Prága nyári olimpiát rendezne

Prága. A cseh főváros azt tervezi, hogy 2016-ban vagy 2020-ban nyári olimpiai játékokat rendezne.

Prága. A cseh főváros azt tervezi, hogy 2016-ban vagy 2020-ban nyári olimpiai játékokat rendezne. A már hosszabb ideje dédelgetett elképzelések megvalósíthatóságáról a város vezetősége a neves PricewaterhouseCoopers (PWC) társasággal készíttetett egy költségvetési tanulmányt, amely alapul fog szolgálni a városatyák által jövő év januárjában meghozandó előzetes döntésnek. A PWC tanulmánya szerint, amelynek részleteit a hét végén hozták nyilvánosságra, a játékok 2016-ban 135,9 milliárd, míg 2020-ban 132,6 milliárd cseh koronába kerülnének. Összehasonlításul: az athéni olimpia cseh pénzben mintegy 300 milliárd koronába került. A 2016-os olimpiára egyébként 2007. június végéig kell beadni a hivatalos jelentkezést, míg a 2020. évire 2011 nyaráig. Prága eddig még sosem rendezett olimpiát, bár az 1921-es és az 1968-as játékokat megpályázta, de mindkét alkalommal sikertelenül.

A PWC szakértői az athéni tapasztalatok ellenére – a görögök eredetileg a kiadások egyharmadával számoltak – úgy látják, hogy a nyári olimpiai játékok Prágában nyereséget hozhatnának a cseh fővárosnak és Csehországnak is. A PWC számításai szerint a játékok megrendezésére szükséges pénzt nagyjából fele-fele arányban Prága és az állam, illetve a magánszektor adná össze.

„A nyereség mintegy 25 milliárd korona volna. Ugyanakkor megújulna a város infrastruktúrája, új sportlétesítmények épülnének, s az olimpiai falut később korszerű diákszállásként lehetne használni” – mondta újságíróknak Jan Bürgermeister, polgármester-helyettes. A számítások szerint legalább 44 ezer új munkahely is létesülne. Az olimpiai központ és a fő sportlétesítmények Prága északkeleti részén, Letňanyban épülnének meg. A további létesítmények a Letnán és a Strahovon lennének. Nyilvánvaló, hogy néhány sportversenyt Prágán kívül kellene megrendezni.

Az olimpiai terveket nem mindenki támogatja, még a városvezetésén belül sem. „Prága nem alkalmas nagy sportversenyek rendezésére. Olyan város, mint Firenze, történelmi ékszer, amely nem bír ki egy ilyen megterhelést” – állítja például Karel Hvízdala, városi tanácsos. Az elképzelés ellenzői jelzik, hogy Prága már ma is eladósodott, s egy olimpia csak újabb gondokat hozna. Az ismert sportolók és gazdasági, pénzügyi szakemberek véleménye is megosztott. Többen arra figyelmeztetnek, hogy egy prágai olimpia megalomániás elképzelés, s szerintük gyorsan el kell felejteni. A város vezetésének többsége azonban a jelek szerint eltökélte, hogy a száztornyú Moldva-parti metropolist megpróbálja olimpiai várossá tenni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?