Mindössze 18 ország vezetői vettek részt az olimpiai megnyitón

Rio de Janeiro |

<p>Mindössze 18 ország állam- és kormányfői vettek részt a Rio de Janeiró-i olimpiai játékok hivatalos megnyitó ünnepségén pénteken.&nbsp;</p>

 A brazil külügyminisztérium első beszámolói szerint még 47 ország állami vezetőiről szóltak, aztán ez az adat 37-re, végül 18-ra csökkent - írta vasárnapi számában az Estado de Sao Paulo című lap. 

A lap szerint a Maracana Stadionban rendezett megnyitó legprominensebb vendége Francois Hollande francia államfő volt. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte. 

A brazil lap cikke összehasonlításként közölte, hogy a legutóbbi londoni ötkarikás játékok megnyitóján 90 állam- vagy kormányfő vett részt. Előtte, 2008-ban Pekingben 70, 2004-ben Athénban 48, 2000-ben Sydneyben pedig 24 ország vezetői voltak jelen az olimpia megnyitóján. 

Eredetileg 80-100 állam- és kormányfővel számolt a brazil kormány. A magas rangú vezetők távolmaradását a két-három nap utazást megkövetelő távolság mellett a dél-amerikai ország politikai légkörével magyarázzák. Dilma Rousseff felfüggesztett brazil elnök ugyanis egyre közelebb áll a bukáshoz, ügyében azonban csak az olimpia után lesz döntés. Sokan a felfüggesztett elnököt teszik felelőssé a játékok építőipari és finanszírozási hiányosságaiért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?