Lendületben a DAC, a bajnokot is bedarálta

Nagyszerű formában van a DAC futballcsapata: a sárga-kékek a Fortuna Liga rájátszásának 5.

Nagyszerű formában van a DAC futballcsapata: a sárga-kékek a Fortuna Liga rájátszásának 5. fordulójában a bajnok zsolnaiakat győzték le 3:1-re, ezzel megerősítették második helyüket a tabellán, és fél lábbal már Európában érezhetik magukat.

Kedvelt ellenfél

A DAC a bajnokság egyetlen csapata, amely ebben az idényben még nem kapott ki a zsolnaiaktól. „Nekünk csak jó, ha az ellenfél is futballozni akar. Az eperjesiek ellen csak szenvedtünk, két meccsen egy gólt sem lőttünk nekik, de a zsolnaiak gyors, támadó stílusával szemben jól tudnak érvényesülni a fürge játékosaink” – magyarázta Marco Rossi, a sárga-kékek vezetőedzője.

Az élcsapatok közül mindig is a zsolnaiak ellen ment a legjobban a játék a dunaszerdahelyieknek, ebben a szezonban pedig ez fokozottan igaz: augusztusban, hazai pályán emlékezetes mérkőzésen 4:2-re nyert Rossi csapata, novemberben pedig 0:0-ra végeztek a felek Zsolnán.

A mostani találkozót is sokat és szívesen fogják emlegetni a dunaszerdahelyi drukkerek: végig nagy volt az iram, helyzetek voltak mindkét oldalon, de a hazaiak sokkal jobban akarták a győzelmet, állhatatos letámadásukkal sok hibára kényszerítették az ellenfelet, és megérdemelten nyertek.

Bevált a játékrendszer

Ez volt a harmadik mérkőzés, amelyen a dunaszerdahelyiek a (felkészülés nagy részében gyakorolt) három/ötvédős rendszerben léptek pályára. A csapaton tényleg látszik, hogy nem okoz nehézséget nekik az átállás, az ellenfelek pedig egyelőre teljesen tanácstalanok ezzel a rendszerrel szemben. A középpályán ezáltal kialakuló fölényét a DAC arra használta, hogy ne hagyja élni a zsolnaiakat, a támadófutballt preferáló vendégek ritkán tudtak lendületből megindulni, mert azonnal a labdás játékos nyakán lihegett valaki, ezért is volt sok pontatlanság a bajnok játékában.

Helyzetei azért így is akadtak a zsolnai együttesnek: a 20. percben a hazai védelem megfeledkezett Škvarkáról, de a zsolnai csapatkapitány lövése kifelé csavarodott.

Bayo harmadszor

A 25. percben Kalmár fordult jól le az emberéről, de erős lövése pont a kapus kezébe tartott. Két perccel később viszont már vezetést szerzett a DAC: Vida jobb oldali beadására Bayo robbant be, és a hálóba lőtt – 1:0! Az elefántcsontparti támadó sorozatban harmadik bajnokiján volt eredményes – többen bevallották, hogy nem sokan hitték volna ezt róla a B csapat meccsein mutatott játéka alapján.

A DAC-nak csak még nagyobb lökést adott a gól, és a 31. percben már 2:0 volt az állás: Davis adott középre a bal oldalról, és Ljubicic fejesét Volešák nem védhette. De a zsolnaiak sem akartak belenyugodni a vereségbe, a 37. percben Kubík akciójánál a kapufa mentette meg Macejt.

Soha nem érhet véget

A második félidőben is ugyanabban a tempóban folytatták a csapatok, ahogy az elsőben abbahagyták. A nagy rohanásban elég volt egy kijátszott zsolnai akció, és Díaz szépített – 2:1. Többeknek megfordult a fejében az augusztusi összecsapás, ahol 3:0-s hazai vezetés után tették újra nyílttá a meccset a zsolnaiak, de most nem sokáig gondolhattak az egyenlítésre. A 68. percben Davis lendületből szerzett labdát, és a lövésébe-beadásába Králik pont úgy ért bele fejjel, hogy a labda a hálóban kötött ki – 3:1. A 74. percben Ljubicic lapos lövése is alig ment mellé, nem sokkal később pedig Davis próbálkozott egy rafinált nyesett labdával. A zsolnaiak legfeljebb egy-egy kontrához jutottak. A másik oldalon ezzel szemben még Vida is gólt szerezhetett volna, de jó helyzetben kicsit elsiette a lövést.

A lelátókon ekkor már az szólt: „Az éjjel soha nem érhet véget...” A DAC sorozatban harmadik bajnokiját nyerte meg, nem is akármilyen ellenfelek ellen.

A tizenkettedik játékos

A MOL Aréna közönsége állótapssal köszönte meg a csapatnak a nagyszerű teljesítményt, Marco Rossit is éltették. A tréner, aki érkezése után még nehezményezte, hogy a szurkolók nem igazán fogadják el, most a pályán állva köszönte meg a csaknem nyolcezer néző biztatását. „Ha ebben a stadionban játszunk, olyan, mintha tizenketten futballoznánk tizenegy ellen” – hangsúlyozta az olasz szakvezető még a sajtótájékoztatón is.

Hazai részről a mérkőzés egyetlen negatívuma Kalmár sárga lapja volt, a középpálya kulcsembere ugyanis tizedik sárgáját szedte össze, így a következő fordulóban – éppen Zsolnán – nem játszhat.

A DAC sorozatban harmadik bajnokiját nyerte meg, és a második helyen már négy pont az előnye a pozsonyi Slovannal, és hét a zsolnaiakkal szemben. A dunaszerdahelyiek óriási lépést tettek az európai kupaszereplés felé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?