Könnyedén nyertek a szlovákok, Kozák mégis csalódott volt

A szlovák válogatott 4:0-ra nyert Litvánia ellen vb-selejtezőn, Ján Kozák védencei főleg az első félidőben játszottak jól.

A szlovák válogatott 4:0-ra nyert Litvánia ellen vb-selejtezőn, Ján Kozák védencei főleg az első félidőben játszottak jól. A szövetségi kapitány azonban így is csalódott volt, hiányolta a nézőket, szerinte a sajtó lejáratókampánya miatt nem volt telt ház.

Litvánia ellen a szlovákok voltak a favoritok, de nem ígérkezett könnyűnek a meccs – az ellenfél ugyanis némi meglepetésre a selejtezősorozat első három fordulójában nem kapott ki: Máltát legyőzte, a szlovének és a skótok ellen pedig csak az utolsó percekben úszott el a győzelme. A szlovákok két vereséggel kezdték a kvalifikációt, a harmadik meccsen Nagyszombatban 3:0-ra nyertek Skócia ellen.

Tesztelte a közönséget

Ján Kozák szövetségi kapitány az előzetesen várt kezdőcsapatot küldte pályára: a védelem két oldalára visszatért Pekarík és Hubočan, a középpálya közepén Škriniar kapott helyet, a jobb szél pedig Vladimír Weissé lett. A Katarban légióskodó szélső először játszott a nemzeti csapatban az Eb óta – az angolok elleni vb-selejtezőn sérülés miatt nem szerepelhetett, a szlovének és a skótok elleni találkozókat pedig azért hagyta ki, mert a nemzeti csapat gyülekezője előtt rendőrségi ügybe keveredett. Több barátjával ittasan ült egy autóban – a futballista azt állítja, nem ő vezetett, de a nyomozás még nem zárult le.

A játékán azonban most egyáltalán nem látszott, hogy gondjai lennének, és a közönség is jól fogadta – amikor néhány perccel a már simán megnyert meccs lefújása előtt Kozák lecserélte, az egész stadion tapsolt. „Teszteltem kicsit a közönséget, azért hoztam le Vladót. Kíváncsi voltam, hogyan reagálnak a drukkerek, végül mindenki a saját szemével láthatta” – mondta a kapitány.

Negyedóra után 2:0

Kozák könnyű szívvel értékelhette a találkozót, mert a szlovákok simán nyertek, s főleg az első félidőben rendkívül tetszetősen futballoztak.

A litván kapusnak már az 5. percben védenie kellett, a 12. percben pedig már gólt is kapott: Pekarík jobb oldali beadása után Nemec fejelt a kapuba – 1:0. Három perccel később Kucka távolról védhetetlenül bombázott a hálóba – 2:0. Ezt látva Hamšík is felbátorodott, az ő löketét Setkus kiütötte. A közönségnek is mindjárt nagyobb kedve volt a meccshez, a novemberi esőben elindult az első mexikói hullám.

Ezután kicsit leült a játék, de nem sokáig – a 36. percben Weiss szabadrúgása után a labda a kapu előtt álló Škrtel elé szállt, aki közelről nem hibázott – 3:0. Öt perccel a szünet előtt Hamšík lábában volt a negyedik gól, de a litvánok csodával határos módon mentettek.

Hamšík huszadik gólja

„Labdaszerzés után gyorsan igyekeztünk támadni, mert tudtuk, hogy a litvánok jól védekeznek, és ha visszarendeződnek, akkor már nehéz rést találni a védelmükben. A második félidőben főleg az volt a célunk, hogy ne kapjunk gólt, de szerencsére még sikerült negyedszer is a hálóba találnunk” – fogalmazott a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóján Kozák.

A negyedik találat előtt Hubočan ívelt Hamšík elé, aki kapásból lőtt a kapuba – 4:0. A nápolyiak középpályásának ez volt a huszadik gólja címeres mezben.

Kozák telt házat várt

Győzelmüknek köszönhetően a szlovákok a csoport 3. helyére ugrottak, az utóbbi két meccsükön összesen hét gólt rúgtak, Kozák mégsem volt maradéktalanul elégedett. A nagyszombati Anton Malatinský Stadionban csaknem tízezer néző volt, de ebben a létesítményben ez csak félházat jelent. Bár novemberben, hideg, esős időben egy nem túl attraktív ellenfél ellen játszottak a szlovákok (az Eb-részvétel ellenére Szlovákiában még nem tartunk ott, hogy a drukkerek a saját csapatuk miatt járjanak ki meccsre, sokszor az ellenfélre kíváncsiak jobban), Kozák szerint más okok miatt nem volt telt ház.

„Teli stadiont vártam. Csináltunk mi is hülyeségeket, de nem volt okuk a nézőknek, hogy ne jöjjenek ki. Szlovákiában össze kell fognunk, és örülnünk kell az elért sikereknek” – mondta a kapitány.

„Kérjen fizetésemelést”

Kozáknak a múltban is voltak afférjai az újságírókkal, az utóbbi időben szövetségi kapitányként sem felhőtlen a viszonya velük. Ezt most sem rejtette véka alá. „Tudatosítaniuk kellene, milyen ereje van a médiának. Franciaországban az Eb-n ismeretlen emberek ölelkeztek, fantasztikus hangulat uralkodott a helyszíneken. Gondolkozzanak el magukon, hogy mit tettek önök azért, hogy itt, Nagyszombatban jó hangulat legyen, hogy a nézők kijöjjenek a stadionba. Bárcsak mi mindannyian érnénk el annyit, mint ezek a játékosok, ehelyett sértő módon szerencsétlen alakoknak állítják be őket, akik nem képesek kettőt passzolni egymásnak – szónokolt a sajtó képviselőinek Kozák, aki egyre jobban belejött. – Ha valaki csak dühből, gyűlöletből tud írni, akkor inkább ne írjon. Ha úgy érzi, hogy nem becsülik meg, akkor menjen el a főnöke után, és kérjen fizetésemelést!”

Paradox módon így éppen a kapitány tett arról, hogy egy jó játékot hozó vb-selejtező után nem a futball, hanem a nemzeti csapat sajtóhoz való viszonya került a középpontba. A közszolgálati tévén kívül senkinek nem nyilatkozott például a csapatkapitány, Martin Škrtel sem, aki nyolc év után volt újra eredményes a válogatottban – az ezt megelőző találatát még a Téglamezei Stadionban szerezte…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?