Messi és a macska

Győzött a papírforma a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján: legjobb nyolc közé jutott a Barcelona és a Bayern München.A legjobb tizenhat közé rekordszámú (5) angol csapat jutott be a Bajnokok Ligájában.

Győzött a papírforma a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján: legjobb nyolc közé jutott a Barcelona és a Bayern München.

A legjobb tizenhat közé rekordszámú (5) angol csapat jutott be a Bajnokok Ligájában. A következő rekordra azonban hiába vártunk, nyerő helyzetből bukott el a Tottenham a dörzsölt Juventusszal szemben, a hazai pályán elszenvedett Sevilla elleni vereség lett az enervált Manchester United veszte.

Két kötény Courtois-nak

Szerdán meglett a harmadik angol kieső is, bár a látottak alapján a Chelsea-nek aligha van oka szégyenkezésre. Ha csak az eredményt nézzük, akkor nincs miről beszélni, az idegenbeli 1:1 után a Barcelona hazai pályán 3:0-ra győzött, sima ügy. Csakhogy a Chelsea a londoni meccsen csupán a pechje miatt nem szerzett előnyt, s a visszavágó is nagyon sokáig éles volt, annak ellenére, hogy a Barca már a 20. percben 2:0-ra vezetett. A Chelsea-nek a Camp Nouban is legalább öt gólhelyzete volt, az angolok számon kérhettek egy büntetőt is a játékvezetőn. S ami a legmegdöbbentőbb tény: a kékek a két meccs alatt összesen négy kapufát lőttek a Barca ellen.

És akkor következik még egy „csakhogy”: csakhogy a Barcelonában focizik Lionel Messi. A 30 éves futballista ezúttal is egymaga döntött a párharcról. Lőtt két pimasz, hidegvérű köténygólt Courtois-nak (az elsőt lehetetlen, éles szögből, a meccs 3. percében…), a kettő közt pedig adott egy parádés gólpasszt Dembelének. A belga kapus önkritikusan értékelte a találkozót: „Messi góljainál túl későn zártam össze a lábamat, vállalom a hibák rám eső részét. Nem érdemeltünk kiesést, ám túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy továbbmenjünk.” Antonio Conte a kapus hiperrealizmusa után szupertopjátékosról beszélt: ő Messi. Az olasz joggal lehet büszke a csapatára, amelyben Kanté, Marcos Alonso és Willian a vereség ellenére is emberfelettit nyújtott. (Tegyük hozzá, a Chelsea bajnoki teljesítményével Conte nem büszkélkedhet.) Visszatérve Messire, az argentin nemcsak megszerezte pályafutása leggyorsabb gólját (2 perc 8 másodperc), hanem elérte a 100-as álomhatárt is a BL-ben. Fricska: tizennégy meccsel kevesebb kellett neki ehhez, mint C. Ronaldónak.

Egy vörös a pályán

„Isztambulban a macska nem csupán macska. A macska megtestesíti a leírhatatlan káoszt, a kultúrát és az egyediséget, ami Isztambul lényege. Macska nélkül Isztambul elveszítené a lelke egy részét” – így hangzik a Kedi – Isztambul macskái című dokumentumfilm bevezetője, amely a török városban élő macskák és emberek szimbiózisát mutatja be. Ez csak azért jutott az eszembe, mert a szerdai Besiktas–Bayern mérkőzés talán legemlékezetesebb jelenete az volt, amikor a második félidőben feltűnt a pályán egy feltűnően szép vörös macska. Isztambul lelkéről pedig elég annyit, hogy a Besiktas szurkolói még akkor is énekeltek és biztatták csapatukat, amikor a németek összesítésben már 8:1-re vezettek. Ezzel szemben a német racionalitás: a meccs után a bajorok több prominense is dühöngött, a csapatkapitány Thomas Müller szerint nem elég, hogy a meccs bizonyos szakaszában a játékosok összevissza rugdosták a labdát, ráadásul még három sárga lapot is beszedtek a tét nélküli találkozón. Reméljük, a cica jól van.

Topligás dominancia

A nyolcaddöntőket összegezve, a továbbjutó csapatok felsorolása (Barcelona, Sevilla, Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Juventus, Roma, Bayern München) kapcsán jegyezzük meg, hogy a Bajnokok Ligájában most fordult elő első alkalommal, hogy a legjobb nyolc közé csak a hagyományosan Európa négy legerősebb topligájának tekintett ország (angol, spanyol, német, olasz) képviselői jutottak be. Húsz éve történt meg a BL-nyitás, az 1997/98-as szezon óta képviselhet a főtáblán egy országot több csapat is, s most jutottunk el addig, hogy a nyitásból zárás lett, topligás belháború. Emlékeztetőül álljanak itt az 1997-es év tavaszának negyeddöntői, nyolc ország nyolc klubjával: Dortmund– Auxerre, Manchester United–Porto, Ajax–Atlético Madrid, Rosenborg– Juventus.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?