Két FTC futballozott Füleken

<p>Fülek. Két napig tartott a futball ünnepe Füleken. Százöt éve van jelen a legnépszerűbb labdajáték Nógrád központjában, s amire a helyiek méltán lehetnek büszkék: az elmúlt évtizedek során egyszer sem szünetelt, mindig voltak odaadó vezetők, játékosok, edzők, akik szívesen hódoltak neki.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Három éve Visnyai Attila irányítja a Füleki Torna Clubot (FTC). Neki jutott az a megtiszteltetés, hogy a 105. születésnap ünnepségein üdvözölje a visszatérő játékosokat és a vendégeket, s mindnyájan együtt emlékezzenek a pályán átélt évekre, évtizedekre. És játsszanak egyet. A játékból azonban kijutott a füleki focisták valamennyi nemzedékének a kétnapos ünnepségen.

A diákok – két korosztályban is – az ipolyságiakkal mérkőztek (2:2, 5:2), a felnőttek Nógrád és Gömör válogatottjától kaptak leckét a góllövésből (0:5), s hazai szempontból nem hozott sokkal jobb eredményt az öregfiúk mérkőzése, melyen a híres Ferencváros volt a vendég (1:5). Két FTC futballozott Füleken. „Számomra ez volt a legemlékezetesebb a meccsek sorából. Nem minden nap játszhatunk a Fradi ellen – mondja Visnyai Attila, aki maga is pályára lépett. – Meghívtuk azokat, akik valamikor városunkban futballoztak. Eljött például a válogatott Hamšík apja, Richard is, és még sokan, akik a múltban sokat jelentettek városunk focijában. Nagy megtiszteltetés volt mindenkinek, hogy a füleki csapatban játszhatott a Ferencváros ellen. Külön erre az alkalomra készült mezben futottunk ki a pályára. Rajta volt mindkét FTC, a budapesti zöld-fehérek és a füleki sárga-kékek logója, mindenki neve és saját kérésére választott száma, plusz a felirat: 105 éves a füleki futball. Nagy és szép emlék számomra, hogy játszhattam a korábbi évtizedek nagyjaival. Velük ugyanis korábban nem fociztam, városunkban csak diákként és ifiként húztam mezt magamra. És most újra. A Fradi ellen füleki mezben, a fülekiekkel egy csapatban valóban élvezet volt futballozni.”

Másnap a kezdők jutottak szóhoz. Három meghívott ellenfélből két csapat meg is érkezett, így lezajlott a torna. A hazai FTC mind a kálnóiakat (Kalinovo, 6:4), mind a poltáriakat (7:4) legyőzte, és az első helyen végzett. „Jó mérkőzések voltak, a szülők is élvezték a játékot, sok gól esett, gazdára találtak az elegáns trófeák – sorolja észrevételeit Rákos István, aki a füleki kezdők edzője. – Ezt a csapatot a 7, 8 és 9 évesekből állítottam össze. Mindenki a maximumot nyújtotta. Ha maradnának, néhányukból öt év múlva parádés játékos lehetne. Aránylag jó feltételei vannak az utánpótlásnak a klubban. Egy ideje komoly ifjúsági programot indítottunk. Már az óvodába is elmentünk a gyerekekért. Akiket korábban az utca adott, most művi úton kell közénk csalogatni. A klubban már öt-hat és hétévesekkel is foglalkozom. Edzőtársaimmal neveljük a következő évek, évtizedek füleki játékosait.”

Nem ért még véget a füleki foci 105 éves születésnapjának megünneplése. Készül egy kiadvány, amelynek bemutatására meghívják a nógrádi város előző évtizedeinek nagy alakjait, hogy külön megköszönjék nekik a futballban végzett tevékenységüket. Megérdemlik, hogy fejet hajtsanak előttük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?