Navas kifogott Gekaszon, Costa Rica negyeddöntős

<p>Portugália a csoportkört sem élte túl, a negyeddöntőben mégis láthatjuk CR-t: az aranylabdás Ronaldo helyett azonban most a Costa Rica-iak kerültek a címlapra.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Sem Costa Rica, sem Görögország nem játszott még soha negyeddöntőt világbajnokságon, s ha az első félidő után szavazhattak volna a reciféi Pernambuco-stadion szurkolói, valószínűleg ez így is maradt volna: hatalmas füttykoncert közepette vonultak be a csapatok az öltözőbe.

A második félidőben viszont felpörögtek az események: gyors Costa Rica-i gól az 52. percben (Bryan Ruiz), meg nem adott Costa Rica-i büntető (Toroszidisz kezezett), gyors Costa Rica-i kiállítás (Óscar Duarte), s aztán viszonylag szokatlan jelenség: bőszen támadó görögök.

Nem gondolkodtak tisztán

A közép-amerikaiak kapujában viszont Keylor Navas állt, aki ugyan a ráadás perceiben kapitulált (góllövő: Papasztatopulosz), de előtte és a hosszabbításban is bravúrokat mutatott be. Látványosan elfáradó csapattársai nem tudták feltartóztatni a görögöket, akik azonban nem tudtak újabb gólt szerezni. „A hosszabbításban már nem tudtak tisztán gondolkodni játékosaim a pályán, csak mentek előre az újabb gólért” – magyarázta Fernando Santos, a görögök szövetségi kapitánya, hogyan maradhatott ki például a hellének öt a kettő elleni kontratámadása.

A tizenegyesrúgásoknál viszont mindenki pontosan célzott, egészen a negyedik sorozatig, amikor Teofanisz Gekasz lövését megfogta Navas kapus. „Együtt játszottunk Levantéban, és emlékeztem, mit szokott csinálni edzéseken. Biztos voltam benne, hogy nem változtat azon, ahogy a tizenegyeseket rúgja, és így ki tudtam védeni a büntetőjét” – nyilatkozta a 27 éves hálóőr, aki egy csapásra nemzeti hőssé vált Costa Ricában. „Mi vagyunk a titánok! Felszálltunk az Olümposzra, és Keylor Navas kapus a mi Zeuszunk” – örvendezett a La Nacion című napilap.

Ha nem ő véd, más lett volna

Pedig Navast már a vb-t megelőzően is lehetett dicsérni: a spanyol bajnokság előző idényében 16 meccsen nem kapott gólt a Levante kapujában, összesen 160-szor védett, eredményessége 80% fölötti volt – utóbbi két adat a legjobb a Primera División mezőnyében. „Navas szenzációs volt, ha nem ő véd, egész más lett volna a végeredmény” – jelentette ki a görög kapitány is, de az érintett inkább társait méltatta. „Az elismerés őket is illeti, mert hibátlanul hajtották végre a büntetőket. Történelmet írtunk, és reméljük, az emberek egy életre a szívükbe zártak minket” – mondta a 184 cm magas kapus.

„Ez a csapat óriási. A befektetett munka, az áldozat és a taktika végrehajtása szenzációs volt. Mindezek miatt megérdemeltük a sikert. Soha nem egyszerű tíz emberrel játszani, különösen nem egy világbajnoki meccsen. Próbáltunk a biztonságra törekedni, a tizenegyesek során pedig a kapus és a rúgók is magabiztosak voltak. Nagyon boldogok vagyunk” – nyilatkozta Jorge Luis Pinto, a közép-amerikai válogatott mestere.

Egyedül az utolsó tizenegyest értékesítő Michael Umana volt visszafogottabb – mivel ő már mindent tudott előre. „Nyugodt voltam, mert megálmodtam az egészet. Még mindig hihetetlennek tűnik. Megálmodtam, de nem mondtam el senkinek, és a büntetőnél is magabiztosan álltam oda” – mondta Umana.

A Costa Rica-iak a legjobb négy közé kerülésért Hollandiával találkoznak. (ot, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?