Montoya, a böjtszegő

Monte Carlo. A Williams-BMW kolumbiai pilótája Juan Pablo Montoya nyerte a Forma–1-es világbajnokság hetedik futamát a Monacói Nagydíjat, így pályafutása második futamgyőzelmét aratta. A Williams két évtized után tudott ismét első lenni a hercegségben, utoljára Rosberg volt képes a bravúrra. Tegnap a második helyen Kimi Räikkönen, a harmadikon Michal Schumacher végzett.

Michael Schumacher (jobbról) gratulál Juan Pablo MontoyánakTASR/EPA-felvéteA Monacói Nagydíjnak kétségtelenül a Williams-istálló futott neki a legelszántabban, ám azonnal valljuk be: az idei futam unalmas volt. Azt eddig is tudtuk, hogy Monte Carlóban az előzés gyakorlatilag lehetetlen, most azonban a pilóták mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt be is bizonyítsák. A pályán egyedül a rajt után történt néhány előzés, az összes többi helycsere a bokszban volt. Michael Schumacher is szerelőinek köszönheti, hogy végül harmadik lett, csapattársa, Rubens Barrichello ellenben ugyanezeket a szakemembereket okolhatja azért, hogy csak a nyolcadik helyen zárt.

A rajthoz a brit Jenson Button nélkül álltak fel a pilóták, a BAR-Honda versenyzőjét ugyanis az orvosok visszaléptették a futamtól. A szombati második szabadedzésen szenvedett súlyos balesetet, kórházba is kellett szállítani. Noha onnan már kiengedték s a versenyen is szívesen részt vett volna, nem tiltakozott a döntés ellen. A rajt is gond nélkül ment, még csak össze sem koccant senki. Montoya alaposan beletaposott a gázba, így a harmadikról feljött a második helyre. Az első kör végén Ralf Schumacher, Montoya, Räikkönen volt a sorrend. Jó ideig semmi érdemleges nem történt: A Williamsek magabiztosan őrizgették az első két helyet, Räikkönen állandósította hátrányát, Michael Schumacher pedig nem tudott a negyedik helyen haladó Trulli közelébe férkőzni. Az utolsó három körben semmi sem változott, így Rostberg 1983-as sikere után ismét Williams győzelem született a hercegségben. Igaz, nem az első helyről induló Ralf Schumacher, hanem Juan Pablo Montoya vetett véget a húszéves böjtnek, de ez nem különösebben érdekelte az önfeledten ünneplő Williameseket.

Monacói Nagydíj (58 kör, 260,540 km), végeredmény: 1. Montoya (kolumbiai), Williams-BMW 1:42:19,01; 2. Räikkönen (finn) McLaren–Mercedes 1:42:19,610; 3. M. Schumacher (német) Ferrari 1:42:20,710; 4. Ralf Schumacher (német) Williams-BMW 1:42:47,510; 5. Alonso (spoanyol) Renault 1:42:55,210; 6. Trulli (olasz) Renault 1:42:59,910.

A Forma–1 állása hét futam után: pilóták: 1. Räikkönen 48; 2. M. Schumacher 44; 3. Alonso 29; 4. Barrichello (brazil) Ferrari 27; 5. Montoya 25; 6. Coulthard (skót) McLaren–Mercedes 25.

Konstruktőrök: 1. McLaren–Mercedes 73; 2. Ferrari 71; 3. Williams-BMW 50; 4. Renault 42; 5. Jordan–Ford 11.

NYILATKOZATOK – Juan Pablo Montoya: „Az volt a legnehezebb, hogy a második bokszkiállás után is meg kellett őriznem első helyemet. Szerencsére sikerült, ha kevéssel is. Ezután már csak arra ügyeltem, hogy Kiminek ne legyen esélye a előzésre. Nagyon örülök az értékes győzelemnek.”

Kimi Räikkönen: „Rögtön a rajt után Juan Pablo mögé kerültem és szinte az egész futamot ott is töltöttem. Megelőzhettem volna, de mindkét bokszkiállásom előtt lassítanom kellett a pálya nagy forgalma miatt.”

Michael Schumacher: „A futam első felében Trulli mögött kellett autóznom és alaposan feltartott. Pedig utolérhettem volna Räikkönent, de erre nem kaptam esélyt. ĺgy is elégedett vagyok, mert az ötödik helyről rajtoltam, s harmadik lettem.” (Origo, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?