Öröm és büszkeség

Pozsony. Ritka alkalom, ha szlovákiai magyar mozgássérült sportoló magas állami elismerésben részesülhet. Csejtey Richárd, Gáspár László és Lyócsa Imre paralimpikonoknak azonban megadatott a tisztelet a kormány részéről, tegnap mindhárman a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjét kapták Csáky Pál miniszterelnök-helyettestől.

Lyócsa Imre átveszi az ezüstplakettetA dunaszerdahelyi Csejtey Richárd kétszeres athéni bronzérmes paralimpikont elmondása szerint teljesen váratlanul érte a magas szintű állami elismerés: „Örömmel és büszkeséggel töltött el, hogy a miniszterelnök-helyettes, illetve a Magyar Koalíció Pártjának parlamenti képviselete érdemesnek tartott a felterjesztésre. A sportban elért sikereimet követően kezdetben szokatlan volt számomra a média olykor már túlzott érdeklődése, az állandó szereplés, végül azonban sikerült hozzászoknom.”

Szerénységgel igyekszik ellensúlyozni a sportsikerekből adódó ismertséget a szepsi Lyócsa Imre athéni aranyérmes íjász: „A lehetőségeknek megfelelően próbálom különválasztani a magánéletemet és a sportpályafutásomat. Számos példa igazolja ugyanis, hogy a népszerűség kedvezőtlenül is befolyásolhatja az ember viselkedését. Nem tagadom, számítottam az állam elismerésére, meglepett azonban, hogy nem utolsósorban magyarként a kormány magyar tagjai részéről ér ez a nagy megtiszteltetés.”

Lyócsa Imre fájlalja, hogy a széles nyilvánosság még mindig másként ítéli meg és sok esetben alulértékeli a mozgássérült sportolók teljesítményét a szerencsésebb helyzetű, ép sporttársakéhoz képest: „Ez sajnos érzékelhető az érmekkel járó pénzjutalmak esetében is. Én minden igyekezetemmel próbálom felhívni a közvélemény figyelmét a mozgássérült sportolók helyzetére, néha úgy, hogy egészségeseknek kiírt versenyeken is részt veszek.”

A 2004-es athéni paralimpián asztaliteniszben aranyérmet szerzett Gáspár László sérülése miatt nem vehetett részt a díjátadón.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?