Kaotikus futam Hamilton győzelmével

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a kaotikussá vált Forma–1-es Brazil Nagydíj In-terlagosban.

A brit Lewis Hamilton győzel-mével zárult a kaotikussá vált Forma–1-es Brazil Nagydíj In-terlagosban. A dobogó máso-dik fokára Nico Rosberg áll-hatott fel, míg a harmadik po-zícióban Max Verstappen zárt.

A tizenkilencedik versenyhétvégén már eldőlhetett volna a világbajnoki cím sorsa, ha minden a világbajnoki éllovas, Nico Rosberg kezére játszik. Ha a német megnyeri a Brazil Nagydíjat, már mindenképp világbajnok. Az időmérő edzésen azonban a csapattárs és egyetlen kihívó, Lewis Hamilton szerezte meg az első rajtkockát. A brit pilóta egy tizedmásodperccel autózott gyorsabb időt Rosbergnél, és zsinórban harmadik alkalommal zárta az élen a kvalifikációt. A háromszoros világbajnok pályafutása hatvanadik, idei tizenegyedik időmérős elsőségét érte el. A harmadik rajtpozíciót a Ferrari finn világbajnoka, Kimi Räikkönen szerezte meg. Nagy csatát vívott egymással a Red Bull és a Ferrari a jobb rajtkocka érdekében, de végül a két Ferrari közé beférkőzött Max Verstappen. Nagyon előkelő pozícióban zárt a Haas francia versenyzője, Romain Grosjean, aki a hetedik helyről várhatta a vasárnapi futamot, de a rajt előtti kivezető körén már el is dobta versenygépét, így idő előtt véget ért számára a verseny.

A futam rajtját az esős időjárás miatt tíz perccel elhalasztották, majd az idő letelte után a biztonsági autó mögül vágott neki a mezőny a 71 körös Brazil Nagydíjnak. Hét kör megtétele után útjára indították a versenyt. Verstappen azonnal támadta a célegyenes végén Räikkönent, és sikerült is megelőznie, s már a harmadik helyen haladt. Pár kör megtétele után nagyüzem volt a bokszutcában, többen is átmeneti esőgumikra váltottak. A két Mercedes maradt az esős gumikon, pilótáik szerint korai lett volna a váltás. Mint kiderült, igazuk is volt, Ericsson az intermediate abroncsokon a célegyenesre rávezető íven törte össze autóját, ismét jöhetett a biztonsági autó. Alig, hogy újraindították a versenyzést, Räikkönen máris összetörte a Ferrariját. A finn pilóta 250. futama balul sült el. Ezt követően piros zászlóval szakították meg a Brazil Nagydíjat. Mikor újraindultak, a safety car mögött is történtek az események. Palmer a célegyenesben rácsúszott Kvjatra. A körülmények és a rossz látásviszonyok miatt másodszor is piros zászlóval szakították meg a futamot. A következő indí-tásnál Verstappen ismét villantott, ezúttal Rosberget előzte keményen a Curva do Sol kijáratán, ráadásul külső íven és üldözőbe vette az első helyezett Hamiltont. Az ifjú holland nagyot kockáztatva versenyzett, a célegyenesre ráfordító kanyarban pont úgy csúszott meg, mint Ericsson, de már szinte vesztett hely-zetből sikerült megfognia a Red Bullt. Az osztrák csapat kockázatot vállalt azzal, hogy köztes esőgumikra váltott, Ricciardo már korábban megkapta, s miután a mérnökök látták a javulást, Verstappen is megkapta az intermediate abroncsokat. Felipe Massa utolsó hazai nagydíja sem úgy sült el, ahogy a Williams brazil pilótája eltervezte, ő is ott úszott fel autójával, ahol Ericsson. Ismételten jöhetett a biztonsági autó. A búcsúzó Massa visszagyalogolt a bokszutácba, ahol a Mercedes és a Ferrari és csapata szerelő stábja is kiállt a garázs elé és megtapsolták őt. A safety car-fázis alatt erősödött az eső, a két Red Bullra visszaszerelték az extrém esőgumikat, Versappen folyamatosan javította pozícióját.

A 71 körös esős Brazil Nagydíj a brit Lewis Hamilton karrierje 52. futamgyőzelmével ért véget, első diadalát aratta Brazíliában. Második helyen csapattársa, Nico Rosberg zárt, a dobogó harmadik fokára Max Verstappen állhatott fel, aki szenzációs versenyzést mutatott be az ideálisnak nem nevezhető körülmények közt. Hamilton győzelme azt jelenti, hogy a világbajnoki cím sorsa az utolsó nagydíjhétvégén, Abu-Dzabiban dől el.

Pontszerző helyen ért célba még Pérez, Vettel, Sainz, Hülkenberg, Ricciardo, Nasr és Alonso.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?