Oscar Pistorius: „Az ellenfelemnek túl hosszú a műlába”

London |

<p>Óriási meglepetésre nem Oscar Pistorius nyerte a 200 méteres síkfutás döntőjét a londoni paralimpián. A dél-afrikai futó a verseny után amiatt háborgott, hogy a győztes brazil Alan Oliveirának túl hosszúak a protézisei.</p>

 

Néhány éve éppen Pistoriust támadták azért, hogy műlábai előnyt jelentenek a számára.

A világ talán legismertebb paralimpikonja a T44-es kategória döntőjében hét századmásodperccel maradt alul brazil ellenfelével szemben. Ez volt Pistorius első veresége ezen a távon – talán ezért is szakadt ki belőle rögtön a célban, hogy úgy érzi, „a verseny nem volt fair”.

„Mindenki látta, honnan jött vissza Alan, féltávnál még nyolc méter hátránya volt… Így nem lehet visszajönni, de ez nem egy fair verseny. Néhány versenyzőnek irreálisan hosszúak a protézisei. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak megvannak a szabályai, de a futók mégis bármilyen magasak lehetnek” – nyilatkozta a Channel 4 televíziónak Pistorius, aki a középdöntőben 21,30 másodperccel új világcsúcsot állított fel a kategóriájában, ám a döntőben elmaradt ettől az eredménytől, és 21,52 másodperccel ért célba.

Az egy hónapja az olimpián hősként ünnepelt Pistorius vereségét a londoni Olimpiai Stadion közönsége döbbenten fogadta, s Oliveira életének nagy pillanatát egykori példaképének nyilatkozata sem tette szebbé. „Nem könnyű ilyesmit hallani valakitől, akire felnéztem” – nyilatkozta a brazil sportoló, akinek Pistoriushoz hasonlóan még egészen kicsi korában kellett amputálni a lábát. Oliveira megjegyezte, protézisei a szabályok szerint akár még hosszabbak is lehetnének, míg a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság hangsúlyozta, a verseny előtt az összes résztvevő műlábait ellenőrizte. A protézis lehetséges hosszúságát ugyanis a versenyző testfelépítése és dinamikája alapján szabják meg, s minden egyes megmérettetés előtt újra leellenőrzik.

Pistorius a verseny másnapján már higgadtabban nyilatkozott. Elnézést kért, amiért belerondított Oliveira ünneplésébe, s elismerte, talán nem a legmegfelelőbben időzítette szavait. Véleményét azonban továbbra is fenntartja: szerinte a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak módosítani kellene a szabályokon. Az illetékesektől ígéretet kapott, hogy a közeljövőben az NPB vezetésének is elmondthatja javaslatait, mivel „egymaga annyit tett a paralimpiai mozgalomért, hogy jár neki annyi, hogy végighallgatják”.

Pistorius egyébként pontosan tudhatná, milyen érzés azzal szembesülni, hogy mások szerint előnye származik a műlábaiból. Amikor a dél-afrikai atléta még csak harcolt azért, hogy ép sportolóknak rendezett versenyeken (és főként az olimpián) is indulhasson, sokan úgy vélték, előnyt jelent számára, hogy műlába van, mivel mozgatásához kevesebb energiát használ, mint akik hús-vér lábbal futnak. Pistoriusnak a nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt kellett bizonyítania, hogy ez nincs így, s végül sikerrel járt – ennek eredményeképpen lehetett ott Londonban az olimpián, ahol a 4x400 méteres váltóval döntőt is futhatott.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?