Madridi derbi, Lisszabonban

Lisszabon |

<p>Ma este (20:45) a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében a Real Madrid az Atléticóval mérkőzik a lisszaboni Estádio da Luz-ban. A Real a tizedik, az Atlético az első BEK/BL-trófeáját szerezheti.</p>

Ilyen se volt még! Először fordul elő a legrangosabb kupasorozatban, hogy a döntőt egyazon város két csapata játssza. Madridi derbi – „El Derbi Madrileno” – Lisszabonban. Erre a hétvégére a spanyol főváros apraja-nagyja Lisszabonba költözik. A Marca spanyol sportnapilap becslései szerint mintegy 120 ezer madridi futballdrukker készül a meccsre, főként vonattal és autóval (a táv 650 km), emellett 135 repülő is indul Madridból.

A tizedikre várva

A Real Madridnak nem volt jó szezonja idén, a Spanyol Kupát megnyerte ugyan (2:1 a Barcelona ellen), de a bajnokságban csak a 3. helyen végzett. A BL-győzelem az összes bosszúságot feledtetné, ezért a Realnál az utóbbi hetekben mindent ennek rendeltek alá. Eltiltás miatt hiányozni fog a csapatból Xabi Alonso, bár a statisztikusok szerint ez nem nagy veszteség: Alonso az idei szezonban 38 bajnokin csak 23-szer lépett pályára, nélküle 80%-os a győzelmi ráta, vele csupán 65,2%-os.

A Real eddig kilencszer nyerte meg a BEK/BL-t, utoljára 2002-ben (2:1 a Leverkusen ellen, Zidane parádés kapásgóljával). Ez lehetne a tizedik siker. Spanyolul: La Décima. Az örökranglistán már ezzel a kilenccel is mindenkit megelőznek a blancók, a további sorrend: AC Milan 7, Liverpool 5, Bayern München 5.

Nagy kihívás lesz a mai meccs a Real olasz trénere, Carlo Ancelotti számára is, aki játékosként kétszer (AC Milan 1989, 1990), és edzőként is kétszer (AC Milan 2003,2007) diadalmaskodott a legrangosabb kupában, s csak egy olyan edző van, aki háromszor nyert BEK/BL-t, a legendás Bob Paisley a Liverpoollal (1977, 1978, 1981).

Mi szól a Real mellett?

Elsősorban az, hogy a BBC-trió (Bale, Benzema, C. Ronaldo) egészséges és bevethető. Félelmetesek együtt, ontják a gólokat, az idei szezonban tétmeccsen 95 találatnál járnak (Bale 21, Benzema 24, Ronaldo 50 gól).

A Real mellett szól az is, hogy a BL-ben hengerelt a csapat, az elődöntőben például lesöpörte a pályáról a címvédő Bayern Münchent (1:0, 4:0). Ráadásul Cristiano Ronaldo számára különleges lesz a mai meccs, hiszen saját hazájában, Portugáliában nyerheti meg a La Décimát a Realnak.

Ronaldo eddig sem panaszkodhatott a szezonjára, ő kapta az Aranylabdát, ő lett a spanyol gólkirály (31 találattal), s övé az európai Aranycipő is (holtversenyben a liverpooli Luis Suárezzel). A Bajnokok Ligájában pedig 16 gólt lőtt idén, ami szezonrekord! Lehet-e fokozni ezeket a számokat? Ma este kiderül.

Piros-fehér csoda

Az Atlético Madrid egy hete spanyol bajnoki címet ünnepelt (1996 óta először), s ezzel túlszárnyalta a „tízéves tervet”. Minden más csak ráadás. Bónusz. Előzetesen senki sem kalkulált az Atléticóval, amely felborította a papírformát: megnyerte a La Ligát, a Bajnokok Ligájában pedig bejutott a döntőbe. Nem akármilyen ámokfutás ez: a BL-fináléba például veretlenül jutottak be a piros-fehérek (12 meccsen 9-3-0).

A szezon végére mintha elfáradt volna kissé a csapat, utolsó három bajnokiján nem tudott nyerni (Levante 0:2, Málaga 1:1, Barcelona 1:1), s egyelőre minden Atléti-drukker azon aggódik, felépül-e a meccsre a két kulcsember, Arda Turan és Diego Costa. Utóbbi az elmúlt napokban Szerbiába utazott, hogy ott kezeltesse combizomsérülését; dr. Marijana Kovacsevics lovak méhlepényéből készült kivonattal gyógyítja a sérült területet, s ezt kombinálja elektromos kezeléssel, ami állítólag hihetetlenül felgyorsítja a regenerációt (a csodadoktor kliensei közé tartozott Van Persie, Lampard és Kompany is).

Mi szól az Atlético mellett?

Az önbizalom. Aki kiejti a Barcelonát, aki kiejti a Chelsea-t, aki megnyeri a La Ligát, az nem lehet esélytelen. S per pillanat az sem biztos, hogy az Atlético lenne a második számú madridi klub, tavaly ugyanis – a Spanyol Kupa döntőjében – a piros-fehérek a rivális otthonában, a Bernabéu-stadionban győzték le a Real Madridot, megtörve ezzel egy 14 éven át tartó nyeretlenségi sorozatot.

Az Atléticónak tartása van, Diego Simeone taktikai repertoárja változatos, a bunkerfoci pedig a múlté: a csapat az idei szezonban 115 gólt lőtt tétmeccsen! Az argentin Simeone lehet a harmadik nem-európai edző, aki megnyeri a BEK/BL-t, a korábbi kettő szintén argentin volt, Luis Carniglia (Real Madrid 1958, 1959) és Helenio Herrera (Internazionale 1964, 1965).

A mérkőzést egyenes adásban közvetíti a magyar Sport1, az STV1 és a szlovák DigiSport2.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?