Kőgolyóemelők kudarca

Pozsony legerősebb embere szombat óta nem szlovák, se nem szlovákiai magyar, hanem Katona Ervin (188 cm/137 kg) személyében szerb-montenegrói magyar. Az először megrendezett fővárosi erőviadalon többnyire fiatalok és még fiatalabbak tolongtak közel három órán át az Avion bevásárlóközpont jégpályája előtt.

Nehéz megmondani, mi vonzotta őket jobban: Jožo Pročko szórakoztató műsorvezetése, vagy az erő-emberek sokszor meghökkentő mutatványai. Mindenesetre kitartottak, izgultak, tapsoltak, sikoltoztak... Úgy látszik, Pozsonyban is gyökeret ereszthet az erős emberek sportja. Dél-Szlovákia után tehát betört a fővárosba is. Négy ország nyolc daliája révén.

Könnyed bemelegítésnek tűnt a kamionhúzás. Őszi Ferenc úgy megindult a néhány tonnás jár-művel, hogy azt hittem, a körülötte állókat is magával sodorja. A vontató elé kötve húsz másodpercnél alig valamivel több idő alatt tette meg a kijelölt távot. Már akkor látszott, hogy az idei Eb-első-nek Közép-Európa egy héttel korábbi legerősebb embere, a magyarországi Darázs Ádám és a későbbi győztes Katona Ervin lesznek a legnagyobb ellenfelei. A következő két számban ugyan mások kóstoltak bele a győzelem ízébe, de a papírformát végül egyikük sem boríthatta fel. Vikingnyomásban a lengyel Peksa nagyon belelendült: tizennyolcszor emelte feje fölé a hordókból álló rakományt, a többiek legfeljebb négyszer kevesebbszer, de azt is nagyon erőlködve. Katona Ervin viszont tizenhat emelésig jutott.

Talán a leglátványosabb gyakorlat a lengősúlycipelés volt. Egy vasrúd két végén láncra erősített gumiabroncsok lengtek, összesen 330 kilós súly. Ezzel kellett tizenöt métert megtenniük az indulóknak. Peksa összeroskadva, megszédülve ért a cél közelébe, nagy nehezen húzta be maga után a gumikat, Laki Tibor féltávig sem jutott el a lengő súlyokkal. Őszi viszont úgy megindult, hogy még gyorsítani is tudott, s ment a célig mintha semmi sem lenne a hátán. Darázs magas, nem szereti a számot, de szaggatott lépésekkel és egy megállóval a második legjobb időt érte el. Aztán jött Tončkó Iván, akinek a lengősúlycipelés az erőssége. Végigszaladt a pályán. Csak Katona hiányzott a legjobbak közül.

Bajorhúzásban kétszer próbálkozhatott mindenki. A második körben születtek a jobb eredmények: Őszi 102 centire javította a szlovák csúcsot, Darázs egyetlen cm-el alacsonyabbra húzta a 300 kilót. Az öt kőgolyó még azokat is cserbenhagyta, akik leginkább kedvelik ezt a számot. Főleg a legnehezebb, vagyis a 185 kilós. A mezőnyben olyanok is voltak, akik már a kétszázassal is megbirkóztak, de ezúttal Őszi kétszeri kísérletre sem tudta az asztalra tenni a golyót, Darázs pedig csak megpróbálta. „Nem kockáztatok, van még egy Eb-ém az idén” – súgta versenyzőtársainak. Egyedül Katona rakta fel mind az öt golyót. Ekkor nyitotta óriási hajráját, melyet a záró számban, az összetett gyakorlatban csak fokozott. Könnyedén cipelte a vaskofferokat, fürgén forgatta át a hatalmas abroncsokat, és kétszer gyorsan a vállára emelte a kőgolyót. Legjobb idejét senki sem tudta felülmúlni, Darázst ismét a kőgolyó hagyta cserben, másodszor már képtelen volt a vállára rakni. Katona, a legnagyobb esélyes mosolyogva menetelhetett a győzelem felé, neki tapsolt az Avion közönsége.

Miért nem nyert Őszi Ferenc?

Pozsony. Először rajtolt a fővárosban az alsószeli Őszi Ferenc, aki idén Szlovákiában minden nagy versenyt megnyert. Végül a második helyen végzett. Nem tűnt csalódottnak a viadal után: „Az is akadályozott az elsőség megszerzésében, hogy nem voltam teljesen egészséges. A nádszegi Eb óta nemigen edzettem, egyszerűen nem volt rá időm. Ma pedig hibáztam a kőgolyóemelésben. Ha felrakom a 185 kilósat, akkor ismét én vagyok az első. A közepes teljesítmény – s ezt nyújtottam a lengősúlycipelésben is – nem volt elég a győzelemhez. Nagyon örülök bajorhúzásban elért csúcsomnak, amely világviszonylatban is ragyogó eredmény. Ráadásul én a talpam alól húztam fel a 300 kilót, a többiek magasabbról, ami könnyebb.” (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?