Rák tagadja, hogy köze volna a bundához

<p>A rangado.hu internetes oldal birtokában lévő dokumentumok szerint szlovák klubok is érintettek a labdarúgó bundabotrányban. Az egyik említett labdarúgó-leírása a Nitra egykori gólvágójára, Rák Róbertre illik. A csatárt sokkolta a hír.</p>

BŐD TITANILLA

A rangado.hu honlapra a hét elején került fel Horváth Gábor, az ügy magyar koronatanúja egyik vallomásának részlete, amelyben a 2010. szeptember 17-én játszott Senica–Nitra meccs előzményeit taglalja.

„Magyarul beszélt”

„A meccs előtti napokban személyesen kiutaztam Nyitrára, abból a célból, hogy a Nyitra játékosaival beszélgetést kezdeményezzek esetleges mérkőzésekhez köthető manipulációról – olvasható Horváth szó szerinti vallomása a Központi Nyomozó Főügyészség fejléces papírján szereplő jegyzőkönyvben. – Nyitrán a külváros egyik parkolójában találkoztam a Nyitra egyik csatárával, aki magyarul beszélt, és akiről el tudom mondani, hogy korábban a Diósgyőr labdarúgója volt, továbbá két játékossal, akik a Nyitra csapatában védőként játszottak. Közülük az egyik cseh származású volt, a másik meg szlovák. A játékosok nevét nem tudom megmondani, annyi biztos, hogy a magyarul beszélő csatár telefonszámát nekem Lippai Ákos adta meg. A találkozó során a Nyitra játékosai elmondták nekem, hogy ők kapcsolatban vannak egy szlovák csoporttal, akiken keresztül a Nyitra mérkőzéseit manipulálni szokták, és e csoport irányában tartozásuk áll fenn. Elmondták nekem azt is, hogy a soron következő Senica elleni meccset mindenképpen manipulálni fogják, hogy a tartozásukat lerendezzék. Felajánlották nekem, hogy amennyiben lehetséges, nekem is eladnák a meccset.”

A Senica elleni bajnokit a nyitraiak 2:0-ra elvesztették, az első gólt a 10. percben kapták büntetőből, előtte a vendégek cseh védője, Petr Kaspřák piros lapot kapott. A második találat a 48. percben esett. Rák Róbert – akire illik a leírás, hogy magyarul beszél, és a Diósgyőrben játszott – az 57. percben csereként lépett pályára.

Rákot sokkolta a hír

„A leírás tényleg rám illik, de soha életemben nem láttam ezt a pasit, azt sem tudom, miről van szó. Aki ismer, tudja, hogy szeretem a focit, hogy ellene vagyok az ilyesmiknek. Az egészről (a bundáról – a szerk. megj.) csak az újságokból értesültem, amikor Magyarországon kirobbant az ügy. Az én nevem nem szerepel a vallomásban, de tényleg rám illik a leírás, és ez totálisan sokkolt” – mondta lapunknak a 35 éves csatár, aki ma az osztrák harmadosztályban szereplő SV Leobendorf labdarúgója.

„Nem tudom, hogy valakit takarni akar ez az ember ezzel, vagy miért akar bepiszkítani minket. Fogalmam sincs. Hiszen én csak csereként álltam be azon a mérkőzésen. Nem is találkoztunk senkivel az égvilágon. Én először azt hittem erről a hírről, hogy egy vicc” – folytatta Rák.

A kétszeres gólkirály kapcsolatba lépett volt cseh csapattársával, Petr Kaspřákkal is. „Mindjárt felhívtam, hogy említve van egy cseh játékos is. Ő is meg volt döbbenve. Hogy mi lehet ez, ki irányítja ezt, fogalmunk sincs. Az ő nevét sem említik konkrétan, de hát nem vagyunk idióták, a jegyzőkönyvben szereplő leírás kettőnkre illik. Nem tudom, sírjak-e vagy nevessek. Egyrészt nevetséges ez az egész, másrészt most megyek a kisfiammal edzésre, és hogy fognak ott rám nézni az emberek?” – tette fel a kérdést Rák, akinek már tegnap is volt egy kellemetlen élménye, reggel a boltba menet egy drukker csalónak nevezte.

„Horváthot csak fényképen láttam”

Rák követi a magyar bundabotrány híreit, és elismeri, az alapján, mennyi embert elkaptak, és milyen vallomások vannak, „valami biztosan nem tiszta”, de eszébe sem jutott volna, hogy ilyesmi Szlovákiában is előfordulhat. Elmondása szerint sosem gyanakodott bundára, legalábbis nem így: „A bírót én is sokszor kritizáltam, de aztán később, ha az ember hideg fejjel végiggondolja a dolgokat, rájön, hogy be-becsúszik egy kis hiba.”

Horváth Gábor vallomásában szerepel egy mondat, mely szerint a nyitrai futballisták kapcsolatban állnak egy szlovák csoporttal, amelyen keresztül a meccseket manipulálni szokták, ez a megfogalmazás pedig arra utal, hogy nem csak egyszeri alkalomról volt szól. Rák szerint mindez kitaláció. „Nem tudom, hogy van-e szlovák csoport, vagy nincs, őket akarta-e bemártani, ha van ilyen csoport… Fogalmam sincs. Nem tudok mást hozzászólni, csak hogy soha az életben nem találkoztam ilyen korrupcióval” – hangsúlyozta a csatár, aki állítja, a vallomástevő Horváth Gábort is csak fényképen látta, amikor az interneten rákeresett.

A vallomásban említett Lippai Ákost viszont ismeri, együtt fociztak Diósgyőrben. „Fél évet játszottunk együtt, mindketten fiatalok, 18-19 évesek voltunk, csak a tartalékcsapatban kaptunk lehetőséget. Nem voltunk puszipajtások. Én aztán eljöttem Diósgyőrből, azóta nem is telefonáltam vele” – nyilatkozta lapunknak Rák.

A rimaszombati származású csatár abban bízik, az ügynek lesz folytatása: „Remélem, hogy kiderül az igazság, szeretném megtisztítani a nevünket. Nemcsak a sajátomat, hanem a csapattársaimét is. Soha az életben semmi ilyesmi nem történt, még csak fel sem merült bennünk.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?