Nedvěd nélkül is képesek győzni

Manchester. Tegnap megérkezett Manchesterbe, a labdarúgó Bajnokok Ligája-finálé helyszínére a Juventus és a Milan együttese. A két olasz gárda ma este 20.45-kor csap össze a legrangosabb trófeáért, a torinóiaktól Nedvěd eltiltás miatt nem léphet pályára, míg a Milanban a sérült Tomasson mellett Costacurta játéka kérdéses.

Emberek, gólt rúgtam... Del Piero lehet Nedvěd távollétében a „Zebrák” vezéregyéniségeReuters-felvételAz angol újságírók és az olasz szurkolók nagy örömére az együttessel tartott Pavel Nedvěd is, aki felszállt a torinói La Caselle repülőtéren a gépre, de eltiltása miatt nem léphet pályára az Old Traffordon.

Miközben az AC Milan együttesében Jon Dahl Tomasson nem játszhat sérülés miatt, s Christian Abbiati, valamint Alessandro Costacurta szereplése is kérdéses, Marcello Lippi, a Juve szakvezetője (Nedvěd kivételével) a legerősebb összeállításban küldheti pályára tanítványait. A szakvezető igazi nagy kihívása az lesz, hogyan pótolja a cseh labdarúgót, akinek vezéregyéniség-szerepét a hírek szerint Alessandro Del Pieróra szeretné majd „átruházni“.

„A Juve nem csupán tizenegy játékosból áll, hanem olyan együttes, amelynek minden tagja klasszis, s bárki, aki szerephez jut, képes a maximumot nyújtani. Remélem, megmutatjuk, Nedvěd nélkül is képesek vagyunk a győzelemre“, nyilatkozta Del Piero. A középpályán Gianluca Zambrotta játéka a legbiztosabb, ha a balszélen kap lehetőséget, akkor a jobb oldalon Mauro Camoranesi léphet pályára, ha a jobbszélre állítja Lippi, akkor Marco Di Vaio kezd az ellentétes oldalon.

A Milanban a már említett Abbiati, Costacurta kettős sérülése okoz gondot Carlo Ancelotti vezetőedzőnek. A 37 éves védő a vasárnapi edzésen ütközött a grúz Kaladzéval, s lábsérülést szenvedett. Kérdéses a szereplése. Amennyiben nem játszhat, úgy Costacurta harmadik nagy mérkőzéséről maradhat le: 1994-ben mind a világbajnoki, mind a Bajnokok Ligája-döntőt eltiltás miatt nézte a lelátóról. Kapusposzton már nehezebb a döntés. A brazil világbajnok Dida már az elődöntőn sem játszhatott, míg Abbiati szintén a vasárnapi edzésen sérült meg, miután védte Sevcsenko tizenegyesét. „A lehető legjobb állapotban várjuk a döntőt, fizikálisan napról napra javulunk. Egyedül Costacurta sérült, emiatt aggódom is, de majd meglátjuk, mit tehetünk. Kapusaink felépültek sérüléseikből, kedden meghozom a döntést, melyikük védjen a találkozón“, nyugtatta meg a kedélyeket Ancelotti.

A két tréner személye külön pikantériája a döntőnek: Carlo Ancelotti, az AC Milan jelenlegi irányítója 1999-ben előbb Marcello Lippitől átvette a Juventust, majd később neki adta vissza a stafétabotot, két sikertelennek mondható év után. Míg Lippi első torinói periódusa alatt, 1994 és 1999 között a „Zebrák“ három scudettót szereztek, valamint három BL-döntőt vívtak, s ebből egyet megnyertek, addig Ancelotti regnálása idején mindössze két bajnoki ezüstérmet értek el. Az ősz hajú mester 2001-es visszatérése után aztán mindkétszer a hazai pontvadászat élén zártak, s most újra a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe kerültek.

„Nem hinném, hogy nagy különbség lenne kettőnk edzői felfogása és kvalitása között“, reagált Ancelotti a közte és Lippi közötti differenciákat firtató kérdésre. A két mester véleménye a kupadöntőt illetően szinte megegyezik. A sztárok mellett mindketten a csapatjáték hatékonyságában és szervezettségében látják a siker kulcsát.

„Technikás, nagyszerű labdarúgók lesznek a pályán, mégis úgy gondolom, a csapatjáték dönt majd. A győzelem a fontos, ez egyértelmű, ennek ellenére remek találkozóra számítok“, mondta Ancelotti.

Kollégája egyik legnagyobb sztárja, a cseh Pavel Nedvěd hiányán keresztül világított rá az összteljesítmény elsődlegességére: „Komoly érvágás Pavel távolléte, de a srácoknak közösen meg kell oldaniuk az így kialakult helyzetet. Ez a gárda már eddig is megmutatta, hogy hihetetlenül képes küzdeni a győzelemért a legnehezebb szituációkban is. Nem számított, ha valaki nem lehetett velünk, mert szinte mindig tudtuk pótolni a hiányzókat.“

Az eddig már két BL-finálét (1997, 1998) – esélyesként – elbukó Lippi nem titkolja, hogy vereség esetén csalódott lenne: „Az 1:3-as mérleg még elégségesnek sem nevezhető!“

A várható kezdőcsapatok

JUVENTUS: Buffon–Thuram, Ferrara, Montero, Birindelli–Camoranesi, Davids, Tacchinardi, Zambrotta–Del Piero, Trezeguet. AC

MILAN: Dida–Costacurta, Nesta, Maldini, Kaladze–Gattuso, Pirlo, Seedorf–Rui Costa–Sevcsenko, F. Inzaghi.

A mérkőzést a német fogorvos Markus Merk vezeti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?