Jó úton jár a szlovák csapat

<p>A szlovák labdarúgó-válogatott telt ház előtt 2:1-re kikapott Bosznia-Hercegovinától vb-selejtezőn Zsolnán, s ezzel végleg elbúcsúzhatott a brazíliai álmoktól. A remek iramú meccs után viszont nem csak a hatezer bosnyák drukker tapsolt.</p>

BŐD TITANILLA

Másfél órával a meccs előtt már zeng a zsolnai stadion. Elképesztő bosnyák fölény a lelátón, az első becslések szerint a vendégek hatezren vannak. A hazaiaknak fenntartott parkolóban 40 bosnyák busz, s jó néhány boszniai meg osztrák személygépkocsi. A szavunk akkor áll el végleg, amikor megérkezik egy rimaszombati rendszámú autó, benne négy bosnyák mezes fiatalember.

A hangulat fergeteges, rendbontás nincs. Egy túlbuzgó drukkert a biztonságiak még a meccs előtt kiemelnek a tömegből, de ettől eltekintve minden rendben zajlik. A bosnyák himnuszt sokezer torok énekli, az a kevés hazai, aki mégis eljött, ámulva fényképez és videózik.

Bosznia-Hercegovina története során még nem játszott vb-n. Most ez elérhető közelségbe került, de ha a csapat másodszor is pontokat veszt Szlovákiával szemben, akkor akár kellemetlen helyzetbe is kerülhet. Mindezt Dzekóék is tudják, s őrült tempóban kezdenek, Mucha egy percen belül néha két ziccert véd. De a szlovákok is teljes erőbedobással játszanak. A kis Weiss már az első percekben a saját térfelén szerez labdát (A kis Weiss! Labdát szerez! A SAJÁT térfelén!), de példásan hajt Hamšík is. A Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan hátvédsor néha sebezhető – főleg Ďurica és Hubočan hajlamos fura húzásokra –, de labdavesztés után csúszva-mászva próbálják jóvátenni a hibájukat. Semmi kétség, Ján Kozák pozitív értelemben véve megbolondította a csapatot.

Az öntörvényű kassai edző fényképe van a hivatalos műsorfüzet címoldalán is. Ez is sokatmondó – ma Ján Kozák a szlovák labdarúgó-válogatott legnagyobb egyénisége. Zenicában három pontot ért a zseniális taktikája, de ő is tudja, a zsolnai meccs teljesen más lesz.

Az első félidő konkrétan egy vadnyugati filmet idéz (van erre egy kifejező szlovák szó: kovbojka), a szlovákok az első negyedóra után magukra találnak, helyzetek, lövések mindkét oldalon, Šesták gólt fejel, de les miatt érvénytelen. Dzeko a kapu fölé bombáz, Nemec egyedül a kapuval szemben mellé fejel (tízezer százalékos ziccer), Dzeko lövését Mucha védi, Weiss lövését Begovic védi, támadnak a bosnyákok, Pekarík kiharcolja a labdát, gyors akció három húzásból, Nemec passzol Hamšíkhoz, aki félig estében a hálóba lő. A feltörő örömkiáltásból kiderül, vannak azért szlovákok is a stadionban.

A második félidő elején Weiss (a meccs embere, mint azt a BBC újságírója is megállapítja, s ezt rögtön közzé is teszi a Twitteren) végleg elhallgattathatná a bosnyákokat, de a kapufát találja el. Ezután kicsit leül a meccs, de félreértés ne essék, a liechtensteini tengés-lengéshez képest ez még mindig óriási iram. Mintha a százötven százalékon pörgő szlovákok kicsit elfáradtak volna, a bosnyákok meg arra várnának, mikor csaphatnak le. S akkor egy szöglet után Bicakcic egyenlít, és felrobban a stadion, előkerülnek a görögtüzek. Egy kontrából Nemec újra megszerzhetné a vezetést, de nem találja el a kaput, a 78. percben pedig a csereként beállt Hajrovic majdnem első labdaérintéséből bombagólt lő. 1:2, ez a meccs eldőlt, tombol a bosnyák tömeg, egy rádióriporter extázisban, könnyes szemmel üvölt.

„Nagyon jó meccs volt” – állapítja meg Safet Susic, a vendégek szövetségi kapitánya, és dicséri kicsit az ellenfelet: „Ha a görögök ellen is így fognak játszani, biztosan nem kapnak ki, s azzal nekünk is jó szolgálatot tesznek.”

A bosnyákok ugyanis még Liechtensteinnel (otthon) és Litvániával (idegenben) találkoznak, a velük azonos pontszámú görögök pedig Szlovákiát, majd Liechtensteint fogadják. „Ha Litvániában dől el a továbbjutás, akkor biztos, hogy ha Vilniusban százezres stadion volna, azt is megtöltenék a drukkereink” – teszi hozzá magabiztosan Susic.

Kozák is nyugodt, bár a kérdés, elégedett-e a vereség ellenére, kicsit felfoghatatlan számára. „Ha kikapunk, nem lehetek elégedett” – mondja olyan hangsúllyal, mintha hülyegyerekeknek magyarázná a futball alapjait. Elégedettségről azért sem lehet beszélni, mert a bosnyákok elleni vereséggel véglegessé vált, hogy Hamšíkék semmiképpen sem lehetnek ott a brazíliai vb-n. Az út azonban, amelyen Kozák vezetésével elindult a szlovák válogatott, a 2016-os Európa-bajnokságra elvezethet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?