Megelőzte a bírók ismerőseit

Ha Európában rendeznék a naturál olimpiát, és nem a tengerentúlon, akkor vélhetően már többszörös győztese lenne ennek a világversenynek. Egyelőre azonban csak háromszor volt korcsoportelső, legutóbb napokkal ezelőtt Las Vegasban.

Ha Európában rendeznék a naturál olimpiát, és nem a tengerentúlon, akkor vélhetően már többszörös győztese lenne ennek a világversenynek. Egyelőre azonban csak háromszor volt korcsoportelső, legutóbb napokkal ezelőtt Las Vegasban. A negyedi Tóth Kálmán (a gútai Atlas versenyzője) olimpiai diadalai mellett hétszeres Európa- és ötszörös világbajnok naturál testépítő. Vele beszélgettem.

Három éve Renóban egyszerre két számot is megnyert: első volt a Masters II-ben, ami az 50–59 évesek versenyszáma és a nyílt versenyben is diadalmaskodott. Las Vegasban a Masters II-be és a Masters III-ba, vagyis a 60–69 évesek közé is benevezett. Melyikben indulhatott?

Mind a kettőben. Nálunk, Szlovákiában nem kell betölteni az adott életkort, egész évben már abban a korosztályban indulhat a versenyző, de nincs ez így mindenhol.

Tehát az nem okozott gondot, hogy november 13-án volt a verseny, de Tóth Kálmán csak november 19-én töltötte be a hatvanat?

Bediktáltam a születési adataimat, és nem szóltak semmit. Rajtszámot kaptam, és mentem versenyezni. A 140-es díszelgett rajtam, még a dobogó tetején is.

Ne siessünk annyira. Előbb még térjünk vissza a versenyre. Kezdjük a Masters II-vel Ezt nyerte meg?

Nem. Második lettem. Kilenc versenyző közül. Mindig úgy látom magamat, hogy mindenki jobb nálam. Most is így volt. Az járt a fejemben: ebből úgysem lesz semmi. Fölösleges volt ide jönnöm. A végén második lettem. Egy színes bőrű amerikai mögött. Ő valóban jó volt. Verseny után ráadásként kapott egy emlékplakettet, úgy nézett ki, nagyon megbecsülik őt az amerikaiak.

Ön meg csalódott lehetett, mert nem sikerült nyernie saját korosztályában…

Második helyemnek is örültem. Néhány nappal hatvanadik születésnapom előtt hét olyan versenyzőt megelőztem, akiket sohasem láttam. Mindannyian fiatalabbak voltak s valamilyen verseny győzteseként kerültek oda, még ausztrál is volt köztük.

Ha már nem jött össze az ötvenesek között, megpróbálta abban a korosztályban, amelybe napokkal később lépett…

Következett a Masters III, ahol egy ausztráltól tartottam. Két éve második volt mögöttem, s idén Dubajban megnyerte az ötven- és a hatvanévesek között is a világbajnokságot. Készülődés, festékkenés közben, mikor hátat fordított, észrevettem, hogy a nincsenek annyira rendben az izmai. Gyerek, megverlek! Ha igazságos lesz a bíráskodás, én nyerek, gondoltam magamban. Engem mindig a hátsó pózokban dicsérnek, ebből indultam ki.

A legnagyobb ellenfelétől már nem kellett tartania…

De akadt egy másik, mert megláttam egy guatemalait. Apró, kicsi versenyző volt. Mint később megtudtam róla, a múlt század kilencvenes éveiben a Mr. Universe versenyt is megnyerte. Most is csupa izom volt. A pózolásokról készült képeken is látni: arányosságban, ami sportágunkban fontos mutató, sokkal jobb voltam.

És hányadik lett a kétszeres világbajnok?

Csak a harmadik. A többieket nem is figyeltem. Csak két riválisomon akadt meg a tekintetem, mikor készülődtünk. Összesen nyolcan indultunk.

Renói duplázása után hogyan ízlett a Las Vegas-i arany-ezüst kombináció?

Renóban sem vártam, hogy kétszer nyerek. Alaptermészetem, hogy soha nem bizakodom el, tisztelem ellenfeleimet, mert előre nem tudhatom, ki jelenik meg jobban felkészülve a pódiumon. Most is nagyon meglepődtem, hiszen jóformán ismeretlenként tűntem fel Amerikában. Az ottaniak folyton, szinte kéthetente versenyeznek, ismerik őket a bírók, már szinte családtagok köztük. Ilyen környezetben egy első és egy második hely igazán nagy győzelem. Mert ehhez még a bírók ismerőseit is meg kellett előznöm. Ez különdíj volt számomra. A szubjektív bíráskodáson alapuló sportágunkban a pontozó felvállalta azt, hogy az ismerősei számon kérhetik tőle, miért nem őket részesítette előnyben. Csak jó voltam, hogy eléjük tettek. És bizonyítottam mindenkinek – ismerőseimnek, támogatóimnak, rajongóimnak – hogy mire vagyok képes. Köszönöm mindenkinek, hogy segített diadalom elérésében.

Idén Bolognában már hetedik Eb-címét harcolta ki. Harmadik olimpiai győzelme után hogyan tekint erre a diadalára?

Abban a mezőnyben én voltam a legjobb. Utólag is úgy látom: jó lépcsőfok volt Las Vegas felé. Olaszországban csak attól tartottam, kétéves kihagyásom után hogyan ítélik meg felkészültségemet a pontozók.

Ennyi siker után mi lesz a folytatás?

Tavasszal Budapesten lesz az INBA világbajnoksága. Messzire már nem mennék el, de ez közel van, és mágnesként vonz. Szeretnék rá jól felkészülni.

Egy kis pihenő után mikor kezdi a felkészülést?

Valójában le sem állok, mert az edzést nem lehet abbahagyni. Azzal tartom bizonyos szinten magamat, hogy rendszeresen edzek. Ezt teszem, mert szeretek sportolni. Hetente minimum háromszor gyakorolok, és az evéssel kapcsolatos elvárásokat is betartom. Heti négy edzésre csak a verseny közeledtével váltok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?