Kilépett a II. ligából a Borčice

Indoklás nélkül kilépett a bajnokságból a II. labdarúgóliga nyugati csoportjának alapszakasz-győztese, az Iskra Borčice.

Indoklás nélkül kilépett a bajnokságból a II. labdarúgóliga nyugati csoportjának alapszakasz-győztese, az Iskra Borčice. Úgy fest, eddig tartott az 500 fős falucska focicsodája.

Az egyesület szűkszavú közleményben tudatta a döntést, amelyhez mellékelte a klub számlakivonatát is, hangsúlyozva, nem anyagi okok állnak a háttérben. A dokumentum szerint az egyesület számláján jelenleg 174 529,64 euró van.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség sporttechnikai bizottsága mai rendkívüli ülésén dönt a Borčice kilépésének következményeiről.

Micsoda álom

Néhány hónapja még úgy tűnt, a Borčice-sztori az ország egyik legkülönlegesebb futballmeséje lesz. A Dubnica közelében található 500 lakosú település tavaly ötpontos előnnyel győzött a III. ligában. A feljutást kiharcoló csapat vezéregyénisége az exzsolnai Miroslav Barčík volt, később érkezett még sok ligás tapasztalattal rendelkező játékos – Novák, Bašista, Halenár, Siva –, de senkinek nem volt kétsége afelől, az Iskra sikere mögött elsősorban a fanatikus tulajdonost, egyben polgármestert, Anton Fabušt kell keresni.

Az Iskra a 2008/2009-es szezonban még a legalacsonyabb járási osztályban szerepelt, onnan jutott fel az idei szezonra egészen a második vonalba. Fabuš és a klubelnök Štefan Bobot 1990 óta irányította az egyesületet, de csak az elmúlt tíz évben kezdték igazán komolyan venni a focibizniszt. Amikor a II. liga újoncai lettek, merészen a Drnovicét emlegették példaként – a 2300 fős cseh település futballklubja egészen az élvonalig jutott, s ott jó néhány szezont le is húzott.

Dolgozó focisták

A Borčice abban is különleges volt, hogy a játékosok nagy része Anton Fabuš puhói húsüzemében is dolgozott. Alacsonyabb osztályokban nem ritka, hogy a játékosoknak polgári foglalkozásuk is van, de a Borčice ebben is rendhagyó volt, a klubtulajdonos nyilatkozataiból az tűnt ki, inkább valami nevelő célzattal követeli meg a játékosaitól, hogy a húskombinátban is dolgozzanak. „Nem fognak mindig futballozni, más szakmába is bele kell tanulniuk” – mondogatta Fabuš, aki a riportokban, interjúkban azt is mindig kiemelte, fia tragikus halála után a futballistákat szereti fiaiként, azok pedig őt apjukként tisztelik.

A Borčice PR-ja mindig is jó volt, az üzemlátogatásokról készült beszámolókból nem derült ki a játékosok tényleges véleménye a munkáról. Néhányan irodai munkát végeztek, de többen a gyártásban tevékenykedtek. Maga a tulajdonos is elismerte, hogy a hűtőházak hideg környezete nem mindenkinek felel meg. Az egykori élvonalbeli gólkirály, a kassai Ján Novák nem dolgozott az üzemben, ahogy Barčík és Bašista sem, de Juraj Halenár például heti tíz órát lehúzott a húskombinátban.

Nyilván nem annyira a hentes-mészáros szakma iránti érdeklődés, mint inkább a rendkívül versenyképes fizetés vonzott sok egykori élvonalbeli futballistát Borčicére. Fabuš állítólag jobban fizetett, mint egynémely Fortuna ligás klub.

Zűrös napok

Eleinte úgy tűnt, a Borčice a II. ligában is folytatja mesés szereplését, a csapat megnyerte a nyugati csoport alapszakaszát, és szurkolói arról álmodoztak, hogy a feljutást is megcélozza.

Csakhogy a feljutásért játszott csoportban a keleti klubok dominálnak (jelenleg az első hat helyen a hat keleti csapat áll), a Borčice pedig eddig mindhárom meccsét elvesztette a felsőházban. Az alapszakasz utolsó körében elszenvedett vereséggel együtt ez már sorozatban a negyedik kudarca volt a csapatnak: Dunajská Lužná (otthon) 0:1, Bardejov (idegenben) 0:1, Lokomotíva Košice (otthon) 0:2, Zvolen (idegenben) 0:1.

A klubtulajdonosnak elege lett, előbb kirúgta Halenárt, akit azzal vádolt meg, hogy befolyásolta a meccseket (a Dunajská Lužná ellen ugyanis Halenár tizenegyest hibázott), majd három napja jött a hír, hogy elbocsátotta Ivan Galád vezetőedzőt is, aki hét mérkőzést bírt ki a borčicei kispadon. Egy nappal később Fabuš azt állította, Galádot nem menesztette, csak szabadságra küldte, a tréner vissza fog térni a kispadra. Ehhez képest tegnap a Borčice bejelentette, kilép a bajnokságból.

Nincs indoklás

Hogy mi késztethette az öntörvényű klubtulajdonost erre a döntésre, azt csak találgatni lehet. A klubvezetés csak azt tartotta fontosnak leszögezni, nem anyagi okok miatt került sor a kilépésre. A pénz Borčicén sosem volt probléma, Fabuš egy korábbi megszólalásában a költségvetésről azt mondta, „annyi, amennyire szükség van”.

A II. liga keleti csoportjából anyagi nehézségek miatt kényszerült szezon közben kilépni az alsókubini együttes, de arra, hogy egy klub más okok miatt lépjen ki a bajnokságból, utoljára a 2009/2010-es szezon elején került sor, amikor az akkor második vonalbeli Podbrezová klubtulajdonosa megsértődött, mert a Púchov elleni bajnokin a játékvezető nem ítélt meg csapata javára egy tizenegyest. (Hogy a büntető jogos lett volna, azt utóbb a meccsellenőr is elismerte.) A Podbrezovának azonban akkor egy osztállyal lejjebb szerepelt a B csapata, ahonnan 2011 júniusában fel is jutott.

A Borčicét most minimum két osztállyal hátrébb sorolják, tehát a következő szezonban legfeljebb a IV. ligába nevezhetnek be, de a kilépésért pénzbüntetésre is számíthatnak. A korosztályos csapatokat a felnőtt csapat kilépése nem érinti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?