Négy év múltán újra Henin-diadal

New York. A belga világelső Justine Henin nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, miután a fináléban legyőzte a negyeddöntőben Szávay Ágnest búcsúztató orosz Szvetlana Kuznyecovát.

A két hétig tartó menetelés utáni boldog pillanatTASR/AFP-felvételHenin 2003 után másodszor győzött a US Openen. A belga klasszis tavaly is eljutott a döntőig, de akkor vereséget szenvedett egy másik orosz játékostól, Marija Sarapovától. A 7. Grand Slam-diadalát begyűjtő Henin az egész mérkőzésen rendkívül magabiztosan teniszezett, s uralta a játékot. A két fél között elsősorban a nyerő ütéseket tekintve volt jelentős különbség, ugyanis míg az olimpiai bajnok belga fenomén 25-ször fejezte be sikerrel a labdamenetet, addig riválisa mindössze 11-szer tudta ezt megtenni. Henin győzelmének másik fontos eleme, hogy a kulcsjátékoknál rendre jobban koncentrált, ezt bizonyítja, hogy Kuznyecovának is megvoltak a lehetőségei a brékre, szám szerint hatszor, de mindannyiszor hibázott. Henin így különösebb megerőltetés nélkül, kevesebb mint másfél óra alatt győzött a fináléban, ezzel azt a bravúrt hajtotta végre, hogy egyetlen szettet sem veszített el az egész tornán, hét riválisa közül pedig csak a Williams-testvérek, Serena és Venus tudtak négynél több gémet nyerni ellene. A női egyeseket tekintve pedig az elmúlt 31 év legsimább döntőjén nyert. „Két fantasztikus héten vagyok túl, melynek során a legjobbamat nyújtottam végig, pedig a sorsolásom alapján kevesen gondolták, hogy meg tudom nyerni a tornát, hiszen nagyon nehéz ágra kerültem” – mondta a 25 éves bajnok, aki újságírói kérdésre úgy válaszolt, jobb teniszezőnek érzi magát, mint négy éve, amikor legutóbb diadalmaskodott a US Openen. Kuznyecova érthetően kissé csalódottan nyilatkozott, s annak a reményének adott hangot a torna 2004-es győztese, hogy lesz még alkalma ismét döntőt játszani New Yorkban, s akkor majd jobban megy neki a tenisz. Heninről csak annyit mondott, hogy „hihetetlen menetelést mutatott be ezen a tornán”. Henin sikerével 1,4 millió dollárt kasszírozott, míg a Kuznyecova 700 ezerrel vigasztalódhat.

A férfiak (Federer–Djokovics), valamint a lányok (Kučová–Radwanska) döntője lapzárta után ért véget. (m, ú)

US OPEN-KRÓNIKA

NŐI EGYES, elődöntő: Henin (belga, 1.)–V. Williams (amerikai, 12.) 7:6, 6:4; Kuznyecova (orosz, 4.)–Csakvetadze (orosz, 6.) 3:6, 6:1, 6:1. Döntő: Henin–Kuznyecova 6:1, 6:3.

FÉRFI EGYES, elődöntő: Federer (svájci, 1.)–Davigyenko (orosz, 4.) 7:5, 6:1, 7:5; Djokovics (szerb, 3.)–Ferrer (spanyol, 15.) 6:4, 6:4, 6:3.

FÉRFI PÁROS, döntő: Aspelin, Knowle (svéd, osztrák, 10.)–Dlouhý, Vizner (cseh, 9.) 7:5, 6:4.

LÁNYOK, EGYES, elődöntő: Kučová (szlovák)–Kalasnyikova (grúz) 7:5, 6:1.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?