Karácsonya lesz-e az FC Basel edzőjének?

Másfél héttel ezelőtt a Bayern München búcsúja és a címvédő Real Madrid hazai veresége az AS Romától jelentette a labdarúgó Bajnokok Ligájában az első csoportkör utolsó előtti fordulójának szenzációját. Maradt-e még „bomba” a maradék körre ?
Ami nem történt meg, megtörténhet – szól a bizonyos Murphy-törvény.

Másfél héttel ezelőtt a Bayern München búcsúja és a címvédő Real Madrid hazai veresége az AS Romától jelentette a labdarúgó Bajnokok Ligájában az első csoportkör utolsó előtti fordulójának szenzációját. Maradt-e még „bomba” a maradék körre ?

Ami nem történt meg, megtörténhet – szól a bizonyos Murphy-törvény. Ki merné például azt állítani, hogy a híres Liverpool továbbjut? De gondoljunk csak a másik két úgynevezett nagycsapatra, az Internazionalera vagy az AS Romára. Az ő létük is bizonytalan, bár a római „farkasok” hazai pályán játszanak a „remikirály” AEK Athén ellen. A négy csoport mai mérkőzésein heten várnak többé-kevésbé a „mennybemenetelre” (a Dortmund, az Arsenal, a Real és a Valencia már ott van).

Legnehezebb helyzetben a Liverpool leledzik: ha a nyolcaddöntőbe akar jutni, győznie kell Bázelban. Az angol bajnokság listavezetője (legutóbb, a 13. fordulóban elszenvedte első vereségét, a Middlesbrough otthonában kapott ki 1:0-ra) nem dicsekedhet valami fényes BL-eredményekkel, mindössze a gyengécske, impotens Szpartak Moszkva ellen tudott nyerni, az ellen a csapat ellen, amelyik két éve képtelen győzni európai kupameccsen és most is minden elveszíthetőt elveszített. A liverpooli „vörösök” hazai pályán a 2. fordulóban csak 1:1-re játszottak a svájci bajnokkal, igaz, elég peches találkozón: három kapufát lőttek és 15 gólhelyzetet hagytak ki. Minden meccs más, mondják a visszavágó előtt az angolok. Igen ám, csakhogy a vendéglátóknak a döntetlen is elegendő (otthonukban még nem kaptak ki), hogy a második csoportkörbe jussanak, oda, ahová helvét gárda még sosem került. Óriási hát a motivációja a selejtezőben a Žilinát és a Celticet búcsúztató FC Baselnek. Főleg az edző, Christian Gross várja „epedve” az összecsapást, ugyanis korábban csúfosan megbukott az angol Tottenham kispadján. Az egyik svájci lap megjegyezte: a Basel továbbjutása a Liverpool rovására sokat jelentene Gross számára, olyasmit, mintha egy napon tartaná az esküvőjét, ünnepelné születésnapját és éppen karácsony lenne. „Győznünk kell, nem lehet olyan balszerencsénk, mint az első összecsapáson” – mondta a „The Reds” francia edzője, Gerrard Houllier.

A nap mérkőzését Amszterdamban játsszák. Ha az Ajax nyer, továbbmegy, ha döntetlenezik, az Internazionalé a 16-os mezőnyt jelentő egyik hely (az első meccsen legyőzte a hollandusokat), s hogy ki követi, az a Rosenborg Trondheim–Lyon találkozótól függ. Ha a franciák győznek (némileg megkönnyíti helyzetüket, hogy az északiak két erőssége, Strand és Berg nem léphet pályára), nyolcaddöntősök. Van még más variáció is, és csak az biztos, a norvégoknak már nincs esélyük. Annál is inkább érdekesen alakulhat a csoporton belüli helyzet, mert a hollandusok négy játékosa (a román Chivu, a cseh Galásek, a svéd Ibrahimovic és Van der Meyde) különböző okok miatt nem játszhat. Elsősorban a svéd gólvágó jelenthet érzékeny veszteséget Ronald Koeman edzőnek. Ugyanis a mostani Ajax tömörülő védelem ellen nehezen szokott boldogulni. És hát mondanunk sem kell, az olaszok nagyon tudnak „tömörülni”.

A mai meccseken nemcsak a továbbjutás a tét, hanem a harmadik hely is, a „bronzérmesek” az UEFA Kupában folytatják. Egyforma pontszám esetén a jobb helyezésről sorrendben a következő kritériumok döntenek – 1. a kölcsönös mérkőzéseken szerzett pontok; 2. a kölcsönös meccsek gólkülönbsége; 3. a kölcsönös mérkőzéseken idegenben lőtt több gól; 4. az összes csoportmérkőzés gólkülönbsége; 5. az összes csoportmérkőzésen rúgott több gól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?