Javier Fernandez megvédené címét

<p>A spanyol Javier Fernandez címvédőként érkezett az Európa-bajnokságra, de az idei szezon első felében elmaradt az elvárásoktól. Az új kűrjére egyelőre 40 ponttal kevesebbet pontot, mint a tavalyi Charlie Chaplinre, ennek ellenére nem vette vissza a régi szabadprogramját. A 22 éves versenyzővel, aki ma a rövidprogramban 33.-ként lép jégre, a tegnapi sorsolás után beszélgettünk.</p>

BŐD TITANILLA

Címvédőként érkezett az Eb-re. Befolyásolta ez a tény a felkészülését, az előzetes célkitűzéseit?

Nem igazán, számomra minden verseny egyformán fontos, az előző évi helyezésemtől függetlenül. Természetesen szeretném megvédeni a címemet, de nyugodtnak kell lennem, és a legtöbbet akarom kihozni magamból. De nem gondolok folyamatosan erre, lesz, ami lesz.

A Grand Prix-szezon nem teljesen az elképzelései szerint alakult, a tokiói NHK Trophyn csak ötödik lett, Moszkvában az Orosz Kupán pedig harmadik, így nem sikerült kvalifikálnia magát a Grand Prix-döntőre.

Tényleg nem a legjobban kezdődött a szezon, de azóta sok mindenben fejlődtem, sikerült a hibákat kijavítanunk. Utólag már úgy látom, talán előnyömre is vált, hogy nem lehettem ott a döntőben, mert így időt nyertem, és volt lehetőségem a hiányosságaim eltüntetésén dolgozni. Kaptam egy plusz hetet a felkészülésre a nagy versenyek előtt.

Szezon közben felröppentek olyan hírek, hogy visszaveszi a tavalyi, rendkívül sikeres Charlie Chaplin-kűrjét, miután még a bírók is ezt tanácsolták. Végül mégis maradt az új szabadprogramjánál, melyet a Peter Gunn tévésorozat zenéjére fut. Miért döntött így?

Úgy gondoltuk, ez az új program is nagyon erős. Nem vagyok az a fajta a korcsolyázó, aki szeret hátralépni, nem szívesen használok valamit a múltból. Úgy döntöttünk, adunk még egy esélyt a Peter Gunn-nak. Igaz, hogy egyelőre nem kaptam rá olyan magas pontokat, mint a Chaplinre, de nem is korcsolyáztam el még olyan jól. Szóval szerintem ezzel a kűrrel is van esélyem jó eredményre.

Mit szól a budapesti SYMA-csarnokhoz? Meg van elégedve a jég minőségével?

Kellemesen meg vagyok lepődve, nagyon tetszik a csarnok. A gyakorlócsarnok túl világos, nagyon fehér a jég, az ember nem tudja ugrás közben, hol is van pontosan. Néhányszor meglepődtem, „jaj, hát már leértem a jégre!”, de ezt nem panaszképpen mondom.

Akkor ez lehetett az oka, hogy az első edzésén sokat hibázott?

Ez is közrejátszhatott, és hát hosszú volt az út Kanadából (Fernandez Brian Orser irányításával Torontóban edz – a szerk. megj.), fáradt is voltam. Vannak ilyen „trükkös” edzések, de a vége felé már kezdtem belejönni.

A tengerentúlon készülő korcsolyázók némelyike úgy döntött, nem utazik el három héttel az olimpia előtt Európába, hanem inkább a szocsi felkészülésre koncentrál. Ön is gondolkodott ezen, vagy nem is volt kérdés, hogy eljön az Eb-re?

Mindenképpen részt akartam venni az Európa-bajnokságon, ahogy a vb-re is el akarok menni. Számomra ezek is fontos versenyek, nem csak az olimpia. Ha egészséges leszek, taktikai vagy kényelmi megfontolásokból biztosan nem fogok kihagyni semmilyen versenyt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?