Lévait felmenthetik, de Rio így is messze van

Lévai István két selejtezőtornáról lemaradt, de az utolsó, törökországi kvalifikációs viadalon még részt vehet.

Lévai István két selejtezőtornáról lemaradt, de az utolsó, törökországi kvalifikációs viadalon még részt vehet. Edzője, Lengyel Károly bízik benne, hogy meldoniummal lebukott védence amnesztiát kap, de az olimpiai részvétel most már szinte csodaszámba menne.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) múlt héten adott ki egy közleményt, amelyben elismerte, nem tudta megállapítani, milyen gyorsan ürül ki a szervezetből a január 1-je óta doppinglistán lévő meldonium, ezért azt fontolgatja, hogy az ezzel a szerrel lebukott sportolókat felmenti. Szlovákiában eddig egy meldoniumos eset volt, a birkózó Lévai Istváné, aki február 22-én és március 4-én produkált pozitív mintát. A Szlovák Birkózószövetség azonban az elmúlt napokban olyan ajánlást kapott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől, ne tiltsa el a négyszeres Eb-érmes Lévait, mert „valami történni fog”.

Lengyel Károly, Lévai edzője lapunknak azt mondta, biztos benne, hogy védence végül amnesztiát kap. „A WADA úgy határozott, hogy azokat felmentik, akiknek február végéig adott mintájában 1 mikrogramm alatt volt a meldonium mennyisége, azokat pedig tovább vizsgálják, akiknél februárban 1 és 15 mikrogramm közötti, márciusban azonban már 1 mikrogramm alatti volt a meldonium értéke a mintában. Istinek február 22-én 1,65 mikrogramm, március 4-én pedig 0,25 mikrogramm meldonium volt a szervezetében, tehát az alsó határokon mozgunk. Ha február utolsó napján vettek volna tőle mintát, már ő is 1 mikrogramm alatt lett volna. Vagyis szerintem ő is amnesztiát fog kapni” – nyilatkozta Lengyel Károly.

A Magyarországról honosított 66 kilogrammos kötöttfogású birkózó azonban már lemaradt a múlt heti, zrenjanini európai olimpiai kvalifikációs tornáról, és nem tudott nevezni a jövő heti, mongóliai nemzetközi viadalra sem. A május első hétvégéjén esedékes, törökországi versenyen ott lehet, vagyis ott még kiharcolhatja az olimpiai részvételt. „Az esély él, de a kés ott van a nyakán, az első kettőben kell végeznie ahhoz, hogy kijusson Rióba. A birkózás sokszor kiszámíthatatlan, Isti súlycsoportjában van tizenöt jó versenyző. Elég, ha csak egy olyannal összekerül, akinek a stílusa nem fekszik neki – magyarázta Lengyel Károly, s hozzátette, védencének nehéz koncentrálnia a felkészülésre a doppingmizéria után. – Persze mindent megteszünk azért, hogy ott lehessünk Rióban, de nagyon nehéz lesz.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?