Rajtol a Dakar, Svitko a top 10-be kerülésnél többre vágyik

Svitko

A szombaton sorra kerülő dzsiddai prológgal kezdődik és január 14-ig tart a 2022-es Dakar-rali, melynek során 12 gyorsasági szakaszra kerül sor Szaúd-Arábiában.

 

A mezőnyben két magyar induló lesz, mindketten külföldi csapattagokkal állnak rajthoz a kamionosok között. Darázsi Zsolt a Pierre Calmon, Ľubomír Palco francia–szlovák navigátor-szerelő párossal kiegészülve, míg Szalai Norbert a Charly Rodríguez–Patrice Daviton spanyol–francia duóval közösen indul.

Szlovák részről a már megszokott motoros párosból Ivan Jakeš anyagi okok miatt hiányozni fog, Štefan Svitko azonban 13-adszor is rajthoz áll a ralin. Tavalyi 8. helye és összességében öt top 10-es eredménye után nem csak a verseny hivatalos honapján várnak tőle most is hasonlóan jó szereplést.

Dél-Amerika technikásabb volt, Szaúd-Arábiában több múlik a bátorságon. Vakon mész előre, nem tudni, mi vár rád a dűne mögött. Idén homokosabb terepre számíthatunk, talán kisebb is lesz a balesetveszély. A saját tempómban akarok haladni. A tízbe kerülés szép lenne, de azért ennél többet szeretnék elérni – nyilatkozta Svitko, aki továbbra is gyári háttér nélkül versenyez. A családjára viszont támaszkodhat: két kislánya a KTM-je benzintankjára festette fel az arcát, hogy végig apukájukkal lehessenek.

Kapcsolódó cikkünk

A 44. Dakar-rali útvonala nagyon hasonló a tavalyi versenyéhez, a mezőnynek a prológgal együtt összesen 8000 kilométert kell megtennie, hogy aztán január 14-én célba érjen Dzsiddában. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer.

A Dakar-rali ezúttal nyitófutama is lesz a terepralisok világbajnoki sorozatának, amelyet első alkalommal rendeznek meg 2022-ben, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) júniusi döntése nyomán. A vb-sorozatban további négy viadal szerepel még.

A 2022-es Dakar egyetlen pihenőnapjára január 7-én kerül majd sor Rijádban, a leghosszabb gyorsasági szakaszt pedig január 4-én rendezik, ennek során 465 kilométert kell megtenniük a résztvevőknek.

Az autósoknál rajthoz áll a címvédő és 14-szeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel, aki ezúttal egy elektromos hajtású Audi volánja mögött vág neki a viadalnak. Szintén a német gyártó versenyautóját vezeti majd a kétszeres ralivilágbajnok, háromszoros Dakar-győztes spanyol Carlos Sainz, valamint a német túraautóbajnokságot (DTM) kétszer, a ralikrossz-világbajnokságot pedig egyszer megnyerő svéd Mattias Ekström.

A motorosoknál részt vesz a viadalon a címvédő argentin Kevin Benavides, valamint a 2020-ban első amerikaiként diadalmaskodó Ricky Brabec is. A kétkerekűek mezőnyében a 2016-ban és 2019-ben is győztes ausztrál Toby Price szintén indul.

A két leginkább követett kategória mellett idén is ott lesznek a sivatagi terepen a quadosok és a kamionosok is. Utóbbiak egy kicsit szomorúan vághatnak neki a ralinak: csütörtökön elhunyt a legendás Karel Loprais. A 72 éves cseh kamionos kilenc részvételéből hatszor megnyerte a versenyt, 1995 és 2011 között a kategória történetének legsikeresebbje volt. 1994-ben az időeredménye alapján még az autós mezőnyben is második lett volna, akkortól csak Mr. Dakarként emlegették őt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?