Kemény büntetések a bundaügyben

<p>Elrettentő büntetéseket kaptak a Szlovák Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottságától a bundaügyben érintett egykori és jelenlegi futballisták. „Nincs helyük tovább a futballban” – jelentette ki Peter Lang, a testület titkára.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szeptemberben kirobbant szlovák bundaügyben érintett hét személy közül hatnak az ügye esik a szlovák szövetség fennhatósága alá. A fegyelmi bizottság a bundaszervezéssel gyanúsított Ivan Žigát és Marián Dirnbachot 25–25, a kenőpénz elfogadásával gyanúsított Michal Diant, Tomáš Hubert és Marek Božoňt 18–18, a hozzájuk hasonlóan mérkőzéseket manipuláló Ivan Hodúrt pedig 14 évre tiltotta el minden futballal kapcsolatos tevékenységtől. Ez azt jelenti, hogy sem játékosként, sem edzőként, sem sportvezetőként nem dolgozhatnak. A büntetés csak Szlovákiára vonatkozik, de a szövetség jelezte, a FIFA-hoz fordul, hogy érvényességét az egész világra terjesszék ki.

Korábban több helyen elhangzott, hogy a fegyelmi bizottság legfeljebb csak kétéves eltiltást róhat ki, Peter Lang, a testület titkára azonban most azt mondta, ilyen súlyos ügyekben nincs megszabott felső határ. „A tett súlyosságából indultunk ki, abból, milyen veszélyes ez a futballra. A bizottság hét tagja hozta meg a döntést, egyhangúlag határoztak. Olyan büntetést akartunk, aminek elrettentő ereje van. Ivan Hodúr esetében az is közrejátszott, hogy kezdettől fogva együttműködött a fegyelmi bizottsággal, és nyilvánosan is megbánta tettét” – nyilatkozta Lang a sportnapilapnak.

Rák Róbert ügyében nem a szlovák szövetség a kompetens, mivel az egykori kétszeres gólkirály legutóbb az osztrák SV Leobendorf igazolt játékosa volt, ezért ügye az ottani szövetség hatáskörébe tartozik. Szerettük volna ezzel kapcsolatban megkérdezni az osztrák szövetség illetékeseit is, de lapzártáig nem reagáltak megkeresésünkre.

A szlovák fegyelmi bizottság foglalkozott a bundaügyben érintett klubokkal is, kedden meghallgatta Antal Barnabást, a DAC alelnökét. November végén az FC Nitra is belekeveredett a bundaügybe két nemzetközi előkészületi meccs révén, de a nyitraiak közül egyelőre senkit nem idézett be a szövetség. „A klubok ügyében újév után hozunk döntést” – mondta Lang. A mérkőzések manipulálásáért a klubokat akár ki is zárhatják a bajnokságból.

Ivan Hodúrt meglepte a büntetés nagysága: „Nem vártam ezt. Még folyik a nyomozás, nem számítottam rá, hogy a fegyelmi bizottság ilyen hamar döntést hoz” – mondta a sportnapilapnak Hodúr.

„Soknak tűnik a büntetés, furcsállom, hogy a szövetség megbüntetett, holott még zajlik a nyomozás” – nyilatkozta a Sme-nek Marek Božoň. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?