Nagymihályi kötélhúzás

Hétfőtől négy meghatározó játékosa nélkül készül a Zekon Michalovce. Történt ugyanis, hogy Michal Lukačin edző kizárta a keretből a beálló Kalaninovát, s erre további három csapattársa, Hricíková, Dittelová és Tóth Erzsébet is megtagadta a további edzésmunkát. Utóbbival a női kézilabdabajnoknál kialakult helyzetről beszélgettem.

Tóth nagy csatában a pályán. A napokban ennél is nagyobb küzdelmet vív, nagymihályi léte forog kockán.Valóban csak Kalaninová kiközösítése miatt fordított hátat a csapatnak?

Régóta érett már ez a helyzet, és kialakulásához csak egy szikra hiányzott. Úgy érzem, kitagadott csapattársam mellé kellett állnom, mert igazságtalan döntés áldozata lett. Egyszerűen az edző nem mondhat fel egy játékosnak, hiszen nem ő kötött vele szerződést. Igaz, Lukačin az igazgatótanács intézkedésére hivatkozott, de mint később kiderült, nem is tanácskozott a klubvezető testület. Ráadásul minden figyelmeztetés nélkül zárta ki a beállót, előtte semmilyen figyelmeztetést nem kapott, csak az edző állítja, hogy igen.

Már huzamosabb ideje megromlott a kapcsolata Lukačin edzővel. A csapat egyik vezéregyéniségeként próbált ezen változtatni?

Tavaly nyáron egyszer bejött Lukačin az öltözőbe, és megkérdezte, akarunk-e tovább dolgozni vele. Abban a hiszemben, hogy új színt hozhat a csapat játékába, bizalmat szavaztunk neki. Ugyanezt megtette egy hónappal ezelőtt is, de akkor már öten azt mondtuk, hogy munkájában semmilyen változás nem állt be, s mi ellene vagyunk a további edzősködésének. Ezután kegyvesztettekké váltunk, különösen én kerültem támadásai célpontjába. Igaz, mi elleneztük, de a csapat többsége kiállt mellette, így újra bizalmat kapott. Hiába mondták játékostársaink, hogy ők sem értenek egyet a Lukačin-módszerekkel, az edző előtt mellé álltak.

Tehát valóban igaz, hogy a játékosok megválnának Lukačintól?

Kétszer is önként jött közénk, hogy meggyőződjön arról, milyen a támogatottsága. Szerintem tudta, hogy a játékosok meghátrálnak, és nem lesz bátorságuk ellene fordulni.

A hétvégi, zlíni vereség után Tóth Erzsébet hétezer koronás pénzbüntetést kapott, és – az edzőn múlik, hogy meddig – csak fizetése hatvan százalékáért kézilabdázhat. Nem emiatt lázadozik?

Biztosan ez is befolyásolta döntésemet. De miért érdemlem csak a fizetésem 60 százalékát. Nincs ok a bérem csökkentésére. Az utóbbi hetekben mindegyik meccsen sérült kézzel játszottam. Rábeszéltek, s én hagytam magam, hogy idő előtt levegyem a kezemről a gipszet, pedig még mindig lábadozhatnék. Ehelyett elmarasztalnak, és büntetnek. Ugyanakkor az edző már egy ideje ránk, játékosokra keni, hogy rosszul kézilabdázunk, de az már nem érdekli őt, hogy miért.

Hétfőtől nem is edz a csapattal?

Amikor az edző bejelentette, hogy milyen büntetéseket szabtak ki ránk, fogtuk magunkat, és távoztunk. Azóta nem voltam edzésen, csak futni járunk, ma (csütörtökön – a szerző megj.) pedig a klub férficsapatának gyakorlására megyünk. Igyekszünk formában tartani magunkat.

Milyen kiutat lát a helyzetből?

Félek, rossz előérzetem van. Itt nincs igazság, ezért akár könnyen ki is dobhatnak bennünket. Esetünket ma tárgyalja az igazgatótanács, s majd elválik, milyen döntést hoz. Nyugodt a lelkiismeretem. Nagymihályban tettem valamit a kézilabdáért. Hat éven át bajnoki címhez, kupagyőzelemhez, BL-szerepléshez segítettem a csapatot, tavaly én voltam Szlovákiában az Év játékosa. Kár lenne, ha távoznom kellene.

Számol azzal is, hogy egyoldalúan szerződést bont a klub, és elbocsátják?

Csak barátkozom a gondolattal, egyelőre inkább érzelmeim hatása alatt vagyok. Ha kidobnának, hazamennék. Klubot keresnék magamnak, biztosan érkezne ajánlat. Annak meg kimondottan örülnék, hogy közelebb kerülnék szülőfalumhoz, Csallóközaranyoshoz.

Milyen körülmények mellett lenne hajlandó a jövőben játszani Nagymihályban?

Amint elmenne a csapattól Lukačin edző, máris visszatérnék.

Edzőmenesztés nem lesz!

Hogyan akarják megoldani a játékoslázadást? – kérdeztem Pavol Mačičák nagymihályi klubmenedzsert. „Tárgyalunk az érintettekkel, ma újra terítékre kerül az ügy. Az edzésmegtagadóknak kell véleményt nyilvánítaniuk, hiszen érvényes profi szerződésük van. Ha nem mondanak le követeléseikről, vagyis nem folytatják az edzésmunkát, akkor a megállapodásunkban lefektetett büntetésekhez kell folyamodnunk. Jómagam a mérsékelt megoldások híve vagyok, de ha nem születik megegyezés, kénytelen leszünk a széles skálán mozgó szankciók közül a legszigorúbbhoz, tehát az egyoldalú szerződésbontáshoz folyamodni. Az ugyanis lehetetlen, hogy négy játékos óhajára menesszük a csapat edzőjét.” (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?