Olasz arany jégtáncban

<p>A sevillai borbély legyőzte a Hattyúk tavát, Michael Jackson harmadik lett. Igazi drámát hozott a jégtánc kűr a budapesti műkorcsolya-Európa-bajnokságon, s végül az olasz Cappellini, Lanotte kettős örülhetett.</p>

BŐD TITANILLA

A rövidtánc után 0,04 pont volt a különbség az első helyen álló olasz Anna Cappellini és Luca Lanotte, valamint a második helyezett orosz Jelena Iljinih és Nyikita Kacalapov között.

„Ez már szinte értelmezhetetlen különbség. Ha technikailag egyik pár sem ront, akkor nagyon nehéz a rövidtáncban különbséget tenni közöttük, hiszen ott még az elemek is gyakorlatilag ugyanazok. Ez a négy század már tényleg csak annyi, hogy az egyik bíró az egyik elemet egyiküknél plusz egyre, másikuknál meg plusz kettőre értékelte. Amikor a bírók az egyes elemeket pontozzák, talán maguk sem tudják, mi sül ki belőle a végén, és kit hoznak ki első helyre” – magyarázta a szlovák Lukáš Csölley, aki partnerével, Federica Testával a kiváló 12. helyen végzett.

Jégtáncban nem szokatlan a minimális különbség, egy éve Kacalapovék 11 századdal maradtak alul honfitársaikkal, a címvédő Jekatyerina Bobrovával és Dmitrij Szolovjevvel szemben a zágrábi kontinensviadalon. Talán idén is századok döntöttek volna az elsőségről, ha… Ha Jelena Iljinih nem esik el a kűr utolsó percében.

„Hogy mire gondoltam akkor? Azt nem mondhatom el itt a nyilvánosság előtt” – nyilatkozta Iljinih, partnere pedig egyáltalán nem is akart az esésről beszélni: „No comment.”

Az oroszok Hattyúk tava-kűrje a szezon egyik legizgalmasabb programja, és valószínűleg Budapesten aranyérmet ért volna, de a túl sok kockázat néha nem kifizetődő. „Nem érzem úgy, hogy sokat kockáztatnánk. Ha nyerni akarunk, száz százalékot kell nyújtanunk. Ilyen a sport, néha becsúszik egy hiba” – mondta Jelena Iljinih.

Az olaszok A sevillai borbélyt adták elő, hibátlanul korcsolyáztak, s pályafutásuk első Eb-címét nyerték. Tavaly harmadikok lettek, de az aranyérmes reményeket próbálták száműzni a gondolataikból. „Mikor megtudtuk, hogy sem a címvédő Bobrováék, sem a kétszeres Európa-bajnok Nathalie Pechalat és Fabian Bourzat nem lesz itt, akkor is csak magunkra koncentráltunk. A műkorcsolyában sosem valaki ellen versenyzünk, hanem a saját határainkat próbáljuk feszegetni – magyarázta Anna Cappellini, aki néhány éve elhunyt édesanyjának ajánlotta a győzelmet. – Ő volt a leglelkesebb szurkolóm. Biztos vagyok benne, hogy most mosolyog valahol.”

Utoljára 2001-ben született olasz győzelem jégtáncban, akkor Pozsonyban Barbara Fusar-Poli és Maurizio Margaglio nyert, ráadásul pont úgy, hogy fő riválisaik, Marina Anissina és Gwendal Peizerat elestek a kűrben. Fusar-Poli jelenleg edzőként dolgozik, Budapesten több párja is szerepelt, s bár Cappelliniéket nem ő készíti fel, győzelmüknek ő is nagyon örült.

Boldogok voltak a bronzérmes britek is – Penny Coomesnak és Nicholas Bucklandnak a szezon elején egészen más gondjai voltak. Nicholasnál szívrendellenességet állapítottak meg, meg kellett műteni. Úgy tűnt, be kell fejeznie a versenysportot, de az ellenőrzéseket követően az orvosok zöld utat adtak neki. A brit duó Michael Jackson legnépszerűbb számaira állította össze kűrjét, amit imádott a közönség. „Van-e, aki nem szereti Jacksont?” – tette fel a költői kérdést nevetve Nick Buckland, aki azt is elmondta, bízik benne, hogy a sok klasszikus kűr után a szocsi közönség számára is felüdülés lesz a Jackson-show.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?