Remek magyar második félidő

1:1-es döntetlennel zárult a Magyarország–Horvátország felkészülési futballmeccs a Groupama Arénában, amelyre nyolcvan nappal Geráék első Eb-mérkőzése előtt került sor. Igazságos eredmény született, a szünetig a vendégek, a fordulást követően a hazaiak voltak jobbak.

1:1-es döntetlennel zárult a Magyarország–Horvátország felkészülési futballmeccs a Groupama Arénában, amelyre nyolcvan nappal Geráék első Eb-mérkőzése előtt került sor. Igazságos eredmény született, a szünetig a vendégek, a fordulást követően a hazaiak voltak jobbak. Dzsudzsák parádés szabadrúgásgóllal egyenlített.

A horvát válogatott piaci értéke 252 millió euró, míg a magyaroké csaknem tízszer kevesebb, 29 millió a transfermarkt.de szerint. Luka Modric ára ötvenmillió euró, míg Dzsudzsák Balázst 6,25 millióra taksálják. A számok alapján is Mandzukicék voltak a meccs favoritjai.

Köszönet a drukkereknek

A magyar csapat tagjai „Köszönjük! Nélkületek nem sikerült volna az Eb-kijutás!” feliratú transzparenssel köszöntötték a húszezer szurkolót. Bernd Storck kapitány ezúttal pihentette Királyt, helyette a Fradi hálóőrének, Dibusznak szavazott bizalmat. A négy center közül Priskin jutott szóhoz a kezdőcsapatban. Az első lehetőség a magyarok előtt adódott, bő tíz perc után Dzsudzsák beadásáról Németh Krisztián maradt le. A drukkerek fantasztikusak voltak, végig biztatták a hazaiakat, de többek között zúgott „A hely, a hely, a Dunaszerdahely” is.

Hazaadások futószalagon

A technikás horvátok mesterien járatták a labdát, látszott, hogy Modric, Kovacic (mindketten Real Madrid), Perisic, Brozovic (Internazionale) és Mandzukic (Juventus) nem véletlenül játszik sztárcsapatokban. Perisic néhány kötényt is kiosztott. Fölényben játszottak a vendégek, de a magyarok jól védekeztek, így jobbára távoli lövésekkel próbálkoztak. Gyakran megtörtént, hogy a magyar védők hazaadták a labdát. „Ezt kérte tőlünk a kapitány, hogyha szorongatott helyzetben vagyunk, ne cifrázzuk a dolgot, vagy ha nincs kit indítanunk, ne rúgjuk feleslegesen el a labdát, hanem passzoljunk a kapusnak” – árulta el a meccs után Guzmics Richárd.

A 29. percben vezetést szereztek a horvátok: Modric remek passzt adott Perisicnek, aki középre ívelt, és a szemfüles Mandzukic Langot, valamint Korhutot megelőzve közelről a hálóba lőtt – 0:1. A bekapott gól után valamelyest megélénkült a magyarok játéka, Dzsudzsák próbálkozása nem sokkal ment mellé, majd Kleinheisler 24 méteres, sarokra tartó lövését Kalinic bravúrosan szögletre tolta. Úgy tűnt, az első félidőben a hazaiak túlságosan is tisztelik a horvátokat. Felkészülési meccshez képest sok volt a kemény és a durva belépő.

Guzmics, a bokszoló

Bernd Storck is elégedetlen volt, a szünetben négy új játékost, Bogdánt, Nikolicsot, Szalait, valamint Eleket küldte pályára, és sokkal agresszívebbek lettek a hazaiak. Ez nem ízlett a horvátoknak. A fáradhatatlan Kleinheisler bombáját védte Kalinic, s egyre többször forgott veszélyben a horvát kapu. Szalainak nem nagyon ment a játék, ám példásan küzdött, egy alkalommal a félpályánál rúgta fel Mandzukicot. A Juventus csatárát faragták rendesen, de ő sem maradt adósa senkinek. Guzmics úgy nézett ki a találkozó után, mintha bokszmeccsen lett volna. „Volt néhány párharcunk Mandzukiccsal, én is kaptam, ő is kapott, így egál lett a párharcunk” – szögezte le a Lengyelországban légióskodó középhátvéd.

Mesteri szabadrúgás

A 79. percben jött a megszolgált egyenlítés: Dzsudzsákot fellökték a 16-os előtt, a Bursaspor légiósa végezte el a szabadrúgást, és 22 méterről parádésan a bal felső sarokba csavart – 1:1. Ezután csereként Böde, majd a bokasérüléssel bajlódó Dzsudzsák helyett Stieber érkezett. Az utóbbi néhányszor megforgatta Vidát, a Dinamo Kijev balhátvédjét. Ezekben a percekben Szalai, Nikolics és Böde személyében három magyar középcsatár volt a pályán. A hajrában a közönség már a kedvenceit ünnepelte, akik hálásak is voltak a szurkolásért. A magyar csapatból Dzsudzsák, Fiola és Kleinheisler vitte a prímet, ám 2. félidei játékáért az egész csapat dicséretet érdemel.

Bátran fociztak

„Az első játékrészben letámadtak bennünket a horvátok, mindig egy kicsit lekéstünk a középpályásokról és a csatárokról, így kaptunk is egy elkerülhető gólt. Nem mertük megjátszani azokat a passzokat, amelyeket a második félidőben felvállaltunk – szögezte le Gera Zoltán. – A kapitány a szünetben kérte, hogy sokkal bátrabban játsszunk. Fel is mentünk az ellenfélre, nagyobb nyomást gyakoroltunk rájuk, s a támadójátékunk is feljavult. Ez volt a kulcs, hogy bátrabban kell játszani, Modricék is emberek, ők is hibáznak. Biztató, hogy ilyen csapat ellen domináltunk a második félidőben, ez mindenképpen önbizalmat fog adni nekünk, nem biztos, hogy ennél erősebb csapattal fogunk játszani az Eb-n.”

A Slovanban futballozó Priskin Tamás így látta a találkozót: „Sajnos, a szünetig nem sokat mutattunk, így nekem sem adódott komoly lehetőségem. Örülök, hogy a folytatásra feljavultunk, és Balázs szép találatával egyenlítettünk. Ez a meccs is megmutatta, hogy csapatként jól funkcionálunk. Az Eb-ig még lesznek meccseink, bíznunk kell saját magunkban, valamint abban, hogy tovább tudunk fejlődni, és olyan felkészülten megyünk ki Franciaországba, hogy ott még meglepetést is okozhatunk.”

Storck legjobb félideje

„Máshogy képzeltem el a mérkőzés elejét, jobb játékot, több helyzetet vártam a csapattól. Meglehetősen idegesen futballoztunk az első félórában, a csatároknak előretett labdák nem voltak pontosak, ezért nem tudtunk helyzeteket kialakítani. A folytatásban viszont feljavultunk, a második félidőben kifejezetten bátor és jóval hatékonyabb volt a támadójátékunk – értékelte az összecsapást Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A szünet után nagyszerűen fociztunk, ez volt az egyik legjobb játékrész, amit eddig a válogatottól láttam, és ebben minden egyes, pályán lévő játékosnak szerepe volt. Egy ilyen remek horvát válogatottat nem könnyű nyomás alá helyezni, nekünk sikerült. Elégedettek lehetünk a csapat fejlődésével, ez a teljesítmény nagyon pozitív a jövőre nézve. Kemény felkészülés vár ránk, de úgy gondolom, ha még tovább fejlődünk a következő időszakban, jó Eb vár ránk.”

Storck horvát kollégája, Ante Cacic is dicsérte a magyarokat: „Az első félidőben mi kezdeményeztünk, de a másodikban a magyarok voltak aktívabbak. Ellenfelünk bebizonyította, hogy nem érdemtelenül jutott ki az Eb-re, és ott eséllyel pályázik majd a továbbjutásra is.” Cacicnak ez volt az 5. meccse a horvát kispadon, és először nem tudott nyerni a csapatával.

A magyar válogatott – meg nem erősített hírek szerint – május 20-án Elefántcsontpart ellen tartja hazai Eb-főpróbáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?