Michael Schumacher hatodszor?

Monte-Carlo. Holnap Monte-Carlóban kerül sor az 54. Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság hetedik futamára, a Monacói Nagydíjra. A világhírű utcai pályán eddig 49 versenyt rendeztek.

Michael Schumacher (mellette Albert monacói herceg) szerdán focival hangolt a versenyreTASR/EPA-felvételA McLaren 12 győzelemmel a legsikeresebb csapat. A legeredményesebb pilóta a néhai Ayrton Senna, hat elsőséggel, a brit Graham Hill és a német Michael Schumacher egyformán ötször volt a leggyorsabb. Nem kizárt, hogy holnap is Schumi bizonyul a legjobbnak, hiszen a csütörtöki első időmérő edzésen mindenkinél jobb időt ért el. Vasárnap 78 kör (360,860 km) vár a pilótákra.

A Monacói Nagydíjat lehet szeretni vagy éppen utálni, egy azonban biztos: a Forma–1 története során mindig a miniállam futamát kísérte a legnagyobb figyelem, a legnagyobb rangja tán az itteni sikernek van. A monacói győztesek nevét a legnagyobbak közt szokás emlegetni, kivétel kevés akad: talán a jelenleg a Toyotánál szerencsétlenkedő (idén még csak egy futamon tudott célba érni) Olivier Panisszal lehetne példálózni, a francia 1996-ban a szerencsének (is) köszönhetően végzett az élen. A Monacói Nagydíj már csak azért is más, mint a többi, mert itt nem a megszokott lebonyolítási rend szerint zajlik a hétvége. A másik 15 futammal ellentétben az első időmérő edzést itt csütörtökön rendezik, a péntek hagyományosan pihenőnapnak számít. A szombat és vasárnap már a megszokott időrend szerint zajlik, azaz 14 órakor rendezik a második időmérő edzést és a vasárnapi futamot is. A hercegség nagydíját a múltban számos kritika illette amiatt, hogy a szűk (az év 361 napján utcai közlekedésre használt) pályán gyakorlatilag lehetetlen az előzés, s a biztonsága sem a legmegfelelőbb. Éppen ezért az idei futamra néhány módosítással rukkoltak elő a szervezők, amely a pilóták körében osztatlan sikert aratott.

A változtatások legnagyobb része az uszoda és a Rascasse-kanyar közötti szakaszon ment végbe, kissé kiszélesítették a pályát, így nőtt az előzési pontok száma. Különösen az utolsó előtti, Rascasse-kanyar alakult át előnyére, már korántsem olyan keskeny, mint volt. Ezt az amúgy monacói illetőségű skót David Coulthard is megerősítette, aki szerint idén kicsivel talán könnyebb dolga lesz a pilótáknak. „Sokkal szélesebbnek tűnik a kanyar“, mondta a miniállam Forma–1-es futamának tavalyi és három évvel ezelőtti győztese. „Azt azért nem merném kijelenteni, hogy egyszerű lett, mert a könnyelműségemnek vége az lehet, hogy szépen felkenődök a szalagkorlátra. Mindamellett kétségtelen, hogy a Rascasse nem tűnik olyan bonyolultnak, mint volt, talán már nem lehet a pálya legnehezebb pontjának nevezni. A módosításokkal összességében amúgy elégedett vagyok, szerintem valóban nőtt az előzési pontok száma.“ (ORIGO, MTI)

A VB ÁLLÁSA HAT FUTAM UTÁN

PILÓTÁK: 1. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 40 pont, 2. M. Schumacher (német, Ferrari) 38, 3. Barrichello (brazil, Ferrari) 26, 4. Alonso (spanyol, Renault) 25, 5. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 23, 6. R. Schumacher (német, Williams-BMW) 20, 7. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 15, 8. Fisichella (olasz, Jordan-Ford) 10, 9. Trulli (olasz, Renault) 10-10, 10. Button (angol, BAR-Honda) 8 pont. KONSTRUKTŐRÖK: 1. Ferrari 64, 2. McLaren-Mercedes 63 pont, 3. Renault 35, 4. Williams-BMW 35, 5. Jordan-Ford 11, 6. BAR-Honda 11, 7. Sauber-Petronas 8, 8. Jaguar 4, 9. Toyota 3 pont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?