„Nem a jobb, a szerencsésebb nyert”

Vereséggel kezdte az Eb-t a szlovák futballválogatott, Wales Gareth Bale vezérletével 2:1-re legyőzte a Kozák-legénységet.

Vereséggel kezdte az Eb-t a szlovák futballválogatott, Wales Gareth Bale vezérletével 2:1-re legyőzte a Kozák-legénységet. Az első félidőben a szigetországiak, a szünet után Hamšíkék domináltak, a játék képe alapján a döntetlen igazságosabb lett volna.

Az Eb-újoncok összecsapásán fantasztikus hangulatot teremtett a nyolcezer szlovák és a legalább kétszer annyi walesi drukker. A szigetországi szurkolók pénteken este megszállták Bordeaux-t, hatalmas, reggelig tartó bulit csaptak. Az angoloktól eltérően nem törtek zúztak, hanem a szlovákokkal, valamint a franciákkal közösen mulattak és énekeltek.

Hamšík ziccere

Ján Kozák a várt kezdőcsapatot küldte pályára, a korábban sérüléssel bajlódó Hubočan a cserepadon kapott helyet.

Jól kezdték a meccset a szlovákok, a 3. percben Hamšík leszerelte Bale-t, majd meglódult, pazar szólója végén a kapus mellett is ellőtte a labdát, de Davies becsúszva mentett. Hatalmas ziccer volt.

„Ha vezetést szereztünk volna, minden másként alakul. Azt hiszem, mindent jól csináltam, amikor Wardon is túljutott a labda, már emeltem a kezemet, mert a védőt nem is láttam, ám pechünkre még odaért” – mondta a meccs után Hamšík.

Kozáčik hibázott

Ami nem sikerült a szlovákoknak, az sikerült a walesieknek. Hrošovský felrúgta Bale-t, a szabadrúgáshoz a Real Madrid sztárja állt oda, és 23 méterről a sorfal felett a kapu jobb oldalába lőtt – 1:0. Kozáčik nagyot hibázott a gólnál, belépett a sorfal mögé, a labda pedig oda ment, ahol ő állt.

„Bale legtöbbször a sorfal közé lövi a szabadrúgásokat, de ezúttal máshová célzott. Sajnos, egy kis mozdulatot tettem balra, s ezért nem tudtam időben visszaérni. Ujjheggyel még hozzáértem a labdához, ám hárítani nem tudtam. Nagyon bánt, hogy bakiztam, de ilyen a kapussors” – jelentette ki szomorúan Kozáčik.

Kemény játék

A bekapott gól megzavarta a szlovákokat, míg a túloldalon Gareth Bale igazolta klasszisát, s nehéz perceket okozott a védőknek.

A gyengén játszó Ďuriš elől Williams mentett, a lassításkor kiderült, hogy a Swansea hátvédje kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül, ám a kemény játékot is engedő Moen továbbot intett. Zúgott a „Gólt akarunk!” a szlovák táborból, de hiába. Az első félóra végén Škrtel az ötös sarkánál kikönyökölte Jonathan Williamset a pályáról. A Liverpool védője örülhetett, hogy a norvég bíró nem ítélt büntetőt. Ettől kezdve Škrtel minden labdaérintését füttykoncerttel jutalmazta a walesi szurkolótábor.

A félidő hajrájában fölénybe kerültek a szlovákok, Hamšík beadásáról centikkel maradt le Škrtel.

Bejöttek a cserék

A szünet után nagyobb sebességre kapcsoltak Hamšíkék, Weiss passza után Mak nagy helyzetben fölé lőtt. Röviddel később Bale hét méterről leadott fejesét bravúrosan védte Kozáčik.

Egy órát követően Ján Kozák Ďuriš és Hrošovský helyett Nemecet és Dudát küldte pályára. Bejött a kapitány húzása, mert Duda második labdaérintése gólt eredményezett: Mak futott el a jobbszélen, a Legia légiósához játszott, aki 11 méterről a bal alsó sarokba talált – 1:1. Ezután beszorultak a walesiek, Hamšík bombáját nehezen hárította Ward, majd Mak lőtt fölé.

Walesi népünnepély

A szlovákok győzelemre játszottak, fellazult a védelmük, és ez lett a vesztük. A szigetországi szakvezető cserékkel igyekezett változtatni a játék képén, ez sikerült is neki. Ramsey még kihagyott egy ziccert, de a 81. percben egy labdavesztés után Ramsey Robson-Kanuhoz játszott, aki Ďurica lábai között a hálóba gurított – 2:1. „Nagy kár a második bekapott gólért. Maťóval mindent megtettünk, a walesi csatár mégis betalált” – mondta Ján Ďurica.

Ezt követően elkeseredetten küzdöttek az egyenlítésért a szlovákok, Švento beadása után Nemec fejese a kapufán csattant. Gyors kontrák után betalálhattak volna a szigetországiak, ám az eredmény már nem változott. A walesi drukkerek a hármas sípszót követően igazi népünnepélyt tartottak.

Kozák nem adja fel

A szigetországiak tavaly október óta először nyertek, míg a szlovákok nyolc veretlen meccs után kaptak ki.

„A döntetlen igazságosabb lett volna. Remekül kezdtünk, sajnos, Hamšík ziccere nem végződött góllal. Ráadásul röviddel később egy rögzített szituációból gólt kaptunk. Tudtuk, sorsdöntő lehet, hogy melyik csapat szerzi meg a vezetést. Meg is zavart bennünket a találat. Nem okolom Kozáčikot a gólért, aki a korábbi meccseken rendre remekelt – értékelte a mérkőzést Ján Kozák. – A szünet után mi voltunk az aktívabbak, és voltak lehetőségeink a fordításra. Duda becserélésével támadóbb felfogásban játszottunk. Egyik csapat sem elégedett meg a döntetlennel, s végül Wales nyert. Nem a jobb, hanem a szerencsésebb csapat győzött. Nem adjuk fel, még két meccsünk hátra van, az oroszok és az angolok ellen pontokat akarunk szerezni.”

„Szomorúak vagyunk, mert nem érdemeltünk vereséget. Az első félidőben jobbak voltak a walesiek, a másodikban mi diktáltuk az iramot. Nagy kár, hogy 1:1 után nem sikerült gólt lőnünk, a hajrában pedig peches gólt kaptunk. Nincs még veszve semmi, szerdán az oroszok ellen javítani akarunk” – jelentette ki Marek Hamšík.

A legjobb szurkolók

„Olyan volt, mintha otthon játszottunk volna. A mi szurkolóink a legjobbak a világon, végig mellettünk álltak. Történelmi győzelmet arattunk, az teljesen mindegy, ki lövi a gólokat, az a fontos, hogy begyűjtöttük a három pontot” – nyilatkozta boldogan a meccs egyik legjobbja, Gareth Bale, aki nyolc éve éppen Szlovákia ellen lőtte első válogatott gólját, most pedig huszadszor volt eredményes a nemzeti csapatban.

A szlovák válogatott szerdán az orosz csapattal találkozik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?