogy a labda pattogtatására figyeltem, képes voltam megőrizni a koncentrációmat” – nyilatkozta a Schalke csatára.

Jól jött az ivószünet

A fortalezai meccset óriási hőségben rendezték, a játékvezető mindkét félidőben ivószünetet rendelt el. Van Gaal már a meccs előtt aggodalmaskodott amiatt, hogy a játékosai dehidratálódnak („Ha valaki ilyen hőségben keveset iszik, hallucinációi lehetnek” – hívta fel a figyelmet a veszélyekre a holland tréner), de azt nem gondolta volna, hogy az ivószünet végül nemcsak egészségi, hanem taktikai megfontolásokból is segít a csapatának. „Meg tudtuk beszélni a taktikát, a B tervet. Ez mentett meg bennünket, csakúgy, mint az észtek elleni idegenbeli vb-selejtezőn” – mondta utólag Van Gaal, akinek együttese Huntelaar becserélésével visszaállt a 4-3-3-as rendszerre. Az észtek ellen hasonló volt a helyzet, akkor Van Persie a 94. percben szerezte a 2:2-es döntetlent jelentő egyenlítő gólt Tallinnban.

A bíró a hibás?

A mexikóiak lobbanékony edzője, Miguel Herrera szerint azonban a mérkőzést elsősorban a bírói hibák döntötték el.

„Ez történik, ha a játékvezető ugyanabból a kontinentális szövetségből van, mint az egyik csapat. Robbennek már az első félidőben sárgát kellett volna adni műesésért. Már csak abban bízom, hogy ezután a nyolcaddöntő után nemcsak mi megyünk haza, hanem Proenca is” – dühöngött Herrera. (bt, fifa, o-o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?