Láthatáron az Európai Arany Kupa

Négy évvel ezelőtt a G-14 néven elhíresült csoportosulás azzal fenyegette az UEFA-t, hogy a felhígított Bajnokok Ligája helyett létrehozza a Super Leaguet, mert a BL idejétmúlt szórakozás, sok az üresjárat, semmi kedvük továbbra keveredni a törpékkel, akik nem tudják megtölteni a stadionokat, tévétá

Négy évvel ezelőtt a G-14 néven elhíresült csoportosulás azzal fenyegette az UEFA-t, hogy a felhígított Bajnokok Ligája helyett létrehozza a Super Leaguet, mert a BL idejétmúlt szórakozás, sok az üresjárat, semmi kedvük továbbra keveredni a törpékkel, akik nem tudják megtölteni a stadionokat, tévétársaságok sem érdeklődnek meccseik iránt. A 14 mamutklub fenyegetésétől némileg beijedt az UEFA, és a vezető élcsapatok elérték, hogy nekik kedvezve átalakította a tornát, emelte egyúttal a pénzdíjat, s megszüntette az eljelentéktelenedő KEK-et.

Hiába. Továbbra sincs béke az elit együttesek és az európai szövetség között. Nem kevés szakember és üzletember mondja, csak jelene van a BL-nek, jövője nincs, és megismétlik az általános mondókát: a kisebb klubok boldogok, hogy pénzhez jutnak, de a nagyok kétségbe vannak esve, több a meccsük, fáradtabbak a játékosok, ugyanannyi pénzért játszanak, mintha a tornán a legnagyobb ászok indulnának; ez számukra nem kóser.

Silvio Berlusconi, az AC Milan főnöke (mellesleg Itália miniszterelnöke és Orbán Viktor exkormányfő állítólagos barátja) a következőket nyilatkozta: „Nem tetszik nekem, hogy a BL bővítése után sok meccset játszunk kevés pénzért, a nemzeti bajnokságban pedig hátrányban vagyunk, nincs idő pihenésre. Változtatást akarok.” És ha Berlusconi mondja...

Mondják mások is. Az elmúlt év végén újabb támadás indult a torna ellen. Most éppen néhány spanyol üzletember próbálja meg pénzügyi alapon, amerikai módra modernizálni a BL-t és az UEFA Kupát együttvéve. Az európai szövetségtől függetlenül tornát akarnak szervezni földrészünk legjobbjainak (Spanyolország, Olaszorszég, Németország, Anglia, Franciaország, Hollandia, Portugália, Skócia) részvételével. 26 csapatnak már el is küldték a meghívót, de az Európai Arany Kupa elnevezésű bajnokságban csak 16 játszik majd, tehát tízet valamiképp még kiszuperálnak a meghívottak közül.

Amerikai mintájú tornát terveznek, az idény harminc fordulóból állna, de kiesés és feljutás nincs (akárcsak az amerikai ligákban, mint például az NHL-ben és az NBA-ben), vagyis zártköri elitklub lenne, ahová bejutni csak nagyon nehezen lehet.

A mérkőzések kedden, szerdán és csütörtökön lennének, a mostani UEFA-meccsek napjain, a találkozókat előfizetéses, pay per view rendszerben közvetítenék akár Európa összes országában. Elemzések szerint óriási érdeklődésre számíthat az új torna, a televíziós közvetítésekből, hirdetésekből, szponzori támogatásokból dőlne a pénz, a résztvevő csapatok pedig igen jól járnának, sokkal jobban, mint az UEFA versenyeiben. Egy pont egymillió eurót hozna, a bajnokság végén az első öt helyezett pedig prémiumot (50, 25, 15, 10 és 5 millió eurót) kapna.

García Pardo, a kezdeményezés főszervezője szerint (jön a régi nóta) a BL-ben a klubok nem kapnak annyi pénzt, amennyit megérdemelnek, ezért kell hát külön, az UEFA-tól – és az arisztokrácia számára ballasztot jelentő kis és szegényebb országoktól – független bajnokságot rendezni. A spanyol üzletember arra is hivatkozik, hogy a jelentős sportágak közül a labdarúgás az utolsó, amelynek a bajnokságait még mindig a szövetségek rendezik, hiszen már a kosárlabdába is ott van az Euroliga, nem beszélve például a négy amerikai ligáról (jégkorong, kosárlaba, baseball, amerikaifutball) vagy a Forma-1-ről.

Nehéz megítélni, mennyire komoly az elképzelés, de olyan sokan támadják az UEFA Bajnokok Ligáját, hogy előbb-utóbb valamelyik torpedó eltalálja. Az aranykupások most ráadásul az Európai Uniót is maguk mögött érzik, arra hivatkozva, hogy az EU bürokratái már kimondták: az UEFA-nak nincs monopóliuma a tornák szervezésére.

Viszont az EU, legalábbis az 1998-as állásfoglalása szerint, a maga módján védené is a BL-t, bár jogi lépéseket nehezen lehet tenni a szuperliga ellen, mert az UEFA valóban nem akadályozhatja a szabad vállalkozást. Más kérdés, jót tenne-e ha Európában átvennék az amerikai gyakorlatot. Mert az a rendszer, amelyben nincs kiesés, feljutás, az valami nagyon lényeges dolgot tesz tönkre. (tv)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?