Kevés meglepetés a Grammyn

Los Angeles. 59. alkalommal adták át a zeneipar Oscarjá-nak számító Grammy-díjakat. A nyertesekről a National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS) dön-tött, összesen 84 kategóriá-ban díjazták a legjobb zenei eljesítményeket. Azok a prod-ukciók kerülhettek verseny-be, amelyek 2015.

Los Angeles. 59. alkalommal adták át a zeneipar Oscarjá-nak számító Grammy-díjakat. A nyertesekről a National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS) dön-tött, összesen 84 kategóriá-ban díjazták a legjobb zenei eljesítményeket. Azok a prod-ukciók kerülhettek verseny-be, amelyek 2015. október 1. és 2016 szeptember 30. között jelentek meg.

Így fordulhatott elő, hogy 2017-ben Adele 2015-ös, 25 című albumát választották a legjobbnak. Semmi bajom az elképesztő hangú brit énekesnővel, ő korunk női Phil Collinsa, aki 25-től 65-ig mindenkit képes elringatni és elkápráztatni. Nem lepett meg, hogy elorozta a elismerést Beyoncé elől, azért sem, mert ő adta el a legtöbb, hagyományos hanghordozón (CD) megjelent zenét, míg Beyoncé olyan, a Grammy-zsűri számára ismeretlen felületeken hódított, mint a Tidall, a Spotify vagy a Deezer. Úgy tűnik, a Grammy-ítészek valamiért még mindig igyekeznek életben tartani a CD-ipart, és Adele lemeze hónapokon át csak ezeken a kis, ezüst korongokon volt kapható, míg Beyoncé Lemonade-je hosszú ideig csak a Tidall-ön volt elérhető, ezért nem produkált hasonlóan látványos sikert.

Éljen Justin Bieber!

A Grammy-zsűri nem tűr semmiféle kritikát. Ezért a ceremóniáról tüntetőleg távol maradó Justin Biebert is jól megbüntették. A fiatal popsztár lépten-nyomon azt nyilatkozta, hogy az idei jelöltlista a legtöbb kategóriában vérciki, nem halad a korral, és ódivatú preferenciák alapján dőlnek el a díjak. Emiatt természetesen esélye sem volt a legjobb vokális poplemez kategóriájában legyőzni Adele-t, akinek ez volt a második díja a vasárnap este begyűjtött ötből. És hatalmas respect neki, amiért ötödszörre színpadra lépve már olyannyira cikinek tartotta a helyzetet, hogy köszönőbeszédében arról áradozott, mennyire imádja Beyoncét.

A rock vajon mi?

Izgalmas feladat annak a rejtélynek a megfejtése is, hogy milyen kritériumok alapján különböztetik meg az illetékesek a rock-, az alternatív és a metálprodukciókat. (Ne feledjük, hogy arról a díjkiosztóról van szó, ahol 1988-ban a Jethro Tull a legjobb heavymetal-album kategóriájában legyőzte a Metallicát). A Grammy-ítészek sosem értették igazán ezt a kategóriát, viszont mindig megpróbáltak trendik lenni. Idén a Cage the Elephant Tell Me I’m Pretty című albuma kapta a kategória díját. Ami nemcsak azért volt várható, mert a Blink-182, a Weezer és a Panic! At The Disco volt a legnagyobb vetélytárs, hanem mert ezen a lemezen producerként Dan Auerbach dolgozott, aki a NARAS kedvencei közé tartozik. A Cage The Elephant ugyan teljesen ismeretlen az átlag zenehallgató számára, de elég, ha a producert szeretik bizonyos körökben.

A rap vajon mi?

E műfajjal sem tudnak mit kezdeni az ítészek, illetve nagyon le vannak maradva a való világtól. Több rap-sztár emiatt maradt tüntetőleg távol a gálától. A kicsit is képben lévőknek talán elég az az információ, hogy Chance the Rapper lett a legjobb új előadó, akit legalább három éve a hip-hop elitjében jegyez a szakma, aki Kanye West legnagyobb riválisa, és akit Barack Obama is meghívott már a Fehér Házba. Drake ugyan két kategóriában is megelőzte őt a 2015-ös Hotline Bling című dallal, de Chance kapta a legjobb raplemez díját is, a Coloring Bookért.

Az alternatív vajon mi?

Ez tűnik a legfogósabb kérdésnek. Szegény David Bowie-nak meg kellett halnia ahhoz, hogy végre Grammyt kapjon zenei teljesítményért, pedig e kategóriában szinte valamennyi albumáért kaphatott volna. (2006-ban életműdíjat vett át, 1985-ben pedig a Blue Jeanért a legjobb videoklip díját, ami inkább a rendező érdeme, mint az övé.) Most a Blackstar című album lett a legjobb abban a kategóriában, ahol PJ Harvey és Bon Iver szinte minden lemezét jelölik, és ahol a Radiohead is alternatív zenekarnak számít.

Akik legyőzték Rihannát és Drake-et

Rihanna lagymatag és felejthető tavalyi albumának legjobb dala, a Drake-kel közös Work méltán kapott jelölést a legjobb popduó/popcsapat kategóriában. Éppen ezért hatalmas meglepetés, hogy a Twenty One Pilots zenekar Stressed Out című dala nyert. Ők annyira népszerűek az amerikai tinik körében, hogy ezt a konzervatív Grammy-ítészek sem tudták figyelmen kívül hagyni.

Az autózós-éneklős Carpool Karaokéval világhírűvé vált műsor-vezető, a brit James Corden igyekezett megfelelni az amerikai közízlésnek, ami nem mindig sikerült neki. A vártnál kevesebb volt a „trumpozás” és a direkt politizálás a gálán, egyedül Corden, valamint Anderson Paak próbált elmondani valami fontosat, ami viszont nem igazán jött át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?