Kétcsapatos bajnokság vagy kiegyensúlyozott harc?

A Community Shield hűen tükrözte az előző szezont: látványosabban játszott a Liverpool, de a végső győzelem a Manchester Cityé lett (Fotók: TASR/AP, mancity.com)

A hétvégén rajtol az angol Premier League 2019–2020-as idénye.

A Premier League 2015–2016-os kiírásában fordult elő legutóbb, hogy a hat nagy közül a Liverpool és a Chelsea olyan gyengén teljesített, hogy nem lehetett ott a bajnokság legjobbjai között: ekkor nyert aranyérmet a Leicester City és lett hatodik a Southampton. Az azóta eltelt három évben azonban a top hat mezőnye állandóvá vált, a legutóbbi két bajnokságot a Manchester City nyerte meg, és meglepetés lenne, ha 2019–2020-ban nem a címvédő csatázna ismét az aranyéremért a Bajnokok Ligája-győztes FC Liverpoollal. Kérdés, hogy képes lesz-e más is bekapcsolódni a csatába?

A manchesteriek csupán kis keretkiegészítéssel éltek, hiszen a távozó belga védő, Vincent Kompany (az Anderlecht játékosedzője lett) és a középpályás Fabian Delph (Everton) helyére szerződtették a PSV spanyol balbekkjét, Ange­linót, illetve a jelenlegi átigazolási piac egyik legdrágább játékosát, a középpályás Rodrit (Atlético Madrid).

A klubnál az volt a nagy kérdés, hogy a középső védő posztjára érkezik-e még valaki, és ugyan zajlottak tárgyalások Harry Maguire megszerzése végett, a Leicester City védője végül a másik manchesteri csapatot választotta, 80 millió eurót fizet érte a United.

Pep Guardiola úgy véli, hogy Aymeric Laporte, John Stones és Nicolás Otamendi jóvoltából jól el van látva középső védőkkel. „Elégedett vagyok a meglévő csapatommal. Nem tudom, alakul-e még a keret, de én boldog vagyok a jelenlegi kerettel is. Hátul van három hihetetlen középső védőm, és ha kell, Fernandinho is játszhat azon a poszton. Meglátjuk” – nyilatkozta.

A spanyol menedzser egy trófeával máris gazdagodott, vasárnap története során hatodszor is megnyerte a Szuperkupát (Community Shield), miután 1–1-es mérkőzést követően tizenegyesekkel 5–4-re legyőzte a Liverpoolt. „Az utolsó húsz percben a Liverpool sokkal jobban futballozott nálunk, de egy tizenegyessel többet rúgtunk be” – hangzott a meccs gyorselemzése.

Egy óriási sorozat is megszakadt a döntőn: a Liverpool holland védőjét, Virgil van Dijkot kicselezte a Manchester City támadója, Gabriel Jesus. Ezt megelőzően legutóbb 2018 márciusában verték át a 28 éves klasszist – 65 meccses, elképesztő sorozat szakadt meg.

Ami a bajnokságot illeti, Guardiola a tavalyinál sokkal keményebb versenyfutást vár. „Azzal, hogy a Manchester United megszerezte Maguire-t, sok minden megváltozik. Mi is szerettük volna a sorainkban tudni, mert erős a fejjátéka, jó a labdával, képes hátulról támadásba indulni, és még gyors is. Mi nem engedhettünk meg maguknak ennyi pénzt érte, a United igen. Vele és a jobbhátvéd Aaron Wan-Bissakával sokkal stabilabb lesz a rivális, így nem értek egyet azokkal, akik szerint két csapat között dőlhet el a bajnoki cím. A Manchester United – függetlenül attól, mi történt az elmúlt öt-hat évben – mindig komoly kihívó, és rajta kívül ott lesz még az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham is” – tette hozzá.

Nem nyúlt a keretéhez az inaktív Klopp

Sokkal jobban ragaszkodott az állandósághoz Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere, aki Alberto Moreno és Daniel Sturridge elvesztésén kívül nem szenvedett el komolyabb érvágást, így nem is érezte szükségét annak, hogy új játékossal erősítsen. 

„Harvey Elliott és Sepp van der Berg nem azok a nevek, akikre vágytak a szurkolók az Anfield Roadon. Azok után, hogy tavaly Virgil van Dijk, Alisson és Fabinho is érkezett, mindenki várt valami nagy dobást, legalább egy nevesebb játékost. Nem tudom, mi lehet ennek az oka. Klopp eddig mindig a megfelelő időben, a megfelelő posztra a megfelelő játékost választotta, ezúttal kissé meglepett, hogy ennyire inaktív volt” – nyilatkozta Ray Houghton, az írek 73-szoros válogatott középpályása, aki 1987 és 1992 között Liverpoolban futballozott. 

Az érkezők mellett akad nagy távozó is. Simon Mignolet 2013 nyarán a Sunderlandből igazolt a Liverpoolhoz 10 millió euróért. Első négy idényében alapembernek számított posztján, az elmúlt években azonban csak második számú kapusként számolt vele Jürgen Klopp – először Loris Karius, majd Alisson Becker érkezése miatt.
A Sky Sports értesülései szerint a 31 esztendős belga kapusnak lehetősége nyílt arra, hogy a Benficába igazoljon, vagy a Napoliban folytassa kölcsönben, ám ő inkább közelebb akart lenni családjához, ezért választotta az FC Bruges-t. Sajtóhírek szerint a belga csapat 7 millió eurót fizetett érte.

Érdekes

ANGOL COMMUNITY SHIELD (SZUPERKUPA)
LIVERPOOL–MANCITY 1–1 (0–1) – 11-esekkel: 4–5
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold (67. Matip), J. Gomez, Van Dijk, Robertson – Wijnaldum, Fabinho (67. N. Keita), Henderson (79. Lallana) – Szalah, Roberto Firmino (79. Shaqiri), Origi (79. Oxlade-Chamberlain). Menedzser: Jürgen Klopp.
Manchester City: C. Bravo – Walker, Stones, Otamendi, Zincsenko – De Bruyne (89. Foden), Rodrigo, David Silva (61. Gündogan) – Bernardo Silva, Sterling, Sané (13. Gabriel Jesus). Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző: 77. Matip, ill. 12. Sterling 

Makélélé edzőként folytatja a Chelsea-nél
Claude Makélélé világbajnoki ezüstérmes, Bajnokok Ligája-győztes francia labdarúgó edző lesz volt klubjánál, a Chelsea-nél. A londoniak bejelentése szerint a 46 éves szakember az akadémia fiatal játékosainak igyekszik majd átadni hozzáértését és tapasztalatát, valamint a kölcsönadott labdarúgók karrierjét kell figyelemmel követnie. A Chelsea emlékeztetett: Frank Lampard, Petr Čech és Jody Morris után Makélélé már a klub negyedik volt játékosa, aki a nyáron edzőként tért vissza az együtteshez. Makélélé 2003 és 2008 között volt a Chelsea középpályása, amellyel kétszer lett bajnok, egy-egy alkalommal nyerte meg az FA-kupát és az angol Szuperkupát. A Real Madriddal 2002-ben BL-győztes, a francia válogatottal 2006-ban vb-döntős Makélélé 2011-ben a PSG-ből vonult vissza, azóta edzőként tevékenykedik.

Maguire a világ legdrágább védője
Tegnap este hivatalossá vált, Harry Maguire lett a világ legdrágább védője. A Leicester City válogatott játékosáért július elején ajánlatot tett a Manchester United, és egy hónap alatt sikerült is nyélbe ütni az üzletet. A 26 éves középső védő 2010-ben a Sheffield Unitedben mutatkozott be a felnőttek között, és meglepetésnek tűnt, amikor 2014-ben, a harmadosztályból szerződtette a Premier League-ben szereplő Hull City. Három idény után (amely során a Wigant is megjárta kölcsönben) 2017-ben 12 millió fontért igazolt a Leicesterhez, és olyan jól teljesített, hogy felhívta magára Gareth Southgate szövetségi kapitány figyelmét is. Eddig húsz alkalommal játszott a válogatottban, egyetlen gólját a svédek elleni világbajnoki negyeddöntőben szerezte. A játékosért az utóbbi időben nagy volt az érdeklődés, a Manchester United már júliusban ajánlatot tett érte, de a nagy tárgyalássorozat csak most ért véget, nem is akármilyen eredménnyel. Az Ole Gunnar Solskjaer vezette csapat ugyanis 80 millió fontot fizetett érte – ennyi pénzt eddig még sohasem adtak védőért a világon. Az eddigi rekordot Virgil van Dijk tartotta, akiért a Liverpool 75 millió fontot fizetett a Southamptonnak 2018 januárjában. „Harry egy különleges játékos, nem szívesen mondunk le róla. Első osztályú labdarúgó, kiváló ember, aki úgy is profi módon dolgozott, hogy folyamatosan érdeklődtek utána a nyáron” – nyilatkozta Brendan Rodgers, a Leicester menedzsere. 
Sir Alex Ferguson humoros kedvében volt, amikor Maguire-ről kérdezték: a Manchester Evening Newsnak elmondta, mit is kellene tenni a Unitedhez tartó játékossal, hogy biztosan az Old Traffordon kössön ki. „Be kell vinni az egyik vezetőségi szobába, és nem szabad kiengedni addig, amíg alá nem ír!”
Nem véletlen, hogy az MU ikonja ilyen jó véleménnyel van Maguire-ről: már 18 éves korában figyelte, amikor az Old Traffordon lépett pályára az FA Youth Cup nevű sorozatban a Sheffield United színeiben. A meccsen agyrázkódás miatt kórházba került, de a Manchester United mezt küldött neki ajándékként, valamint Ferguson néhány nappal később személyesen is felhívta.

Különleges mezben nyert kupát a City
A Manchester City hivatalos honlapján közölt fotókat arról a különleges, szponzorfeliratok nélküli, retró mezről, amelyben a csapat a Liverpool elleni hétvégi, Community Shield-mérkőzésen lépett pályára. A manchesteri klub alapítása 125. évfordulójára emlékezett. A szerelés jótékony célokat is szolgál. A csapat által viselt darabokon kívül – az alapítási évnek megfelelően – 1894 darab kerül majd belőle kereskedelmi forgalomba – számolt be róla a City honlapja. A Puma figyelt a részletekre is: a mez belső oldalán, a nyakrésznél, ahol normál esetben a címkét kellene találni, a klub alapító okiratának kicsinyített mását varrták fel.

Sztárvédővel új MU-aranykor?

A ManUnitedről már egy hete megírtuk, hogy a kolumbiai Antonio Valencia és a spanyol középső védő, Ander Herrera távozott, jött a Swansea City balszélsője, Daniel James, illetve a már említett Aaron Wan-Bissaka.

Maguire lett a harmadik igazolás, a BBC az elemzésében azt írta, Ole Gunnar Solskjaer minden áron középső védőre vágyott, és végre olyan játékost talált, aki nem csupán a játékstílusával és intelligenciájával, de vezetői képességével is fontos embere lesz a Unitednek. 

Ami érdekesség, hogy érkezésével már hét középső védője van a klubnak, rajta kívül ezen a poszton bevethető még Victor Lindelöf, Eric Bailly, Phil Jones, Chris Smalling, Marcos Rojo és Axel Tuanzebe is.

Összeérhet a Nagy Hatos  és az üldözőboly

A Guardian internetes oldalán Jonathan Wilson, az egyik legelismertebb futballszakíró úgy vélekedett, nagy meglepetés lenne, ha a Liverpoolon kívül bárki más is fenyegetné a Manchester Cityt ebben a szezonban. Ugyan szuperhatosról beszélhetünk, de szerinte a Tottenham még csak ott tart, hogy ambiciózus fejlődésével egyáltalán az elit tagja maradjon, míg a Chelsea új és tapasztalatlan menedzserrel, Frank Lamparddal, no meg az átigazolási időszakból való kizárással lépéshátrányba került. 

A Manchester United még mindig vergődik, hiszen a Sir Alex Ferguson utáni éra hetedik évében is csak építkezik, az Arsenal pedig annak ellenére, hogy Nicolas Pépé leigazolásával megdöntötte a klubrekordot, még mindig korlátozott pénzügyi forrásokkal bír, a védelme pedig még mindig lyukasnak tűnik. (A hírek szerint Unai Emery csak 50 millió eurós büdzsét kapott a nyárra, állítólag Pépét is úgy sikerült leigazolnia, hogy mindössze 20 milliót fizetett a Lille-nek, a maradék hatvanmilliót pedig öt év alatt részletekben törleszti majd a klub.)

Wilson szerint könnyedén előfordulhat, hogy a Big Six alsó része és az üldözőboly összeér, azaz mondjuk a Wolverhampton Wanderers, az Everton, a Leicester City vagy a West Ham United veszélyes lehet a nagyokra.

Erősödő Wolves, költekező West Ham

A Wolves már az előző szezonban is nagyszerűen teljesített, hiszen újoncként a 7. helyen végzett, igaz, a teljesítményingadozás nagyon is jellemző volt rá: amíg le tudták győzni egy-egy alkalommal a Chelsea-t, a Tottenhamet, az Arsenalt és a Manchester Unitedet, addig a csont nélkül, mindössze három győzelemmel kieső Huddersfield Town kétszer is megverte.

A nyáron pedig csak erősödött, miután megszerezte az Anderlecht védőjét, Leander Dendonckert, a Benfica csatárát, Raúl Jiménezt, az AC Milan támadóját, Patrick Cutronét, plusz kölcsönvette egy szezonra a Real Madrid középső védőjét, Jesús Vallejót. 

Kell is a változatosság, hiszen bejött pluszban az Európa-liga-szereplés, ráadásul Nuno Espírito Santo nagyon ragaszkodik a bevált embereihez (2018/19-ben tíz olyan játékosa is volt, aki 33 vagy annál több bajnokin lépett pályára), azaz jól jönne egy kis frissítés néha.

Az Everton sem kispályázott, amikor úgy döntött, komolyabb erősítésbe kezd: André Gomest sikerült végleg kivásárolni a Barcelonából, új emberként érkezett a Mainz elefántcsontparti védője, Jean-Philippe Gbamin, a Manchester City középpályása, Fabian Delph, illetve a Juventus olasz válogatott csatára, Moise Kean.

A Leicesternél nagy érvágás Ma­guire elvesztése, de Brendan Rodgers azért így is megszerezte a belga középpályás Youri Tielemanst (Monaco), a Newcastle spanyol támadóját, Ayoze Pérezt, illetve egy fiatal U-válogatott védőt, James Justint (Luton Town). 

A West Hamből ugyan Kínába igazolt az osztrák Marko Arnautovic, de Manuel Pellegrini nem sajnálta a pénzt a Villarreal támadó középpályásáért, Pablo Fornalsért (28 millió euró) és a tavaly Frankfurtban 15 gólig jutó francia csatár Sébastien Hallerért (40 millió euró). 

150 millióból erősített az újonc Villa

Ami az alsó ágat illeti, az újoncok számára mindig a biztos bennmaradás kitűzése a cél. A Norwich City szerződtette a Mönchengladbach svájci válogatott csatárát, Josip Drmicet, és kölcsönvette a Schalke kapusát, Ralf Fährmannt, valamint a Manchester City szélsőjét, Patrick Robertset. A Sheffield United ingyen megszerezte Ravel Morrisont (Östersunds) és a válogatott védő  Phil Jagielkát (Everton), és közel ötvenmillió eurót elköltött Oliver McBurnie (Swansea City), Lys Mousset (Bournemouth), Callum Robinson (Preston North End) és Luke Freeman (Queens Park Rangers) megszerzésére.

A playoffból felkerült Aston Villa 150 millió eurót (!) adott ki új játékosokra, a brazil középcsatár  Wesley Moraes (Bruges) 25, Tyrone Mings (Bournemouth) 22,3, Douglas Luíz (Manchester City) 16,8, Matt Target (Southampton) 15,5, Ezri Konssa (Brentford) 13,3, Marvelous Nakamba (Bruges) 12, míg az egyiptomi Trezeguet (Kasimpasa) 10 millióba került – és rajtuk kívül még öt-hat új ember ugyancsak aláírt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?