Már az ötszázra fókuszál a szlovákiai kajaknégyes

<p>A következő olimpián valószínűleg már nem ezer, hanem ötszáz méteren fognak versenyezni a férfi- kajaknégyesek. A végleges hivatalos bejelentés május elején várható, de a tervezett változás miatt a Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összeállítású egység már átszervezte a felkészülését.</p>

A következő olimpián valószínűleg már nem ezer, hanem ötszáz méteren fognak versenyezni a férfi- kajaknégyesek. A végleges hivatalos bejelentés május elején várható, de a tervezett változás miatt a Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összeállítású egység már átszervezte a felkészülését.

A Rióban ezüstérmes szlovákiai hajó tagjai márciustól öt hétig edzőtáboroztak Kaliforniában, tegnaptól pedig Szolnokon folytatják a felkészülést.

„Az amerikai edzőtábornak csapatösszerázó jellege is volt, hiszen az olimpia óta ezt megelőzően csak tíz napot voltunk együtt, még januárban. Most öt és fél hetet együtt töltöttünk, de nem volt olyan nagy a szigor, mint az olimpia előtt” – árulta el Likér Péter, az egység edzője.

Ezzel Vlček Erik is egyetértett. „Nagyon jól sikerült az edzőtábor, sokkal felszabadultabb volt, mint tavaly, mert nem volt rajtunk az a pszichikai nyomás, hogy hamarosan olimpia lesz, ahol bizonyítani kell” – mondta lapunknak a legsikeresebb szlovákiai kajakos.

Kitartás kontra dinamika

Az olimpiai műsor változásairól már tavaly, Rióban is lehetett hallani pletykákat. Novemberben viszont olyan hangok is voltak, hogy a K4 1000 méter mégis a program része marad. Április elején azonban jött a hír, szinte biztos, hogy a következő ötkarikás játékokon, Tokióban már 500 méteren fognak versenyezni a férfinégyesek. A nemzetközi szövetség május 5-én fogja hivatalosan bejelenteni a döntést.

„Nem is a váltással van baj, hanem az időzítéssel. Amikor megtudtuk, hogy változik a program, a felkészülés nagy része már mögöttünk volt” – bosszankodott Likér Péter.

A rövidebb táv bevezetése miatt a felkészülési koncepciót teljesen át kellett dolgozni. „Erik és Gyuri kitartó típusú versenyzők, akik életük során már rengeteg edzésmunkát elvégeztek, és ez bennük is van. De most elő kellett varázsolni belőlük a dinamikát is. Ötszáz méteren nagyon fontos a rajt. Tavaly ezüstérmesek lettünk ezen a távon az Eb-n, de csak azért nem nyertünk, mert a rajtot elrontottuk. Ilyen rövid szakaszon minden hiba nagyon sokat számít” – magyarázta Likér.

Vlček hozzátette, a változás a napi edzésmunkában is megmutatkozott: „Vagy nagyon lassan eveztünk, a technikára figyelve, vagy maximális erőbedobással. Kimaradt az a közepes iram, ami az ezer méterre való felkészülés során fontos, mert itt szerzi meg az ember a kondíciót.”

Növekvő konkurencia

Vlček 35, Tarr 38 éves, egész életükben a K4 1000 méterre specializálódtak, ezen a távon érték el legnagyobb sikereiket. Vlček három, Tarr két olimpián volt tagja érmes egységnek, számukra jóval nehezebb az átállás, mint a fiatalok, Linka Tibor és Denis Myšák számára.

„Nekünk az ezer méter nagyon fekszik, de ötszázon is tudunk evezni – jegyezte meg Vlček. – Az viszont tény, ott minden hiba sokat számít, ha csak egy kicsit szétesik a ritmus, azzal behozhatatlan hátrányba kerülhetünk.”

A riói ezüstérmes négyes a tavalyi moszkvai Eb-n ötszázon második helyen végzett, ebből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Azzal ugyanis, hogy az ötszáz méter lesz az olimpiai szám, sokkal vonzóbb lesz az ellenfelek számára.

„Ezt az évet arra szeretnénk használni, hogy megnézzük, mi a helyzet ötszázon. Nem annyira az érmek a fontosak, fel akarjuk mérni, hol tartunk, és hol tartanak az ellenfelek” – hangsúlyozta Likér.

Az olimpia műsorából ugyanis kiesett a férfi K2 200 méter is, az emiatt hoppon maradó versenyzők is K4 500-on fogják keresni a helyüket. „Sokaknak fog tetszeni ez a szám, mert a sprinterek is abban bíznak, hogy kibírják. De azt nehéz megjósolni, a kétszázasok vagy az ezresek érzik-e majd jobban magukat ötszázon” – jegyezte meg Likér.

Nemcsak a nemzetközi konkurencia lesz keményebb, hanem hazai pályán is több hajó között kell bizonyítaniuk az olimpiai érmeseknek. Vlček úgy tudja, a trencséni klub biztosan küld egy négyest a válogatóra, Likér szerint pedig egyenesen négy hajó részvétele várható a válogatón.

Ki lesz az az őrült…?

A valamikor királyi számnak számító K4 1000 méter teljesen elsorvadhat azáltal, hogy kiesett az olimpiai programból. Bár a račicei vb műsorán még szerepel, Likér szkeptikus a részvétellel kapcsolatban.

„Nem tudom, ki lesz az az őrült, aki el fog indulni egy ilyen hosszú, fájdalmas távon, amire nagyon sokat kell iramot edzeni, de ez a munka egyáltalán nincs értékelve, mert nem olimpiai szám” – mondta a négyes edzője.

Linka Tibor azonban úgy véli, idén még ezer méteren is lehet keresnivalójuk. „Az olimpia még messze van, a vb műsorán pedig ott az ezer méter is. Ott is igyekszünk minél jobban szerepelni” – nyilatkozta lapunknak a 22 éves kajakos.

A négyes tagjai Szolnokon ülnek először egy hajóba, május közepén pedig a pozsonyi Zemníken vesznek részt egy szintfelmérőn. A május végi szegedi Világkupán is el fognak indulni, arról még nem döntöttek, hogy az egy héttel későbbi, belgrádi Vk-versenyen is rajtolnak-e. A szezon két főversenye a plovdivi Európa-bajnokság és a račicei világbajnokság lesz.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?