Megnősült a női Európa-bajnok

Furcsa győzelmek születtek már a múlt században is. A holnap kilencvenéves Kádárné Csák Ibolya, a Magyarországon élő magyar olimpiai bajnokok korelnöke 1938-ban saját bőrén tapasztalta, hogyan lehet az Eb-címet elveszíteni, ha legnagyobb ellenfele a másik nem képviselője. Egy korábban készült interjú még nem közölt részletei következnek.

„Boldogságom kissé elvakított”Somogyi Tibor felvételeEurópa-bajnoki címének volt pikantériája is. Sportpályán csak egyszer kapott ki, éppen az 1938-as bécsi Európa-bajnokságon. Ez később mégsem minősült vereségnek, mert a győz-tesről kiderült, hogy a másik nemhez tartozik. Ráadásul rövidesen meg is nősült, így egyértelművé vált a csalása. Verseny közben sok időt töltöttek egymás közelében. Nem vett észre rajta semmilyen férfias vonásokat?

Dehogynem. Nagyon mély, férfias volt a hangja. Kicsit szőrösödött a vállán, mozgása is elütött a női versenyzőkétől. De nem gondolt erre senki.

Föl sem merült a vetélytársakban, hogy egy csaló van köztük?

Nem. Csak annyit mondtunk egymás között, hogy miért van ennek ilyen férfias hangja. Ez volt a legtöbb, amit furcsának találtam. Különben én – egy korábbi sérülésemből felépülve – nagyon örültem annak, hogy megugortam a 164 centis Európa-csúcsot. Ennek hatása alatt valahogy nem bántott, hogy nem lettem első. Furcsa ezt így mondani, de a boldogságom kissé elvakított.

Nem is bosszantotta Ibolya nénit, hogy nem tudott nyerni, és a férfihangú vetélytársa lett az olimpiai bajnok?

Más volt a mozgása, a ruháját is úgy igazgatta, ahogy a nők nem szokták. Betűrögette, ami ránk nem jellemző. Kinézésre nem tűnt férfinak. De utólag, ha belegondolunk, hogy 170 centit ugrott, s az én Eb-csúcsom 164 centi volt, akkor látjuk, hogy ezen a magasságon a hatcentis különbség nagyon sok. Dehát megugrotta, és tudomásul vettem. Ő meg azt csinálta, amit nem kellett volna: egy vagy két hét múlva már megnősült. Ebbe bukott bele, így derült ki az igazság. Megsemmisítették az eredményét, elvették tőle az aranyérmet.

Mit érzett, mikor kibontotta a csomagot, és az Eb-aranyat találta benne?

Nem csomagban érkezett. Kicsit régen volt, ezért minden részletre nem emlékszem, de arról tudok, hogy nem ért váratlanul az elsőség odaítélése, mert előre értesítettek az esetről. Aztán behívtak a szövetségre, és átadták. Boldogság volt, öröm volt, de rettenetesen nagy meglepetés is. Nem várhatott volna egypár hónapig az esküvővel?Akkor nem Csák Ibolya lett volna az Európa-bajnok.

Hát ez történt.

Közelebbről nem ismerte? Csak az 1936-os olimpián és az Eb-n találkoztak?

Nem volt kapcsolat köztünk. Az olimpián én győztem, ő ötödik lett, az Eb-t már említettük, s volt még egy verseny, amelyen versenyeztünk, akkor is nyertem, neki nem sikerült.

NÉVJEGYKÁRTYA

NÉV: Kádár Jánosné Csák Ibolya.

SZÜLTETT: 1915. január 6., Budapest.

CSALÁDI ÁLLAPOTA: özvegy.

KLUBJA: NTE.

VERSENYZŐI CSÚCSOK: mindössze hétéves atlétikai pályafutása alatt olimpiai bajnok (1936 Berlin 160 cm – szétugrásban 162 cm), Európa-bajnok (1938 Bécs 164 cm – Európa-csúcs és 23 évig érvényes magyar rekord volt), kilencszeres magyar bajnok, kétszer távolugrásban is nyert.

PÁLYAFUTÁSA UTÁN: 1936-1970 telefonközpont-kezelő a fővárosi Pénzjegynyomdában, 1970-1990 írnok egy orvosi rendelőben, 1990 óta nyugdíjas.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?