Lefagyott a Bayern a Don partján

Tíz éve tart a Messi–Ronaldo korszak a fociban. S már a Bajnokok Ligája sem olyan sokszínű, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt.

Tíz éve tart a Messi–Ronaldo korszak a fociban. S már a Bajnokok Ligája sem olyan sokszínű, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. A legjobb tizenhat mezőnye már egy fordulóval a csoportkör zárása előtt majdnem teljes: tizenkét csapat drukkerei megnyugodhatnak.

2007-ben az AC Milan nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a sorozat gólkirálya pedig a brazil Kaká lett 10 góllal. Azóta ez a tizedik BL-idény, és mondhatjuk, hogy az a mérkőzés (Milan–Liverpool) és az az idény vízválasztó volt a nemzetközi klubfociban. Azóta tart a „spanyol korszak”, s azóta tart az az időszak, amikor két futballista, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi körül forog minden. 2008 óta Lionel Messi öt, Cristiano Ronaldo pedig három alkalommal nyerte el az Aranylabdát, s ők tarolnak a BL-ben is: négyszer Messi, háromszor Ronaldo (egyszer pedig kettejükhöz csatlakozva Neymar) lett a Bajnokok Ligája legeredményesebb játékosa.

Mindez arról jutott eszembe, hogy idén ez ugyanígy megy tovább: a Barcelona Lionel Messi duplájával győzött a Celtic otthonában, az argentin így már nyolc gólnál jár az idei BL-kiírásban. Nyolc gól öt meccsen… Voltak olyan évek, amikor a teljes szezon során szerzett ennyi találatot a gólkirály, de akadtak idények, amikor a BEK legjobb góllövője csupán négy gólig jutott (1988-ban hatos holtverseny volt olyan játékosok között, mint Hagi, Ferreri, Madjer, McCoist, Míchel és Rui Águas). Nosztalgiázzunk tovább: 1972-ben Dunai II Antal hármas holtversenyben végzett az élen öt góllal (más források szerint négyes holtverseny volt Johann Cruyff-fal kiegészülve).

Szóval a Barcelona megint nyert, ezzel bemasírozott a legjobb tizenhat közé, s vitte magával azt a Manchester Cityt, amely negyven perc alatt négy gólt is kaphatott volna az első félidőben parádézó Mönchengladbachtól, végül mégis 1:1-re végzett Németországban. Mindezt úgy, hogy a csoportkörből egy forduló még hátravan, de a decemberi kör sok csapat számára már csak ráadás. Hasonló a helyzet ugyanis az A csoportban, ahol az izgalmas londoni meccs (Arsenal–PSG 2:2) résztvevői már négy kör után továbbmentek, a csoport másik két tagjával (Ludogorec, Basel) szembeni távolságuk fényévekben mérhető. A hajrában vétett angol öngól így is sokba kerülhet, alighanem emiatt az Arsenal a második helyre szorul, s a tavaszi sorsolás ismét kedvezőtlen lehet az angolok számára: a BL-ben ősszel a továbbjutók és a kiesők között húzódik óriási szakadék, a nyolcaddöntőben pedig a korábbi csoportelsők és csoportmásodikok között…

Második helyre szorult nagy meglepetésre a Bayern München is, amely 3:2-re kikapott Rosztovban. (Persze, ha szerdán nem történt volna más, mint a rosztovi focirajongók öröme, már azért megérte.) Ancelotti sem váltja meg eddig a világot, a Dortmund elleni bajnoki kudarc után most itt a következő pofon. Annyit az olasz védelmében: gondolta volna valaki, hogy idén Thomas Müller ennyire gyenge formát mutat majd? Az Eb-n is gyengélkedő támadónak a klubjában sem megy: a bajnokságban még nem lőtt gólt, s a BL-ben is csak kettőt. Közben az Atlético Madrid 2:0-ra nyert a PSV ellen, így a spanyolok csoportelsők.

Az egyetlen hardcore csoport a B. Nem véletlenül: itt egyetlen megasztár csapat sem szerepel. A Besiktas–Benfica meccsről ódákat lehetne zengeni: félidőben 0:3 (közte olyan góllal, amelyet előtte két másodpercen belül három kapufa előzött meg), a meccs végén 3:3. Hm, hm. Hát, jó. Ettől függetlenül biztos jobban szórakoztak a török drukkerek, mint az olaszok: Napoli–Dinamo Kijev 0:0, Milik még mindig sérült, az olaszok középcsatár nélkül összeomlottak. Az utolsó körben itt legalább lesz izgalom: a Benfica, a Besiktas és a Napoli nagyjából azonos esélyekkel pályázik a továbbjutó helyekre.

Összegezve: a BL-ben öt forduló után a legjobb tizenhat mezőnye háromnegyedrészt ismert, ez a tizenkét csapat már biztos továbbjutó: PSG, Arsenal, Barcelona, Manchester City, Atlético Madrid, Bayern München, Monaco, Leverkusen, Dortmund, Real Madrid, Leicester, Juventus.

A csoportkör végére már csak néhány izgalmas találkozó maradt…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?