Meghalt Fabrizio Meoni, a kétszeres Dakar-rali-győztes motoros

Atar/Kiffa. A 27. Dakar-rali tegnapi szakaszán balesetet szenvedett és meghalt Fabrizio Meoni, az olaszok 47 esztendős klasszisa. Minden idők egyik legnagyobb terepmotorkerékpáros bajnoka – aki kétszer is győzni tudott a Dakaron – a tegnapi gyorsasági 184.

Atar/Kiffa. A 27. Dakar-rali tegnapi szakaszán balesetet szenvedett és meghalt Fabrizio Meoni, az olaszok 47 esztendős klasszisa. Minden idők egyik legnagyobb terepmotorkerékpáros bajnoka – aki kétszer is győzni tudott a Dakaron – a tegnapi gyorsasági 184. kilométerénél, az első ellenőrző pont után, 10 óra 15 perckor esett el, és bár a mentőhelikopter húsz perc múlva a helyszínre érkezett, az orvosok 45 perces küzdelem után már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Nős volt, két gyermek apja. Itt kell megemlíteni, hogy a mostoha időjárás, a gyakori homokviharok az utóbbi évek legkeményebb versenyévé tették az idei Dakart.

A világ legjelentősebb tereprali viadalán 13. alkalommal induló Meoni a francia Cyril Despres mögött a második helyen állt az összetett versenyben. A Vaddisznó becenevű olasz motoros éppen a mostani versenyre érkezvén jelentette be, hogy az idei biztosan az utolsó Dakarja lesz. Sajnos, tényleg az lett, de nem úgy, ahogyan ő gondolta.

1980, 1989, 1993, 1995, 1999, 2000, 2002 és 2004. Ezek az évszámok azt jelölik, hogy melyik évben nem történt halálos baleset a Dakaron, hiszen a másik 19 évben sajnálatos módon mindig bekövetkezett legalább egy tragikus végkimenetelű bukás. Hétfőn a spanyol motoros, Jose Manuel Perez halt bele sérüléseibe. A tegnap délelőtt eltávozott 47 éves olasz Fabrizio Meoni pedig már a 46. halottja a Dakarnak.

A DAKAR HALOTTAI – 1979 – Egy halott. A francia motoros Patrick Dodin a Dakar-rali első áldozata, aki egy esést nem élt túl Nigerben.

1980 – Négy halott. Egy olasz újságíró és a FIAT csapat három szerelője halt meg, miután felborultak a kamionukkal Algériában.

1982 – Három halott. Egy üzemanyagszállító-kamion szintén felborult, és meghalt egy francia újságírónő. A motorosoknál végzetes bukást szenvedett a holland Bert Oosterhuis, míg Maliban egy autó elgázolt egy úton játszó kisfiút.

1983 – Egy halott. Szintén egy autó ütötte el a francia motoros Jean-Noel Pineau-t.

1984 – Egy halott. Egy faluban egy terepjáró vezetője figyelmetlen volt egy megfordulásnál és halálosan megsebesített egy aszszonyt Burkina Fassoban.

1985 – Két halott. Nigerben egy autó elütött egy nőt, míg Mauritániában egy helikopterbalesetben az egyik utas vesztette el az életét.

1986 – Hét halott. A japán motoros Kaneko Jaszuo Franciaországban járt szerencsétlenül egy bukásnál. Maliban földbe csapódott egy helikopter, amelyen Thierry Sabine mellett még négyen utaztak. Az olasz motoros Giampaolo Marinoni két nappal a Dakar befejezése után belehalt az utolsó szakaszon elszenvedett sérüléseibe.

1987 – Egy halott. A Dakar egyik orvosát elgázolta az egyik szervizautó.

1988 – Hat halott. A holland kamionos Kees Van Loevezijn, a francia autós Patrick Canado és a francia motoros Jean-Claude Huger bukott. Míg Maliban egy kislányt, Mauritániában pedig egy anyát a gyermekével gázoltak halálra.

1990 Egy halott. Meghalt egy finn újságíró, aki egy autóban versenyezve tudósított a Dakarról.

1991 – Három halott. Maliban gerillák lelőtték a francia kamionos Charles Cabanne-t. A kétszeres Dakar-győztes, a francia Jean-Louis Schlesser szervízkamionja felborult és ketten meghaltak benne.

1992 – Egy halott. A Dakar 1989-es motoros nyertese, a francia Gilles Lalay összeütközött a verseny egyik mentőautójával.

1994 – Két halott. Egy bukásban elhunyt a belga motoros Michel Sansen. Szenegálban elütöttek egy kisfiút.

1996 – Három halott. A francia kamionos Laurent Gueguen egy fel nem robbant aknára futott, és bennégett a Mercedesében. A spanyol Tomás Urpí felborult az autójával. Guineában elütöttek egy kislányt.

1997 – Egy halott. A 45 éves francia motoros Jean-Pierre Leduc az első Dakarján vett részt és egy bukásban meghalt.

1998 – Négy halott. Maliban egy helyi taxi és egy versenyben résztvevő autó ütközött össze.

2001 – Két halott. Franciaországban egy helyi autós vesztette el az életét, miután összeütközött a versenyben induló egyik autóval. Mauritániában, szintén az egyik összekötő szakaszon lett közlekedési baleset áldozata a francia autós Daniel Vergnes.

2003 – Egy halott. A francia navigátor Bruno Cauvy azt követően hunyt el, hogy felborult Líbiában az autója.

2005 – Eddig két halott. Négy nappal a bukása után január 10-én belehalt a belső sérüléseibe a spanyol José Manuel Pérez, majd másnap a kétszeres Dakar-bajnok olasz Fabrizio Meoni szenvedett halálos balesetet. (ns)

11. SZAKASZ

Eredmények – motorosok: 1. Coma (spanyol, KTM) 5:58:59 óra,... 26. Varga Ákos (KTM) + 1:13:59 perc.

Autósok: 1. Kleinschmidt, Pons (német, olasz, Volswagen Touareg) 5:29:37 óra,...27. Palik László, Darázsi Gábor (magyarok, Nissan Pickup) +2:18:28 óra. Kamionosok: 1. Bekx (holland, DAF) 7:28:16 óra.

Az összetett állása – motorosok: 1. Despres 35:13:04 óra,... 25. Varga + 9:09:52 perc. Autósok: 1. Peterhansel, Cottret 33:41:14 óra. Kamionosok: Kabirov (orosz, KAMAZ) 45:32:31 óra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?